Chcete stavať ekologicky?

16. 09. 2005
Zdieľať

Staviame dom a chceme pri jeho stavbe dbať aj na ochranu životného prostredia. Aký stavebný materiál by sme mali použiť?

Celkové hodnotenie stavebných materiálov sa vzťahuje na celý „životopis“ výrobku – od získavania suroviny a produkcie až po likvidáciu. Len takýto spôsob umožňuje presnú výpoveď o ekologickej hodnote materiálu. Nezabúdajte aj na vplyv stavebného materiálu na kvalitu bývania.

Dôležitými hodnotiacimi kritériami sú:

Energetická náročnosť



  • primárna spotreba energie pri výrobe rozličných stavebných materiálov,


  • náklady na dopravu – ak používate miestny alebo regionálne vyrábaný materiál, pomáhate znižovať zaťaženie životného prostredia,


  • energetická náročnosť pri likvidácii materiálu.

Spotreba surovín

Domáci materiál, resp. dopĺňajúce sa surovinové zdroje (napr. drevo) sú z prírodného hľadiska ekologicky zmysluplnejšie než umelo vyrábaný materiál s vysokými energetickými nákladmi. Opätovné využitie stavebných prvkov takisto znižuje spotrebu surovín.

Emisie škodlivých látok

Vo všeobecnosti sú emisie škodlivín pri prírodnom materiále oveľa nižšie ako pri synteticky vyrábaných produktoch. Energeticky intenzívna výroba môže predovšetkým v prípade umelých látok predstavovať používanie zdravotne škodlivých prídavkov (napr. zmäkčovadiel, stabilizátorov, ohňovzdorných prostriedkov).

V súčasnosti sa znova začínajú častejšie používať síce tradičné, ale dnes už takmer zabudnuté stavebné materiály, ktoré sú environmentálne „priateľské“. Pretože sa používajú v takmer nezmenenej – prírodnej podobe, na ich spracovanie a úpravu do formy stavebného materiálu sa minie len minimum energie. Tu sú niektoré z nich:


Chcete stavať ekologicky?

29853

Slama je jednou z alternatív bežných tepelnoizolačných materiálov. V Rakúsku úspešne pôsobí firma, ktorá izoluje steny, povaly a strechy slamenými balmi a dosahuje tak veľmi dobré izolačné vlastnosti obvodového plášťa.

Hlina je ako stavebný materiál mnohostranne využiteľná. Dobre reguluje vlhkosť, ale jej spracovanie je náročné. Dnes sa opäť začína na stavbách objavovať a testovať. Jej prednosti sú zjavné – vytvára príjemnú atmosféru v interiéri, ľahko prijíma vlhkosť zo vzduchu, udržiava ju a v prípade potreby opäť vydáva, vyrovnáva teplotné výkyvy a tlmí hluk. Nepálená hlina sa používa na zvislé konštrukcie domov vo forme lisovaných a sušených tehál s prímesou pliev a iných prírodných materiálov alebo ubíjaná do debnenia.


Chcete stavať ekologicky?

28413

Drevo sa používa pri výstavbe domov už oddávna. Pre svoje dobré mechanické a fyzikálne vlastnosti má charakter univerzálneho stavebného materiálu. K jeho výhodám patria nízka objemová hmotnosť, pomerne vysoká pevnosť, ľahká spracovateľnosť, dobré tepelnoizolačné a zvukovoizolačné vlastnosti. Jeho významnou prednosťou je aj nízka energetická náročnosť pri ťažbe, spracovaní a doprave.

Trh ponúka ešte viac environmentálnych stavebných materiálov, ktoré sa dajú použiť pri stavbe domu. S ďalšími otázkami sa môžete obrátiť na energetických poradcov, ktorí poskytujú bezplatné energetické poradenstvo vo všetkých krajských mestách Slovenska.

Kategória: Materiály
Tagy: ekostavba stavebný materiál
Zdieľať článok

Diskusia