Upratovanie ako tsunami

20. 02. 2007
Zdieľať

Pekne uprataná domácnosť patrí tak akosi k všeobecne uznávaným hodnotám. Podľa stavu upratanosti sa veľakrát hodnotí i osoba domácej panej. Napriek tomu, že sa medzi charakterom a čistotou domácich plôch a povrchov nikdy nenašla „pražiadna“ vedecká súvislosť, veľa ľudí považuje dobre uprataný dom či byt za vizitku vašej osobnosti. Pritom moderný životný štýl kladie na ženy stále väčšie nároky – dokonalé telo, patričné vzdelanie a kariéra, rola matky… Od viac-menej povinného upratovania ich však ešte stále nikto neoslobodil a ony sa mu tak nejako podriaďujú.


Upratovanie ako tsunami

79554

Zaujímavé je, že slovenskí a českí muži stále považujú domácnosť a „potupné domáce práce“, ktoré s ňou súvisia, za doménu výhradne ženskú. Obrázok ženy so zmetákom v ruke a muža ležiaceho pri televízore alebo čítajúceho dennú tlač ešte stále nepatrí do ríše zlých snov a hororových predstáv…

Profesionálna žena

Na Slovensku a v Česku sa začínajú stále viac presadzovať špecializované agentúry, ktoré zabezpečujú bežné domáce či veľké generálne upratovanie, rovnako ako stráženie detí alebo v poslednom čase stále viac obľúbenú starostlivosť o psy, mačky a iných domácich miláčikov. Na dobré sa však rýchlo a ľahko zvyká a najmä v mestách si Slovenky a Češky veľmi rýchlo zvykajú na komfort, ktorý prinášajú agentúry špecializované na upratovacie práce. A už aj muži pochopili, že sa to vyplatí, ak si k nim večer sadne manželka s úsmevom a nie s potom na tvári.


Upratovanie ako tsunami

79559

Agentúry, ktoré sa špecializujú na upratovacie práce, už majú svoju stálu klientelu a zaznamenávajú stále väčší záujem o domáce upratovanie. Agentúry ponúkajú jednorazové upratovanie i celý balíček služieb šitý na mieru podľa konkrétnych potrieb. Môžete si dať vyžehliť, upratať a umyť WC či kúpeľňu, poumývať podlahu, jednoducho tie najobyčajnejšie práce, ktoré však najviac ubíjajú práve svojou každotýždennou pravidelnosťou. Ideálny stav nastane, ak sa vám podarí nájsť ochotnú ženu na dôchodku, ktorá sa stane vašou gazdinkou a v určitých intervaloch podľa dohody bude tráviť svoj voľný čas u vás pri pravidelnom upratovaní a zároveň strážení detí, ktoré sa práve vrátia zo školy. A vy môžete pokojne pracovať a tešiť sa na príchod domov, kde vás bude čakať čistá domácnosť a spokojné deti s hotovými domácimi úlohami. Utópia? Kto si to vie zariadiť, pre toho nie.

Upratovací ošiaľ


Upratovanie ako tsunami

79558

Upratovacie besnenie sa týka predovšetkým vianočného a veľkonočného obdobia. V tomto čase zaznamenávajú špecializované firmy aj najväčší nápor objednávok. Preto je dobré rezervovať si ich služby v dostatočnom predstihu. Aj profesionálne gazdinky sa držia osvedčeného receptu, že upratovanie treba začať zotretím prachu z povrchov (nábytok a pod.) a na záver prejsť k údržbe podláh či kobercov. Pokiaľ zametáte či umývate, zvoľte smer od okna miestnosti k jej dverám. Čo sa týka miestností, začnite tou, ktorá je najmenej obývaná, napríklad spálňou. Upracete ju rýchlejšie a poriadok v nej dlhšie vydrží. Na koniec si nechajte miestnosť, v ktorej sa neporiadok vyskytuje najčastejšie. Pozorne si preštudujte návody na čistiacich prostriedkoch, ktoré ste si na svoje veľké upratovanie nakúpili – naozaj sa to vyplatí. Nezabúdajte na pracovné rukavice, koža na rukách je veľmi citlivá (zvlášť v zimných mesiacoch) a po každej upratovacej seanse si zaslúži natrieť krémom.





