Zdroj: Shutterstock

3 jednoduché recepty so špargľou, ktoré by ste mali túto jar vyskúšať

26. 04. 2024
Zdieľať

Symbol pravej jari a zdravia nielen pre gurmánov. Šup s ňou na stôl!

Špargľa zabalená v prosciutte

Porcií 6, príprava 10 min, varenie 5 min

Špargľa zabalená v prosciutte.

Špargľa zabalená v prosciutte. Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 340 g šunky prosciutto
  • 450 g špargle
  • 1 lyžica olivového oleja

Postup

  1. Odrežte alebo odlomte drevnaté konce šparglí.
  2. Okolo každej „paličky“ zhora nadol pevne omotajte plátok prosciutta.
  3. Dno nepriľnavej panvice potrite olivovým olejom.
  4. Obalené špargle opekajte zo všetkých strán asi 2-3 minúty, kým prosciutto nie je mierne hnedé a chrumkavé.
Prečítajte si tiež
5 najobľúbenejších receptov na gril, ktoré v redakcii bodovali

Špargľa v slaninke

Porcií 6, príprava 10 min, varenie 10 min

Špargľa v slaninke.

Špargľa v slaninke. Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 6 kúskov slaniny pokrájaných na tretiny
  • 140 g smotanového syra izbovej teploty
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ podľa potreby
  • 9 ks špargle

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C, stredný plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. V panvici na strednom ohni jemne opečte slaninu (nie až dochrumkava). Vyberte ju a nechajte odkvapkať na tanieri vystlanom papierovou utierkou.
  3. V malej miske zmiešajte smotanový syr s cesnakom a dochuťte soľou a korením.
  4. Na každý prúžok slaniny rozotrite asi polovicu lyžice smotanového syra. Do stredu položte špargľu a slaninu zrolujte. Obalené špargle uložte na pripravený plech a pečte 5 minút.
Prečítajte si tiež
Obohaťte svoj jedálniček a vyskúšajte naše najobľúbenejšie a zdravé zeleninové recepty ako stvorené na leto

Krémová polievka zo špargle

Porcie 4, príprava 15 min, varenie 40 min

Špargľová krémová polievka.

Špargľová krémová polievka. Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 900 g špargle, orežte konce a nakrájajte na 2,5 cm kúsky
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 1/2 šálky hustej smotany a trochu na ozdobu
  • čerstvo nasekaná pažítka a kôpor na ozdobu

Postup

  1. Vo väčšom hrnci s hrubým dnom na strednom ohni roztopte maslo. Pridajte rozdrvený alebo prelisovaný cesnak a opekajte približne 1 minútu. Vložte nakrájanú špargľu, dochuťte soľou a korením a opekajte 5 minút dozlatista. Zalejte vývarom a prikryté duste 10 až 15 minút, kým nie je špargľa mäkká, ale ešte nestratila farbu.
  2. Pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte. Potom do nej vmiešajte smotanu a ešte na miernom ohni prehrejte. Dochuťte soľou a korením.
  3. Pri servírovaní polievku v tanieroch ozdobte smotanou a bylinkami.

Tip redakcie

Táto krémová zeleninová polievka nestojí veľa námahy a príjemne upokojí. Má málo kalórií, veľa antioxidantov, obsahuje esenciálne vitamíny a minerály. Možno neviete, že špargľa je výborným zdrojom kyseliny listovej a vitamínov A, C a K i vlákniny. Draslík pomáha znižovať krvný tlak.

Prečítajte si tiež
Lahodné talianske, pravé grécke i jednoduché thajské. Tri pôvodné recepty na cestoviny z celého sveta

Grécke cesnakové kurča

Porcií 4, príprava 20 min, varenie 50 min

Grécke kura so špargľou.

Grécke cesnakové kurča. Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička oregana
  • 450 g kuracích stehien
  • soľ, čierne korenie podľa potreby
  • 230 g špargle, odlomte zdrevnatené konce
  • 1 cuketa, nakrájaná na polmesiace
  • 1 citrón, nakrájaný na plátky

Postup

  1. Vo veľkej miske zmiešajte 2 polievkové lyžice olivového oleja, citrónovú šťavu, cesnak a oregano. Pridajte kuracie stehná a premiešajte, aby sa obalili. Misku prikryte plastovou fóliou a nechajte marinovať v chladničke najmenej 15 minút až 2 hodiny.
  2. Rúru predhrejte na 220 °C. V zapekacej mise alebo v pekáči na sporáku zohrejte zvyšnú lyžicu olivového oleja. Marinované kurča z oboch strán osoľte, okoreňte a uložte do nádoby kožou nadol. Zalejte zvyšnou marinádou.
  3. Stehná opekajte asi 10 minút, kým koža nezozlatne. Potom mäso otočte a do pekáča pridajte špargľu s cuketou a plátkami citrónov.
  4. Pekáč vložte do rozohriatej rúry a všetko spolu pečte, kým nie je kura upečené a zelenina mäkká. Trvá to asi 15 minút.
Prečítajte si tiež
Baristi prezradili recept na špeciálnu kávu, ktorá vás nabije energiou na maximum! Chuť však nie je pre každého, varujú

Jednoduchá marináda

Marinádu z tohto receptu môžete použiť aj na iné druhy mäsa. Svieže chute gréckej kuchyne – spojenie citrónovej šťavy, cesnaku a oregana – sú fantastické na šaláty aj do jedál z rýb. Jednoduché, no mimoriadne efektívne.

Text Sabína Zavarská
Foto Shutterstock/istock
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: recepty špargľa
Zdieľať článok
Geotermálny vrt v Kežmarku už funguje. Po kolaudácii príde na rad revitalizácia jeho okoliaASB.sk

Geotermálny vrt v Kežmarku už funguje. Po kolaudácii príde na rad revitalizácia jeho okolia

Čarovné tehlové chaty: Novostavby s dušou starého vidiekaDom z tehly

Čarovné tehlové chaty: Novostavby s dušou starého vidieka

V areáli rozpadnutého družstva na chov ošípaných vybudujú fotovoltickú elektráreňASB.sk

V areáli rozpadnutého družstva na chov ošípaných vybudujú fotovoltickú elektráreň

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia