09. 03. 2007
Zdieľať

Ach, tá romantika! Konečne voľná sobota. Vzduchom sa šíri vôňa zápražky. Niekde už vonia aj bublanina a od samého rána vo dvoroch a na balkónoch tancujú biele flamengo plachty, uteráky, košele, kde-tu aj dráždivé kúsky bielizne. Voňavé od vánku a slnka sa vzpínajú v dôstojných radoch na šnúrach všetkých druhov a dĺžok. Štipce – stisk a chmat – držia pevne v čeľustiach, čo žienky pyšne vyvesili, aby mohli v nedeľu popoludní vyžehliť a s láskou naukladať do skríň... Čiernobiely film zo šesťdesiatych rokov? Oddanosť hodna vašej starej matky? Trochu vás aj striaslo? Nevadí. S bielizňou sa dá zatočiť aj inak.

V prípade, že sušiak na bielizeň nepovažujete za úžasný výtvarný objekt, ktorý má vytrvalo skrášľovať trochu voľného priestoru, čo vám ešte zvýšil v byte, a poznáte aj iný spôsob, ako si zlepšovať vlhkosť vzduchu, než rozvešiavaním exkluzívnych kúskov vašej čerstvo vypratej garderóby po radiátoroch, potom už asi nejaký čas poškuľujete po sušičke. Sú také krásne. Podobajú sa na skúsenejšie práčky a dokonca vedia s nimi v zhode nažívať. Tak prečo nie?

Chrobák v hlave

Sušička? Ďalší požierač energie a priestoru? Je vôbec potrebná? Najprv sa bielizeň mučí v práčke a potom ju ešte trápiť umelým sušením. No nedolámu sa vlákna jemných tkanín, netrvá to zbytočne dlho? Keď mohla stará mama aj mama voľne sušiť oblečenie, posteľnú bielizeň, uteráky pekne na vzduchu, tak čo to tu vlastne riešime? Čas, priestor a našu milú lenivosť. Nebyť lenivosti a túžby po pohodlnejšom živote, tak doteraz perieme v koryte alebo v potoku a dohliadame na schnúcu bielizeň. Tak si to priznajme, sušička skôr či neskôr prekročí prah väčšiny domácností a nebude sa viac tváriť ako madam luxusná. Jednoducho sa zaradí k ostatným spotrebičom, na ktoré nedáme dopustiť.

Čo sa stalo sušičke


Madam luxusná?

82954

Nič zvláštne, ale účinné. Najprv s radosťou nasáva – vzduch. Potom si ho ohrieva. Keď majú obaja dosť, teplý vzduch sa pustí do mokrej bielizne, z ktorej šetrne odoberá vlhkosť. Sú aj také vychované sušičky, ktoré na skončenie sušenia upozornia zvukovým signálom. Vypratá a vysušená bielizeň je ako znovuzrodená. Je teda aj chúlostivá ako každý novorodenec a od námahy jemne pokrčená. Nasleduje teda približne 10 minútové osviežovanie prúdom chladného vzduchu. Sušička si láskyplne ofukuje zverenú bielizeň. V tejto fáze by som chcela byť bielizňou. Potom by sa aj so mnou lepšie a jednoduchšie narábalo. Tiež by sa dalo u mňa ľahšie žehliť… Navyše, väčšina sušičiek sa môže pochváliť špeciálnou funkciou proti pokrčeniu: 30 minút otáča bubon a súčasne ochladzuje bielizeň. Tak to neviem, či by u mňa zabralo, avšak bielizeň je z toho celá nadýchaná. Technológia sušičiek s tepelným čerpadlom umožňuje vysušiť aj jemné textílie – hodváb alebo vlnu – vďaka kontrole teploty a zostatkovej vlhkosti, postupnému ochladzovanie bielizne, špeciálnej fáze proti krčeniu a obojstrannému chodu bubna. Jediné, čo treba, podobne ako pri iných domácich spotrebičoch, je rešpektovať návod na obsluhu. Pamätajte aj na to, že neradno nechávať vypraté veci po skončení sušenia dlhší čas v bubne.

Čo je na tom také úžasné?

Každé sušenie na radiátoroch, sušiakoch či balkónoch bielizeň presuší. Dôvod je jednoduchý: pri konvenčnom sušení bielizne nie je možné kontrolovať v nej zvyškovú vlhkosť. Sušička má kontrolu nad vlhkosťou v popise práce. Bielizeň po vysušení sušičkou je mäkšia ako tá zo šnúr a radiátorov.


Madam luxusná?

82963

Že sušička ničí bielizeň? Tak na túto tému si urobili výrobcovia prieskum medzi pospolitým ľudom. Prišli k záveru, že táto otázka trápi predovšetkým tých, ktorí o sušičke počuli a nevyužívali ju. Treba povedať, že sušička nie je úplne jednoduchý spotrebič a na jej používanie je potrebná prax, ktorá sa nezaobíde bez omylov. Pred polstoročím sa tiež niektorí nešťastníci urputne bránili kúpe automatickej práčky. Je zaujímavé, že sú takí chlapi, ktorí vymyslia spotrebič, aby zjednodušil život v domácnosti, a iní sa snažia udržať žienky domáce v presvedčení, že ide o zbytočný luxus. Možno otázka znie, ako by sa tí druhí správali, keby chod domácnosti záležal na nich… Mimochodom, sú aj ženy, ktoré sa bránia novým vynálezom – najčastejší dôvod sú zabehnuté obyčaje, ktoré však nemusia byť vždy prospešné ani pre bielizeň, a ani pre obsluhu. A čo tak si konečne vymeniť úlohy? Neslúžiť praniu a žehleniu, ale nájsť si takých pomocníkov, ktorí poslúžia nám. Kým ich vpustíme do domu a zamestnáme našou bielizňou, skúsme získať o nich referencie. Očakávania sú jedna vec a možnosti jednotlivých typov druhá. Dôležité je rozhodnúť sa, aký podiel práce a kontroly nad sušením chceme zveriť bubnu našej sušičky.

Mať veci pod kontrolou?


Madam luxusná?

82970

Posledné modely sušičiek majú inteligentnú elektroniku, ktorá riadi všetky pracovné procesy. Zabudovaný senzor automaticky zisťuje stupeň vlhkosti bielizne, sleduje zvyškovú vlhkosť počas sušenia, a keď bielizeň ten správny stupeň vlhkosti dosiahne, automaticky sušenie zastaví. Znamená to okrem úspory energie aj ochranu bielizne proti nadmernému vysušeniu a väčšie pohodlie pri obsluhe spotrebiča.

Popri elektronicky riadených modeloch sú na trhu aj jednoduchšie sušičky s mechanickým ovládaním. Rozdiel je v tom, že nastavenie približného času a teploty sušenia je na nás. Nevýhodou je, že treba vedieť odhadnúť zvyškovú vlhkosť bielizne. Čas a teplota sušenia pre rozličné množstvá bielizne a druhy textílií sú uvedené na ovládacom paneli spotrebiča a v návode na používanie. V zásade platí, že rýchlosť sušenia závisí od vlhkosti a množstva bielizne, veľkosti bubna a druhu bielizne.


Madam luxusná?

82957

Kedy ventilovať

Keď diera do múru nie je hriechom a najlepšie v rodinnom dome. Treba rátať s tým, že vzduch nasávaný cez hadicu treba odviesť k vetracej mriežke alebo k oknu. Odvod pár, teda pripojenie na ventiláciu, vyžaduje iba ventilačná sušička. Existujú však dva typy sušičiek bielizne: ventilačné a kondenzačné. Parametrami, funkciami aj výkonom sú oba typy sušičiek totožné. Jediný rozdiel spočíva v tom, akým spôsobom sa zo spotrebiča odvádza horúci vzduch, ktorý odoberá vlhkosť bielizni. Vo ventilačnej sušičke sa vlhký vzduch odvádza mimo spotrebiča. Ak domácnosť nemá takúto možnosť, riešenie ponúka kondenzačná sušička.
 

Diagonálne prúdenie vzduchu zvyšuje efektívnosť sušenia s úsporou energie o 10 % a času o 25 %. Tento spôsob sušenia navyše znižuje pokrčenie a prepletenie bielizne. Nasledujúce žehlenie nebude také zdĺhavé a namáhavé. Senzory monitorujúce vlhkosť sú umiestnené v dráhe prúdenia vzduchu a presne merajú stupeň vlhkosti. Tak sa môže čas sušenia presne prispôsobiť aktuálnej situácii. Sušičky majú veľký prachový filter s indikáciou zanesenia.


Madam luxusná?