Z prieskumu uverejnenom v lete 2006 na stránke www.genderonline.cz jasne vyplýva, že na slovenské a české ženy doliehajú domáce povinnosti oveľa viac než na ich manželov či partnerov. V domácnostiach s malými deťmi väčšie upratovanie vykonáva pravidelné vyše 60 percent žien a len asi 11 percent mužov. O bežné upratovanie sa stará takmer 80 percent žien a len 10 percent mužov.

Ceny


Upratovanie ako tsunami

79563

Profesionálna upratovacia firma si svoje služby samozrejme dá zaplatiť – hodina bežného upratovania (umývania, utierania prachu, vysávania a pod.) sa pohybuje v cenovej relácii okolo 120 Sk. Hodina žehlenia stojí okolo 110 Sk. Suma za umytie okien sa odvíja od typu, veľkosti a stavu ich znečistenia. Než sa rozhodnete, od koho si dáte upratať, urobte si podrobný prieskum trhu – najjednoduchšie na internete. Cenníky sa od seba dosť líšia, niektoré firmy si však započítavajú napr. náklady na dopravu či čistiace prostriedky. Z cenového hľadiska sú zaujímavé študentské servisy, cez ktoré sa dá objednať brigádnička na upratovacie práce. Možno nie je až taká profesionálne zaučená, ale bežné upratovacie práce a žehlenie určite zvládne. Cena sa líši od regiónu či druhu práce a pohybuje sa od 39 Sk po 80 Sk za hodinu práce. Je naozaj na zváženie, či sa vám viac oplatí byť pred Vianocami v neustálom pokluse s handrou v ruke alebo ísť radšej s deťmi na prechádzku a upratovanie prenechať inej osobe, ktorá to má v náplni práce. Pre vás sa Vianoce potom skutočne stanú sviatkami pokoja.


Upratovanie ako tsunami

79561

Opýtali sme sa…
Barbory Kaškovej zo spoločnosti Hospodynky.cz  

O aký typ služieb je medzi vašimi zákazníkmi najväčší záujem?
Určite môžem povedať, že je to upratovanie, stráženie detí a prechádzky so psíkmi. Stúpa počet objednávok napríklad v čase Vianoc, Veľkej noci a pod.? Áno, v období Vianoc registrujeme najviac objednávok, ďalšia takáto vlna nasleduje na jar pri prvom slniečku.

Zvykajú si aj naše ženy na to, že majú svoju gazdinú, alebo máte viac klientiek zo zahraničia?
Musím povedať, že u nás si ženy veľmi rýchlo zvykajú na komfort, ktorý táto služba prináša. A už aj muži vedia, že sa to vyplatí.

Pokiaľ sa predsa len pustím do veľkého upratovania sama – čím začať a ako postupovať?
Pri veľkom upratovaní sa začína predovšetkým oknami a prachom na vysokých miestach, napr. na skriniach a na poschodí. Zotriete prach všade, aby sa vám pri vysávaní nevíril. Potom sa pustíte do vysávania a na koniec by malo prísť utieranie podláh.

Máte nejaký tip, ako dosiahnuť krásne lesklé okná, alebo inú špecialitu?
Vyplatí sa byť precízny a všetko poriadne vydrhnúť. Je určite dobré používať saponáty na materiály, na ktoré sú určené, a odporúčam používať dobré prachovky a handry napríklad z mikrovláken, ktoré sú veľkými pomocníkmi.

Bez záruky alebo rady od babičky


Upratovanie ako tsunami

79560

Niektoré tipy starých mám sú na nezaplatenie, tak sem s nimi.
Okná – najprv umyť saponátovou vodou rámy a parapety, na umývanie skiel je dobré použiť octovú vodu, namiesto handry potom jelenicovú kožu.
Umelohmotné povrchy – skúste ich vyčistiť pomocou zubnej pasty.
Škvrny na koberci – pokiaľ ich vydrhnete pomocou kyslej kapusty a potom vysajete, bude koberec zase ako nový.
Striebro – najlepšie prekukne, keď ho jemne vyčistíte zubnou kefkou a saponátovým roztokom.
Pripálené hrnce – budú zase ako nové, keď v nich povaríte lyžicu pracieho prášku rozmiešaného vo vode.

Kategória: Bývanie
Tagy: domáci pomocníci domácnosť upratovanie
Zdieľať článok

Diskusia