Súťaž Interiér roku: Z tmavej stiesnenej garsónky čarovný priestor

20.03.2018  |     

Kde bolo, tam bolo, v jednom čarovnom starom dome na Malej Strane sa nachádzal stiesnený prízemný priestor, ktorý bol na prvý pohľad tmavý, neskrýval takmer žiadny zvláštny potenciál a prenikala ho všadeprítomná vlhkosť.

I tak by sa dal v skratke opísať začiatok môjho najúžasnejšieho vlaňajšieho projektu, ktorému vďaka neuveriteľnému geniu loci Malej Strany dal odvážny investor šancu.

Cieľom bolo, aby sa táto tmavá garsónka, s oknami smerujúcimi na rušnú ulicu, ako mávnutím čarovného prútika zmenila na útočisko, ktoré poskytne dvom ľuďom dostatok súkromia a komfortu pri občasných návštevách Prahy.   

Dispozícia rozhodne nebola ideálna, no vzhľadom na veľkosť bytu a pamiatkovo chránený dom ani neumožňovala veľa zmien. Vstupná chodba, z ktorej zostal vstup na samostatnú toaletu a ktorá bola zároveň i kuchyňou, sa rozrástla o šatník. Práve on ponúka dostatok úložných priestorov a poskytuje aspoň čiastočné oddelenie hygienických zón. Vďaka tomu už neboli potrebné ďalšie skrine v hlavnej obytnej miestnosti, takže zostala vzdušnejšia. 

 

Celý priestor kuchyne a šatníka realizoval stolár na mieru podľa návrhu. Stena šatníka oproti kuchynskej linke mohla vďaka tomu elegantne prichýliť i chladničku a rúru. Úžitková hodnota kuchyne sa tým zvýšila bez toho, aby prestala pôsobiť subtílnym dojmom.

Pretože sa v byte bojovalo o každý milimeter, namiesto pôvodného sprchovacieho kúta, ktorý sa tlačil vedľa toalety, som zvolila vaňu stojacu voľne na pódiu priamo v obytnej miestnosti. Pódium v tomto prípade pôsobí ako krásny prvok, ktorý opticky oddeľuje kúpeľňovú časť a má i praktický význam – sú v ňom schované všetky inštalácie. 

Zo strany od dverí je oddelené na mieru vyrobenou zástenou z dymového skla. Tá perfektne kombinuje praktickú funkciu a úžasný dizajn. Keď už bol popretý klasický kúpeľňový koncept, bola by určite škoda obložiť steny štandardným keramickým obkladom…

 

Zvolila som teda kombináciu umývateľnej stierky (tá je použitá i za kuchynskou linkou) a vďaka odvahe investorov i tapety so špeciálnou vodoodolnou úpravou, ktorá si vďaka nášmu fenomenálnemu tapetárovi poradila i s klenutým stropom a celý priestor posunula na úplne inú úroveň. Dizajnom tapety som chcela vyjadriť myšlienku celého interiéru – súlad historizujúcich prvkov a moderného pohodlia.

Takou pomyselnou čerešničkou na torte je umývadlo z prírodného kameňa, umiestené na drevenej skrinke so zaobleným rohom a doplnené guľatým zrkadlom, ktoré svojím tvarom nadväzuje na pôvodné klenby.

S výnimkou spomínaného pódia je v celej miestnosti nádherná dubová podlaha, ktorá krásne podčiarkuje historickú atmosféru domu. Aby túto podlahu vôbec bolo možné položiť, musel celý priestor najprv prejsť náročnou sanáciou. Rozhodne to však stálo za to.

Ďalšou z dvoch hlavných dominánt miestnosti je komfortná čalúnená posteľ, ktorá, hoci je krásna sama osebe, je opäť zvýraznená úžasnou dizajnovou tapetou.

A pretože kuchynka je skrátka malá, do obytnej miestnosti bolo nevyhnutné vtesnať i jedálenský stôl pre dve osoby. Vzhľadom na priestorové možnosti som zvolila guľatý, doplnený pohodlnými čalúnenými kresielkami, ktoré svojím používateľom zároveň kompenzujú absenciu ďalšieho sedacieho nábytku v podobe sedačky alebo kresiel.

Celý interiér je potom doladený svetlým textilom. Ten priestor úžasne presvetľuje, zjemňuje a v prípade zatienenia okien dodáva i potrebné súkromie. Samozrejme, nechýba vhodné osvetlenie, ktoré kombinuje funkčné i náladové prvky. 

Byt je teraz skvelým útočiskom pri romantických návštevách nášho krásneho mesta. Aj vy majiteľom závidíte večere pri sviečkach a vaňu plnú peny? :-) 

 

Autor interiéru:

Brunetti design s.r.o.

Kateřina Čábelková 

www.brunetti.cz

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
rekonštrukcie bytov garsónky Interiér roku keramické obklady

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Súťaž Interiér roku: Vidiecke bývanie v modernom poňatí

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky