Zamyslenie nad kuchynským drezom (2. časť)

13. 03. 2006
Zdieľať

Neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne je drez. Preto sa treba zamyslieť, aký typ nám najviac vyhovuje.

Typy drezov

Najbežnejším typom je vstavaný drez, ktorý sa osadí do výrezu v pracovnej doske zhora.

Iný variant predstavuje drez v rovine s pracovnou doskou. (Je to ucelený blok v absolútnej rovine bez rušivých okrajov.) Údržba drezu je jednoduchá. Kuchynské nečistoty a vodu treba zotrieť priamo do drezu. Pretože v bloku nie sú škáry, v ktorých by sa mohli nečistoty hromadiť, perfektná hygiena umývacieho centra je zaručená. Okrem atraktívneho vzhľadu získate aj väčšiu pracovnú plochu. Ďalším typom sú drezy pod pracovnou doskou. Svojím okrajom nezmenšujú pracovnú plochu a nečistory z dosky ľahko zotriete priamo do drezu. Veľmi dobre sa kombinujú s pracovnou doskou z kompozitných materiálov.

Umiestnenie drezu


Zamyslenie nad kuchynským drezom (2. časť)

47143

Ideálne miesto na drez je pod oknom, lebo pri dreze trávime veľa času. V poslednom období sú veľmi obľúbené aj rohové drezy. Ak sa zapáčili aj vám a máte v kuchyni dostatok miesta, nedá sa nič namietať. Ale treba počítať s tým, že rohové drezy sú drahšie a do rohovej drezovej skrinky sa veľa vecí nezmestí. Okrem toho rohová skrinka má aj veľkú hĺbku a voľný priestor, ktorý vznikne za drezom, nie je veľmi praktický. Hitom sa stali umývacie centrá, ktoré opustili svoje pôvodné miesto a presunuli sa do voľného priestoru ako samostatný modul.


Zamyslenie nad kuchynským drezom (2. časť)

47161

Doplnky

Moderný kuchynský drez by mal ponúkať čo najväčšiu variabilitu. Nemáme na mysli len variabilitu tvarov, materiálov a umiestnenia, ale i doplnkov, ktoré obohacujú možnosť využitia drezu. K niektorým typom drezov možno dokúpiť napríklad dosku na krájanie, ktorá drez dokonale prikryje, a vytvorí tak ďalšiu pracovnú plochu, alebo napríklad cedníky s vyberateľným košíkom, v ktorom môžete oplachovať a nechať odkvapkávať zeleninu aj uvarené cestoviny. Rovnako praktické a elegantné sú aj dávkovače saponátov.

Miesto na odpadky


Zamyslenie nad kuchynským drezom (2. časť)

47224

V linke pod drezom možno umiestniť systém na triedenie kuchynského odpadu. Praktický plný výsuv (mechanizmus) umožňuje jednoduchú manipuláciu s modulom. Ak neradi vynášate odpadky, môžete si zaobstarať drvič kuchynského odpadu. Vstupná investícia sa určite rýchlo vráti. Vďaka drviču sa v domácnosti ľahko a bezpečne zbavíte všetkých organických zvyškov, ktoré vznikajú pri príprave jedál. Zvyšky sa hádžu priamo do drezu, na ktorý je napojený drvič, a rozdrvený odpad sa odvádza do kanalizácie. Okamžité odstránenie zvyškov potravy obmedzuje šírenie nepríjemných pachov, ale aj výskyt hmyzu a hlodavcov v kuchyni. Drviť možno zvyšky všetkých potravín, ovocia a zeleniny, vaječné škrupiny, kosti z rýb a hydiny, pečivo, orechové škrupiny, použitú mletú kávu, cestoviny, mäso, ale aj ohorky z cigariet a papierové servítky.


Zamyslenie nad kuchynským drezom (2. časť)

47173

V nijakom prípade nedrvte sklo, plechovky, plasty ani veľké kosti – s nimi si drvič poradiť nedokáže a oprava drviča poškodeného týmito materiálmi je veľmi nákladná. Drvič sa montuje pod drez a manipulácia s ním je jednoduchá. Stačí pustiť studenú vodu, potom stisnúť tlačidlo, ktoré uvedie drvič do činnosti, a môžete začať s likvidáciou zvyškov. Pôsobením vody tuhnú tuky, ktoré potom obalia ostatné rozdrvené čiastočky. Tým sa zabráni usadzovaniu mastnoty v odpadovom potrubí. Voda súčasne ochladzuje motor drviča. Cena kvalitného drviča kuchynského odpadu sa pohybuje okolo 10 000 Sk. Drvič spotrebuje priemerne tri až štyri litre vody denne.
 

Ako vybrať správny drez

  • Do veľkej kuchyne vyberajte drez na šírku skrinky aspoň 60 cm.
  • Ak často manipulujete v dreze so zeleninou, vyberte si typ s dvoma výlevkami, ku ktorému možno dokúpiť dosku na krájanie.
  • Na triedenie odpadkov si zaobstarajte špeciálny modul a drez s viečkom. Keď sa odklopí, odpadky spadnú cez šachtu priamo do koša.
  • Skrinky pod rohovým drezom by mali obsahovať kvôli jednoduchšej manipulácii otočný karusel.
  • Vybratý drez by mal mať hĺbku 19 až 25 cm, aby voda z drezu nestriekala na linku a podlahu.
  • Vytopeniu zabráni prepad.
  • Moderný drez by mal mať štandardný, 3,5″ (dtto. BW) odtok (s priemerom približne 9 cm) so sitkovým uzáverom, na ktorý možno pripojiť drvič kuchynského odpadu.
Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynský drez
Zdieľať článok

Diskusia