Lacná brúska

30. 01. 2008
Zdieľať

V supermarketoch si môžeme kúpiť lacnú malú uhlovú brúsku na kotúče Φ 115 mm, 11 000 otáčok, 500 W. Z prevodovky odskrutkujeme a odoberieme bočný kryt s výstupným hriadeľom a veľkým bočným šikmým ozubeným kolieskom.

Vnútro prevodovky vyutierame od vazelíny. Skrutkovačom podpáčime a zložíme malé šikmé kužeľové ozubené koliesko z výstupného hriadeľa. Pílkou opatrne odrežeme nepotrebnú časť obalu duralovej prevodovky. Robíme to opatrne, a tak, aby sme nezoslabili základnú časť, kde je osadené ložisko – podľa obrázku. Keďže hriadeľ vyčnieva len 13 mm, treba nadstavec urobiť čo najpresnejšie. Je dobré, ak si sústružník sám zmeria hriadeľ, aby vedel urobiť dieru v nadstavci s primeraným presahom.

Nadstavec 1 a maticu 2 vyrobíme zo 14 mm šesťhranu. Rovnobežne v smere osi otáčania urobíme 3 symetrické zárezy pílkou po 120 stupňov do hĺbky 9 mm od kužeľového zakončenia. Vznikne koniec obdobný ako na verzatilke. Pri uťahovaní matice 2 tieto tri narezané časti zovrú stopku brúsky. Pri montáži nahrejeme nadstavec,nasunieme a doklepneme ho na hriadeľ až po ložisko (natočený tak, aby zaskrutkovaný červík zapadol do drážky hriadeľa). Zaskrutkujeme červík 3. Naskrutkujeme maticu 2. Vsunieme do diery nadstavca až na doraz stopku brúsky a maticu primerane dotiahneme. Používame stopkové brúsky menších priemerov a môžeme brúsiť. Nikdy nesmieme zabúdať na bezpečnosť pri brúsení, vždy používame okuliare alebo bezpečnostný štít.







Lacná brúska

131865


Lacná brúska

131866

Kategória: Nezaradené
Tagy: brúska Urob si sám
Zdieľať článok

Diskusia