Ktorým rastlinám sa bude vo vašej kuchyni najviac dariť?

17. 01. 2016
Zdieľať

Pri zariaďovaní kuchyne je dôležité klásť dôraz nielen na kvalitné vyhotovenie a výber príslušenstva, ale aj na správne zvolenú zeleň. Tá tam má totiž nielen estetický efekt, ale i praktický význam.

Kuchyňa by rozhodne nemala byť len miestom, kde sa zhromažďujú rôzne izbové rastliny, ktoré sa inam nevojdú. Najhoršie však je, ak sa do tejto miestnosti rastlina umiesti len preto, že svojím vzhľadom či farbou kvetu korešponduje s farebnosťou priestoru. Podstatné je zvoliť takú, ktorej sa tu bude naozaj dariť.

Vzhľadom na charakter kuchynského prostredia – kolísanie teploty, vlhkosť, výpary, prievan – tu nebude prosperovať každý druh. Stáva sa, že mnohé sezónne rastliny v tomto špecifickom prostredí aj pri precíznej starostlivosti zakrátko uhynú. Pri správnom výbere však môže byť kuchyňa plná zdravej a sviežej zelene, farebne jedinečná vďaka kvetom a voňavá zásluhou aromatických byliniek. Pri zariaďovaní kuchyne zeleňou by mala byť na prvom mieste rozmanitosť, hravosť a premenlivosť, o čo sa postarajú predovšetkým kvitnúce rastliny.

Nedostatok priestoru, správne svetlo

Obmedzenejší priestor súčasných bytov, a teda aj kuchýň, často neumožňuje vybrať to, čo je do nich najvhodnejšie. Rastliny sa pre dostatok svetla najčastejšie sústreďujú na okenných parapetoch, prípadne kuchynských skrinkách, príručných stolíkoch či poličkách. Možností je ešte oveľa viac. Zeleň môžete napríklad umiestniť do závesnej nádoby (ušetríte priestor), na stenu v špeciálnych vakoch, stabilných držiakoch či priehradkách alebo zavesiť v praktickej výške nad pracovnú dosku (vhodné miesto na bylinky).

V prípade väčších kuchýň môže byť zeleň umiestnená niekde na boku, napríklad vo väčšom vyššom črepníku priamo na podlahe alebo v policovej zostave, prípadne v jedálenskej časti vždy tak, aby neprekážala pri prechádzaní, stolovaní alebo príprave jedla. Zeleň by sa nemala umiestňovať na chladničky, ako sa to často robí, ani do blízkosti sporákov či mikrovlnných rúr. Aj rastliny v kuchyni potrebujú správne svetlo.

V zásade platí, že čím viac svetla priestor poskytuje, tým väčšie možnosti pri výbere vhodných kvitnúcich rastlín máte. Najhoršie sú tmavé kuchyne. Aj tie sa však dajú oživiť vhodne zvolenými rastlinami, najmä druhmi okrasnými listami (aglaonéma, dracéna, brečtan alebo papraďorasty). Dostatok svetla a denne čerstvý vzduch je dôležitý pre bylinky a koreniny, ktoré by v tradičných ani moderných kuchyniach rozhodne nemali chýbať. Ide však o rastliny krátkodobého charakteru, takže ich treba podľa potreby obnovovať. 


Umiestňovanie rastlín v kuchyni v menších priestoroch priam volá po inovatívnych riešeniach. Ak ste milovníkom byliniek, môžete si záhradku vytvoriť aj z niekoľkých radov kvetináčov, ktoré zavesíte na tyče pripevnené na okrajoch okna.

Umiestňovanie rastlín v kuchyni v menších priestoroch priam volá po inovatívnych riešeniach. Ak ste milovníkom byliniek, môžete si záhradku vytvoriť aj z niekoľkých radov kvetináčov, ktoré zavesíte na tyče pripevnené na okrajoch okna.
IKEA a.s.