82952

Ako pracuje kondenzačná sušička:

  1. Cez zadnú stenu prúdi do bubna horúci vzduch.
  2. Horúci vzduch obohatený o paru z bielizne sa odvádza cez otvor pod dvierkami, kde sa filtruje.
  3. Prefiltrovaný vlhký vzduch vstupuje do kondenzačného kanála, kde sa zmiešava s chladným vzduchom z okolia a kondenzuje na vodu.
  4. Skondenzovaná voda sa prečerpáva do zbernej nádoby, ktorá je umiestnená buď dole v sokli spotrebiča (model AWZ 7813), alebo hore, kde tvorí súčasť ovládacieho panela (model AWZ 9995). Model AWZ 9995 je vybavený čerpadlom a skondenzovaná voda sa môže vyčerpávať priamo do kanalizácie.

Upozornenie: Podmienkou správneho využitia sušičky je odstredenie bavlnenej bielizne minimálne pri 800 ot./min. (Whirlpool)

Kondenzovať a vylievať


Madam luxusná?

82966

V kondenzačnej sušičke skondenzuje vlhkosť odobratá z bielizne horúcim vzduchom na vodu, a tá steká do zbernej nádoby priamo v sušičke. Zberná časť môže byť v jej spodnej alebo hornej zásuvke. To znamená, že domácnosť nemusí riešiť otázku odvodu vodných pár. Navyše po naplnení nádoby môžeme vodu získanú kondenzáciou naliať napríklad do naparovacej žehličky. Vodu však možno pomocou hadice odvádzať priamo do odpadového potrubia.

Suší vám vo veži

V malých kúpeľniach je požehnaním nápad s vežovou zostavou. Sušička položená na práčke nezaberá ďalšiu časť pôdorysu. Takto je na priestore 60 × 60 cm uložené všetko, čo treba na pranie a sušenie bielizne.


Madam luxusná?

82949

Ani ryba, ani rak?

Ďalšie riešenie ponúkajú kombinované práčky so sušičkou. Kombinovaný spotrebič je východiskom pre malometrážne domácnosti, ktoré majú problém umiestniť dva spotrebiče rozmeru práčky. Toto riešenie má však aj svoje obmedzenie. „Oproti dvom nezávislým spotrebičom má kombinácia práčky so sušičkou nevýhodu v tom, že sušička môže vysušiť len tri kilogramy bielizne. V prípade, že periete celú dávku, musíte polovicu bielizne vybrať a sušiť na dvakrát,“ priznáva produktový manažér spoločnosti Electrolux Dalibor Eliáš.

Niekto sa tam rozpráva


Madam luxusná?

82965

Zaujímavé riešenie prania a sušenia ponúka pracie centrum. Ide o dva nezávislé spotrebiče – práčku a sušičku –, ktoré medzi sebou dokážu komunikovať pomocou rádiových vĺn. Pri súčasnom zapnutí prania aj sušenia je celkový odber energie taký vysoký, že môže presiahnuť normu záťaže a spotrebiče vyrazia poistky. Pracie centrum optimalizuje proces prania a sušenia tak, že celková energetická záťaž neprekročí 10 A. Práčka po skončení programu navyše odovzdá túto informáciu sušičke, ktorá sa chopí príležitosti a nastaví sušenie podľa typu bielizne, jej množstva a stupňa odstredenia.

Koľkýže zmysel?

Šiesty. Automaticky prispôsobí sušiaci cyklus každému druhu vlákna bez potreby nastavenia dĺžky sušenia. „Sušička si vyberie optimálnu teplotu a intenzitu tak, aby sa čas sušenia znížil na minimum. Ak je šatstvo vysušené v požadovanej miere, elektronika, aj vďaka tomu, že neustále monitoruje hladinu vlhkosti, cyklus zastaví. Výkonnosť sušičky neklesá ani pri plnom zaťažení 6 kg,“ uvádza Ing. Darina Papáčová zo spoločnosti Whirlpool. Systém umožňuje nastaviť začiatok sušenia podľa potreby, napríklad aby sa využila výhodnejšia sadzba za elektrický prúd. Šiesty zmysel monitoruje priebeh programu a počas celého sušiaceho cyklu informuje o stave sušičky a o čase zostávajúcom do ukončenia sušenia.

Treba ešte žehliť?

