Ušite si rímsku roletku

07. 09. 2005
Zdieľať

Rímska roletka vám za horúcich dní alebo večer urobí rovnakú službu ako klasická roleta či záves, vďaka jemne rafinovanému spôsobu riasenia však dodá oknám aj miestnosti omnoho viac romantiky. Ušiť rímsku roletu pritom zvládne aj menej zdatná krajčírka.

Rímska roletka sa pripevňuje na lištu nad oknom, pomocou vodorovných latiek všitých v rolete a šnúrok prevlečených cez krúžky sa vytvorí pravidelné vodorovné riasenie. Veľkosť jednotlivých záhybov (vzdialenosť latiek) pritom závisí najmä od vášho vkusu, treba však pamätať aj na to, ako bude na okne vyzerať nariasená látka – roleta s krátkymi záhyby sa najmä na vysokom okne naskladá do veľkej hrúbky, veľké záhyby môžu naopak zatieniť priveľkú časť nízkeho okna a brániť presvetleniu miestnosti (obzvlášť ak nie je na zhrnutú roletu dostatočný priestor nad oknom).

Čo budete potrebovať:



  • látku na roletu a niť vhodnej farby,


  • suchý zips (dlhý ako šírka rolety),


  • drevené latky alebo tyčky na vystuženie rolety


  • lištu na jej upevnenie nad okno (na šírku rolety),


  • plastové krúžky a roletovú šnúru,


  • kovové závesné očká (krúžky) so skrutkou,


  • klin alebo skobu na zabezpečenie roletových šnúrok,


  • špendlíky, krajčírsky meter a kriedu,


  • šijací stroj,


  • pílu a brúsny papier.

Postup práce

Odmerajte plochu, ktorú chcete roletou zakryť (roleta môže presahovať okno z bokov, zvrchu aj zospodu alebo môže zakrývať len okenný otvor). Pri strihaní látky musíte k týmto rozmerom pripočítať prídavok na založenie lemov hore, dolu a na bokoch, k dĺžke rolety aj prídavok na vytvorenie potrebného počtu tunelov na výstuhy z drevených latiek.


Ušite si rímsku roletku

29189



1. Zašite bočné lemy na okrajoch rolety. Zahnite lem asi 1,5 až 2 cm od okraja látky smerom do rubu a okraj stlačte. Znova zahnite asi 2,5 centimetra tak, aby sa vytvoril dvojitý okraj, pritlačte, prišpendlite a prešite.

2. Na rube roletky vyznačte 3 cm od horného okraja krajčírskou kriedou rovnú čiaru. Zahnite okraj látky po čiaru a prišpendlite. Položte vrch suchého zipsu 5 mm od zahnutia lemu tak, aby prekrýval nezapracovaný okraj látky. Zips prišpendlite a prišite ho po celej dĺžke pozdĺž oboch okrajov.


Ušite si rímsku roletku

29190


Ušite si rímsku roletku

29191



3. Látku prestrite rubovou stranou navrch. Odmerajte a označte špendlíkmi miesta, kde budú všité vystužovacie latky. Z každej strany špendlíka vyznačte polovičnú šírku tunela (polovicu obvodu latky + malý prídavok) a narysujte čiary rovnobežné s okrajom rolety. Čiary spojte do záhybu a zošpendlite po celej dĺžke – na rube rolety tak vznikne budúci tunel. (Medzi tunelmi by mali ostať rovnako široké pásy látky.)

4. Pozdĺž vyznačených a zošpendlených čiar prešite látku rovným stehom, čím vytvoríte tunely na latky. Na dolnom okraji rolety ušite dostatočne široký dvojitý lem (postup ako pri bočných lemoch), do ktorého sa vsunie posledná vystužovacia latka. (Šírka lemu by mala byť o čosi väčšia než obvod latky.)


Ušite si rímsku roletku

29192


Ušite si rímsku roletku

29193



5. Ručne prišite na dolný lem a na každý tunel krúžky v rovnakej vzdialenosti od okraja. Na širšie rolety treba prišiť jeden rad krúžkov aj doprostred. (Ak sa latky v tuneloch po zavesení prehýbajú, znamená to, že roleta potrebuje ešte jeden rad krúžkov.)

6. Do každého radu krúžkov navlečte šnúrku – uviažte ju o spodný krúžok a navrchu nechajte dostatočnú dĺžku potrebnú na manipuláciu (približne na šírku rolety + dĺžku okna na vzdialenejšom okraji rolety, na dĺžku okna na tom okraji rolety, kde sa s ňou bude manipulovať). Narežte vystužovacie latky na potrebnú dĺžku (mali by byť o málo kratšie, než je šírka rolety), konce vyhlaďte brúsnym papierom a vsuňte ich do tunelov v rolete.


Ušite si rímsku roletku

29194


Ušite si rímsku roletku

29195



7. Nad okno upevnite drevenú lištu. Na jej spodnú časť priskrutkujte závesné očká – umiestnite ich v rovnakej vzdialenosti od okraja ako krúžky na rolete. Na lištu prilepte suchý zips so samolepkou na zadnej strane (môžete použiť aj obyčajný suchý zips a natavovacie lepidlo). Ak je roleta ťažká, poistite zips klinčekmi alebo čalúnickými spinkami.

8. Pomocou suchého zipsu pripevnite roletu a sťahovacie šnúrky prevlečte cez závesné očká na lište. Konce šnúrok vyveďte na tej strane okna, na ktorej sa bude s roletou manipulovať. Šnúrky zviažte a omotajte okolo zabezpečovacieho klinu, ktorý ste upevnili na stenu.


Ušite si rímsku roletku

29196


Ušite si rímsku roletku

29197



Pozor! Rímska roleta môže plniť funkciu závesu alebo záclony – to záleží na výbere materiálu a jeho priehľadnosti. V každom prípade je však dôležité vybrať textíliu s vhodnými vlastnosťami – ani pri dlhodobom vystavení intenzívnemu slnečnému žiareniu by nemali vyblednúť farby a nemala by sa zmeniť kvalita materiálu.

Článok bol spracovaný podľa knihy Upravte si byt – tipy, rady, nápady z vydavateľstva Perfekt. Dostanete ju kúpiť v kníhkupectve Jaga v budove Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Kategória: Nezaradené
Tagy: postup
Zdieľať článok

Diskusia