Ako na výber rastlín

Do kuchýň je praktické vyberať menšie, skôr kompaktnejšie rastúce druhy, pestovateľsky nenáročné, nie veľmi drahé ani náročné. V kuchyniach nemajú čo hľadať mohutné, tŕnisté, jedovaté a opadávajúce rastliny a druhy neznášajúce prievan či kolísanie teplôt. Dokonca tu harmonicky nepôsobia ani exotické či príliš reprezentatívne vyzerajúce exempláre. Základ by mal v závislosti od veľkosti miestnosti tvoriť aspoň jeden dlhoveký druh (ideálne okrasný listami). Môže ísť o menšiu dracénu, potos, cisus alebo zelenec. Príjemným doplnením sú kvitnúce rastliny, či už tie izbové, alebo rýchlené sezónne cibuľoviny a trvalky. 

Zabúdať by sa nemalo ani na bylinky. Ideálne je vybrať si také druhy, ktoré sa budú používať pri varení, prípadne kuchyňu pekne rozvoňajú. Budovať tu nevyužiteľné bylinkové zostavy nemá veľký zmysel. Oveľa viac ako v iných častiach bytu tu vyniknú izbové rastliny okrasné plodmi, ktoré sú v predaji najmä na jeseň. Ozdobná paprička prinesie do modernej i tradičnej kuchyne príjemnú, hrejivú domácu atmosféru a je nielen estetická, ale aj praktická, keďže jej plody možno využiť pri príprave jedál. 


Kalanchoe so sýtofarebnými kvetmi pekne vynikne najmä v kuchyni s bielou linkou. Výhodou je, že ide o veľmi nenáročnú rastlinu, ktorú nájdete v ponuke po celý rok.

Kalanchoe so sýtofarebnými kvetmi pekne vynikne najmä v kuchyni s bielou linkou. Výhodou je, že ide o veľmi nenáročnú rastlinu, ktorú nájdete v ponuke po celý rok.
Daniel Košťál

Vyberáme správnu nádobu

Rastliny (najmä menšie a kvitnúce druhy) možno v kuchyni umiestniť jednotlivo do rôznych zaujímavých nádob – starých nepoužívaných dóz a hrnčekov, košíkov, plechoviek či závesných vedierok –, prípadne vytvorte malé skupinky či kompozície zložené z niekoľkých kvitnúcich alebo aj plodiacich druhov. Staré hlinené krčahy, cedidlá, mažiare či košíky sú zase originálnym miestom na rastliny vo vidiecky ladenej kuchyni. Zaujímavo možno vysadiť aj nevyužité formy na pečenie, ktoré sa dajú pomocou reťazí zavesiť nad pracovnú dosku. Stará porcelánová misa sa vďaka vhodne zvoleným rastlinným druhom stane netradičnou žardiniérou. 

Voľba obalov na črepníky však v prvom rade závisí od štýlu, v ktorom sa kuchyňa nesie. Odlišný je pritom nielen výber rastlín, ale aj ich množstvo. Vidiecka kuchyňa si napríklad pýta väčší počet rastlinných druhov, do modernejších kuchynských priestorov je, naopak, vhodnejšie vybrať jeden až dva druhy, avšak viac exemplárov. 

        Pri výbere rastlín sa upriamte na kvitnúce a plodiace druhy. Vhodne ich doplní aj niekoľko byliniek. 

Rastliny do každej kuchyne

Ponuka rastlín vhodných do kuchyne je pomerne široká. V bielej kuchyni prekvapivo dobre pôsobia druhy s kvetmi v sýtych farbách. Môže ísť o streptokarp (Streptocarpus), africké fialky (Saintpaulia ionatha), begónie (Begonia elatior) alebo nenáročné kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana), ktoré najlepšie vyniknú na okenných parapetoch a poličkách na stene. Efektné je, ak do kuchyne umiestnite niekoľko exemplárov z jedného druhu a farby v skupinke.

