Konferenčný stolík

28. 01. 2008
Zdieľať

Rozmery stolíka si zvolíme podľa vlastných potrieb. Vrchnú (1) aj spodnú (2) dosku si dáme odrezať v špecializovanej predajni. V našom prípade je použitá doska z čerešňového dreva hrubá 38 mm. Na spojenie stolíka sú použité šikmé oceľové konzoly, ktoré sa dajú vyrobiť svojpomocne.




Konferenčný stolík

131850

Na výrobu konzoly použijeme oceľovú rúru s priemerom 50 mm. Pri výbere dávame pozor, aby nemala na povrchu ryhy, pretože ju budeme leštiť. Rúru narežeme na požadované rozmery. Ak nemáme rozbrusovačku, na ktorej sa dá nastaviť uhol rezu, zhotovíme si jednoduchý prípravok a odrežeme rúru vo zveráku pílkou na železo. Prípravok zhotovíme z troch latiek, ktoré zbijeme do tvaru U. Rozmer medzi latkami urobíme na priemer rúry. Na jednom konci prípravku zarežeme požadovaný uhol. Vložíme rúru a režeme tesne popri prípravku.

Na jeden koniec rúry privaríme platničku, na ktorej sú vyvŕtané štyri otvory, cez ktoré priskrutkujeme konzoly o vrchnú dosku. Na druhý koniec privaríme do vnútra rúry pásovinu, do ktorej je vyvŕtaná diera a navarená matica M10 (7). Pred povrchovou úpravou konzoly očistíme a vyleštíme. Ak sú na povrchu veľké ryhy, pregitujeme ich a prebrúsime. Na striekanie môžeme použiť sprej.

Na vrchnú dosku (1) priskrutkujeme konzoly (3) skrutkami do dreva cez navarené platničky. Do spodnej dosky (2) navŕtame otvory s priemerom 11 mm, ktoré zvrchu zväčšíme na 20 mm na zapustenie hlavičky skrutky. Skrutkou M10 pripojíme spodnú dosku (2) ku konzole (3). Na spodok spodnej dosky priskrutkujeme konzolu (4) tak, aby nám prekryla zapustenú skrutku. Od spodku konzoly (4) prichytíme drevený klzák (5). Vyrobíme si ho z dreveného valčeka s priemerom 55 mm. Odrežeme ho pod uhlom, ako sme rezali rúru. Klzák namoríme takým odtieňom, ako je doska a nalakujeme ho. Na spodok nalepíme filc, aby sme stolíkom nepoškriabali podlahu. Na vrchnú dosku si dáme odrezať sklo.

Kategória: Nezaradené
Tagy: Urob si sám
Zdieľať článok

Diskusia