Ako s vodou kráčať s dobou

04. 03. 2011
Zdieľať

Mať v záhrade aspoň malý vodný prvok dnes už nie je žiaden luxus. Dokonca je to prvok mimoriadne žiaduci. Voda pomáha vytvoriť blahodarnú mikroklímu, osviežuje a v lete príjemne ochladzuje vzduch, pohľad na ňu upokojí a jej zvuk navodí pocit harmónie. A v neposlednom rade poteší deti a priláka rôzne užitočné živočíchy. Aj voda v záhrade však môže mať iné podoby, než na aké sme zvyknutí – môže byť použitá netradične, modernejšie a vizuálne príťažlivejšie.

Ani vodným záhradám sa nevyhýbajú zaujímavé trendy. Napríklad vo formálne poňatých moderných záhradách sa dnes pomerne často stretnete so stroho geometricky tvarovanými jazierkami – štvorcové a obdĺžnikové vodné nádrže na seba neraz nadväzujú v niekoľkých výškových úrovniach, ktoré voda prekonáva rôznymi prepadmi či vodnými stenami.

Zaujímavým prvkom sú aj dynamické prameniská, vyvierajúce napríklad zo štrkových plôch. Na olemovanie geometrických jazierok sa najčastejšie využíva kov (napríklad oceľová pásovina), prípadne kameň. V moderných vodných prvkoch nachádza výborné uplatnenie aj sklo, ktoré je však náročnejšie na údržbu (zanáša sa riasami).


Ako s vodou kráčať s dobou

280087

Trendové a v ostatnom čase mimoriadne populárne sú jazierka s dreveným mólom na brehu (mólo musí byť zhotovené z trvácneho dreva a musí byť osadené na odolnej nosnej konštrukcii). Mólo je priam stvorené na umiestnenie záhradného nábytku – dá sa tu naozaj príjemne stolovať alebo len tak relaxovať a zároveň ponúka najlepšie možnosti na pozorovanie vodných rastlín, napríklad kvitnúcich lekien, celkom z blízka. Takéto riešenie sa uplatní ako na vidieku, tak aj v meste, dôležité je však zladiť veľkosť a tvar móla s veľkosťou a tvarom jazierka a so štýlom záhrady. Mólo môže mať jednoduchý geometrický, ale aj mäkký organický tvar so zvlnenými okrajmi… ak máte dostatok fantázie, je tým pravým miestom, na ktorom môžete do záhrady priniesť niečo originálne.

 


Ako s vodou kráčať s dobou

280079
Daniel Košťál


Ako s vodou kráčať s dobou

280080
Daniel Košťál


Ako s vodou kráčať s dobou

280084
Daniel Košťál

Trendovú kulisu vytvoria v modernej vodnej záhrade vyššie druhy bambusov V lete môžu pri vodných plochách zažiariť aj kvety rôznych exotických rastlín, napríklad saracénií Súčasťou vodnej plochy v modernej záhrade môžu byť aj kamene a mohutné balvany

Zreteľná je tiež tendencia nadviazať jazierkom na terasu pri dome, prípadne, ak je záhrada dostatočne veľká, vybudovať na brehu jazierka altán alebo záhradné ležovisko. No a voda môže pekne prúdiť aj pod priehľadnou terasou – to je ďalší zo zaujímavých trendov súčasného záhradného umenia, ktorý využíva nezvyklé vizuálne aj zvukové efekty. O pozornosť sa už niekoľko rokov uchádzajú aj prírodné jazierka na kúpanie, v ktorých sa spája estetický prvok s praktickým využitím, a v poslednom období stúpa tiež obľuba jazierok s historizujúcim vzhľadom, ktoré pekne ukážu najmä v pôvodných záhradách. Zaujímavo sa dajú využiť aj v modernom mestskom prostredí, tu však treba k ich umiestneniu pristupovať veľmi citlivo.


Ako s vodou kráčať s dobou

280078
Daniel Košťál

Stojatá či tečúca?
Pozorovanie vodnej hladiny a života v jej okolí patrí k obľúbeným aktivitám nielen medzi deťmi. Prírodu vo svojej blízkosti si začíname uvedomovať omnoho intenzívnejšie najmä v posledných rokoch, keď sa v naozaj širokej miere presadila tendencia rozšíriť životný priestor z domu aj smerom do záhrady. Na takéto upokojujúce pozorovania skvele poslúžia nielen záhradné kreslá na brehu, ale aj rôzne mostíky, prípadne drevené nášľapné dosky či kamenné bloky, ktorých popularita viditeľne rastie. O štipku napätia sa môžu postarať nášľapné bloky umiestnené nad pokojnou vodnou hladinou v rôznych (nie však priveľmi odlišných) výškach – určite sa im potešia najmä deti.