V svetlej mestskej kuchyni upúta aj kvitnúci ibištek (Hibiscus rosa-sinensis) či klívia (Clivia miniata). Nádhernými kvetmi sa bude pýšiť papučka (Calceolaria herbeohybrida), tanierovka (Achimenes grandiflora), menej známy podslnečník (Abutilon x hybridum) a na jar primulky (Primula vulgaris). V pôvodných vidieckych kuchyniach vyniknú pelargónie (Pelargonium zonale), dobre sa tu uplatnia aj druhy s voňavými listami, nabielo a namodro kvitnúce zvončeky (Campanula isophyla) a zornica (Hippeastrum). Malé misky a šálky možno vysadiť kompaktne rastúcimi druhmi, ako sú helxine (Soleirolia soleirolii), nertera (Nertera granadensis), pieprovec (Peperomia obtusifolia) alebo nemecká fialka (Exacum affine).

V modernej kuchyni je taktiež možné experimentovať aj s netradičnými rastovými formami, pričom na tento účel možno využiť niektoré druhy korenín (rozmarín), subtropické dreviny (olivovníky) alebo sukulenty (mliečnik). 


Gerbery v kuchyni zaujmú nielen svojou farebnosťou. Patria totiž aj k najúčinnejším lapačom škodlivín.

Gerbery v kuchyni zaujmú nielen svojou farebnosťou. Patria totiž aj k najúčinnejším lapačom škodlivín.
Daniel Košťál

Z rastlín, ktoré sú okrasné svojimi plodmi, je vhodný ľuľok (Solanum pseudocapsicum) či okrasné jednoročné papričky (Capsicum annum). Vo väčších priestoroch môžu byť zaujímavé granátovníky, kávovníky, čajovník alebo citrusy – tie pôsobia atraktívne najmä v kovových alebo terakotových nádobách. Na kuchynskom parapete budú príjemne pôsobiť rôzne kvitnúce orchidey, prípadne taký pekný druh bromélie, akým je guzmánia. Pri výbere konkrétnych rastlín treba prihliadať nielen na celkový štýl, ktorý tu prevláda, ale aj na farebnosť. Mnohé kvitnúce rastliny sa vyznačujú kultivarmi s rôzne sfarbenými kvetmi. Výsledkom precízneho výberu bude harmonický a oku lahodiaci celok. 

Efektívni zelení pomocníci

V kuchyni sa väčšinou sústreďuje každodenný rodinný život, preto je dôležité, aby nielen plnila svoj účel, ale zároveň sa vyznačovala aj kvalitným ovzduším. To však rovnako ako v iných častiach domu či bytu môže narúšať množstvo nežiaducich chemických látok. Najčastejšie ide o oxid uhoľnatý (v prípade používania plynového sporáka), benzén, xylén, formaldehyd, amoniak či trichlóretylén. Zdrojmi týchto látok môžu byť čistiace a bieliace prípravky, lacný nábytok, obaly či odpad. Veľa nebezpečných látok môže vzniknúť aj pri varení, prípadne pri zle fungujúcom digestore. K najúčinnejším lapačom škodlivín patria kvitnúce gerbery a chryzantémy. Hoci ide o sezónne rastliny, ich účinok pri čistení vzduchu je skutočne veľký. Dokonca sa vyplatí mať tieto rastliny v kuchyni aj vo väčšom množstve a pravidelne ich obmieňať. Efektívnym čističom vzduchu sú antúrie, orchidey, klívie, dracény, kvitnúce begónie, lopatkovce, zelenec, brečtan (ideálny do kuchýň fajčiarov) či potos. Takýmito schopnosťami sa vyznačuje aj obľúbená vianočná hviezda. 

TEXT DANIEL KOŠŤÁL 
FOTO ARCHÍV FIRIEM, DANIEL KOŠŤÁL
ZDROJ Kuchyňa a kúpeľňa 2014, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Zeleň v interiéri
Tagy: interiér kuchyňa rastliny
Zdieľať článok

Diskusia