Tradičné spôsoby sušenia sťažujú žehlenie. Prečo? Jednoducho preto, že bielizeň sa dostane pod žehličku presušená. Na jar tohto roku si jeden z významných výrobcov zisťoval medzi pospolitým ľudom, čo a komu prekáža pri starostlivosti o bielizeň. Neobjavili síce Ameriku, ale potvrdilo sa, že Stredoeurópanom najviac prekáža nadmerné žehlenie. Tak ako je to so sušičkou? Áno, pri správnom sušení zredukujeme množstvo bielizne, ktorá vyžaduje žehlenie. Tričká, ponožky, viaceré typy košieľ a nohavíc môžete totiž po vybratí zo sušičky priamo ukladať do skrine. Pri zvyšku bielizne je žehlenie výrazne jednoduchšie a trvá oveľa kratší čas. Rozhodnete sa? Treba vám ju? Že čo? Sušičku predsa!
 

Výhody sušičky bielizne, ako ich vidí spoločnosť Electrolux

  • Viac času pre seba

Na vloženie bielizne do sušičky potrebujete len pár minút, na rozdiel od vešania bielizne na šnúru, na ktoré spotrebujete minimálne 20 – 30 min. Pri používaní sušičky je všetka bielizeň pripravená naraz. Nemusíte teda sledovať, či je už dostatočne vysušená, prípadne ju zberať na niekoľkokrát.

  • Viac miesta v byte

Problémom predovšetkým sídliskových bytov je nedostatok miesta na sušenie. Rôzne provizórne riešenia ako prenosné sušiaky ešte zmenšujú už aj tak minimálny životný priestor. Sušička bielizne, ktorá sa dá flexibilne postaviť napríklad na práčku, okamžite rieši problém, čo s vypratou bielizňou. To, čo vyperiete, môžete okamžite vysušiť. To znamená, že ani na vysušenie niekoľkých opratých dávok nepotrebujete viac priestoru ako 60 × 60 cm.

  • Pohodlie

Pri sušení ste nezávislí od toho, aké je momentálne vonku počasie, prípadne či máte kde bielizeň sušiť. V situácii, keď potrebujete obľúbenú vec rýchlo vyprať a vysušiť, nemusíte používať rôzne improvizované riešenia, napríklad sušenie fénom. Stačí krátky 20-minútový prací program a potom pohodlné vysušenie v sušičke. Navyše obľúbené veci môžete nosiť oveľa častejšie ako doteraz.

  • Mäkšia bielizeň

Keďže pri konvenčnom sušení nemožno sledovať zostatkovú vlhkosť, takýmto spôsobom sa bielizeň väčšinou presuší, je tvrdá a ťažko sa žehlí. Šetrný spôsob sušenia v sušičke dodá bielizni hebkosť a mäkkosť, aj keď nepoužijete pri praní aviváž.

  • Vyššia hygiena

Liter vzduchu obsahuje až 100 miliónov častíc prachu, mikróbov a ďalších nečistôt. Preto predovšetkým sušenie vonku môže predstavovať určité riziko pre citlivých ľudí. Používanie sušičky ocenia predovšetkým rodiny s malými deťmi a ľudia citliví na rôzne druhy znečistenia, ako sú pele alebo prach. Vyššia vlhkosť v domácnosti pri klasickom sušení bielizne napomáha aj množeniu plesní.

Mýty o sušičke

Odborná spolupráca Electrolux

Najväčšie výhrady k sušičke bielizne majú tí používatelia, ktorí ju nikdy nepoužívali. Sú to teda reálne problémy alebo skôr mýty?

Sušička spotrebuje príliš veľa energie
V závislosti od zostatkovej vlhkosti a typu bielizne sušička spotrebuje približne 3,3 – 4,2 kWh. To znamená, že pri súčasných cenách vychádza jedno sušenie na 15 Sk. Podľa vyjadrenia energetickej triedy sa bežné sušičky na trhu pohybujú v hodnotení B – D, čo je v porovnaní s efektivitou chladničiek alebo práčok skutočne neúsporné. Moderné sušičky sú vybavené technológiou tepelného čerpadla, ktoré tento spotrebič dostáva do energetickej triedy A.

Sušenie v sušičke je časovo náročné – pracovný program trvá veľmi dlho
Sušenie na sušiakoch, radiátoroch a podobne trvá niekoľko hodín. Sušenie v sušičke trvá v závislosti od vlhkosti a množstva bielizne maximálne 2 hodiny.

Sušička je hlučná
Sušenie hlučnosťou nepresahuje úroveň odstreďovania pri špičkových modeloch práčok.

Bielizeň sa v sušičke zamotá
Pri správnom naplnení sušičky k zamotaniu bielizne nemôže dôjsť. Zabraňuje tomu obojstranný chod bubna. Táto vlastnosť zaručuje aj rovnomerné sušenie.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče dompom sušička
Zdieľať článok

Diskusia