Ako s vodou kráčať s dobou

280083
Daniel Košťál

Houtuynia najlepšie rastie v bahnitej pôde, sčasti aj vo vode. Jej listy pôsobia neobvykle, sú nápadné a výrazne sfarbené

Možno ešte výraznejšie než stojatá sa v dnešnom záhradnom dizajne začína uplatňovať tečúca voda – záhrada vďaka nej získa na exkluzívnosti, a najmä sa do nej dostane prvok dynamiky. Prúdiaca voda sem vnesie pôvabnú zvukovú kulisu a spustí nežnú hru so zeleňou – rozhýbe listy v najbližšom okolí, orosí ich kvapkami…Vo vidieckych záhradách možno vybudovať napríklad umelý potok, ktorý sa prípadne dá zásobovať aj vodou stekajúcou zo strechy – pri dnešných vodných prvkoch sa akosi viac myslí aj na rôzne ekologické aspekty. V modernej záhradnej tvorbe sú obľúbené aj vodné chrliče – voda, ktorá z nich vyteká v rôznych výškach a rozlične širokým prúdom, obvykle dopadá do priľahlej nádrže. Mimoriadne efektne pôsobí, ak je v jednej skupine sústredených niekoľko chrličov. O priazeň sa začali uchádzať tiež rozličné netradičné vodné hry a fontány s moderným dizajnom. Aj keď sú tieto prvky finančne pomerne náročné, sú hodnotnou investíciou do peknej záhrady. Voda sa dnes v čoraz väčšej miere dostáva nielen do záhrad, ale aj do predzáhradiek, najmä tých väčších. Práve tu ju možno využiť na vytvorenie príťažlivého reprezentatívneho prvku, prípadne v nej sústrediť atraktívne vodné rastliny.


Ako s vodou kráčať s dobou

280086
Daniel Košťál

Netradičné druhy rastlín
Najmä vo vidieckom prostredí sa okolie jazierka obvykle intenzívne vysadí, pričom voľný prístup k vode ostane len z jednej strany. Naopak, pri prísne geometrických vodných plochách býva výsadba len minimálna. V druhom prípade sa využívajú najmä druhy, ktoré sú atraktívne počas celej sezóny – napríklad také, ktoré ostanú pekné aj po odkvitnutí. Trendové sú vodné rastliny s listami v rôznych odtieňoch zelenej, sústredené do väčších geometrických plôch, hitom sú tiež minilekná, ktoré sú pestovateľsky menej náročné, prípadne plávajúce rastliny, ktoré zatraktívnia hladinu jazierka počas celého leta.

 


Ako s vodou kráčať s dobou

280075
Daniel Košťál


Ako s vodou kráčať s dobou

280076
Daniel Košťál

Vodné plochy môžu mať rôzne podoby a v modernej záhrade by rozhodne nemali chýbať. Zaujímavý efekt vznikne, ak sú hladiny v rôznych výškových úrovniach, ktoré voda prekonáva napríklad vo forme prepadov Voda môže pretekať aj pod priehľadnou podlahou terasy – pri jej zvukoch možno v záhradných kreslách načerpať novú energiu. Prítomnosť vody prezrádzajú aj niektoré typicky vlhkomilné rastliny

V moderných vodných záhradách sa uplatnia aj ďalšie, menej obvyklé druhy – napríklad zimeodolné palmy, bambusy či rôzne druhy okrasných tráv, v lete môžu v blízkosti vodných plôch rásť tiež mäsožravé rastliny – napríklad saracénie. Zeleni s exotickým vzhľadom rozhodne nemožno uprieť schopnosť zaujať. Využiť možno aj rastliny s výrazným architektonickým efektom – mohutné alebo bohato kvitnúce, prípadne také, ktoré upútajú atraktívnym habitom (napríklad previsnuté formy drevín ako sú cédre či červené buky).


Ako s vodou kráčať s dobou

280085
Daniel Košťál

Zreteľná je tendencia nadviazať jazierkom na obytný priestor v dome, najčastejšie prostredníctvom terasy. Čoraz väčšej obľube sa tešia aj nášľapné dosky a bloky, z ktorých môžete pozorovať vodnú hladinu, alebo sa pomocou nich postaráte o trochu napätia. Určite sa im potešia najmä deti. Takéto netradičné riešenie si však žiada cestou domov viac opatrnosti…

Vo všeobecnosti nie je v modernej záhrade dobré zaplniť okolie jazierka kvitnúcimi rastlinami od výmyslu sveta. Rastliny lepšie vyniknú, ak si vyberiete menej druhov a menej farieb. Farby kvetov vodných rastlín sa pritom dajú zaujímavo prispôsobiť farebnosti, ktorá v záhrade celkovo dominuje.

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: mola návšteva záhrada
Zdieľať článok

Diskusia