sadrokartónové dosky
Zdroj: Shutterstock

Zdravá domácnosť aj vďaka stenám

30. 09. 2020 Zdieľať

Správne stavebné materiály dokážu ovplyvniť dokonca aj kvalitu vzduchu v domácnosti.

Spôsob, akým žijeme naše v životy v 21. storočí, nás núti tráviť v interiéroch viac ako 90 % z nášho času. To sa často môže podpísať aj na našom zdraví – pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu je predsa jedna z najčastejších rád pre zdravý a šťastný život. Preto by sme sa mali snažiť priniesť si do domácnosti čerstvý vzduch, ktorý podporuje zdravé dýchanie a chráni pred ochoreniami.

sadrokartónové dosky

Zdroj: Saint-Gobain Construction Products, divízia Rigips

Vlhkosť tak akurát

Jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu vzduchu v interiéri, je vlhkosť. Vlhkosť vzduchu ovplyvňuje náš pocit z pobytu v interiéroch hneď na dvoch frontoch. Prinízku vlhkosť vzduchu, pod 30 %, vnímame my ľudia ako citeľnú nepohodu so zhoršeným dýchaním a dráždením slizníc. Naopak, vlhkosť vzduchu nad 80 % zase môže viesť ku vzniku plesní, ktoré oslabujú našu imunitu, a tiež nám sťažuje dýchanie. Správna vlhkosť vzduchu v domácnosti by teda mala byť niekde uprostred.

Našťastie, nesprávna vlhkosť vzduchu je problém, ktorý sa dá ľahko vyriešiť kombináciou správneho vetrania a využitia prírodných sadrových omietok. Napríklad prírodné sadrové omietky Rimano od divízie Rigips spoločnosti Saint-Gobain efektívne pomáhajú regulovať vlhkosť v interiéroch. Absorbujú nadbytočnú vlhkosť, ktorú ale v prípade suchých období, napríklad počas vykurovania, uvoľňujú naspäť do ovzdušia. Navyše sa na nich nezachytáva prach, a sú preto vhodné aj pre alergikov.

Problémy s vlhkosťou sa ale môžu vyskytovať aj v podkroviach. V takom prípade ich pomáhajú riešiť inteligentné klímamembrány. Tie v zimných mesiacoch bránia prieniku vlhkosti do konštrukcie. V letných mesiacoch naopak vedia akúkoľvek vlhkosť, ktorá sa do konštrukcie mohla dostať nedopatrením, prepustiť do interiéru a tak zabezpečiť presúšanie.

sadrokartónové dosky

Zdroj: Saint-Gobain Construction Products, divízia Rigips

Nenechajte sa prekvapiť znečisťovačmi

Okrem vlhkosti vzduchu si ale treba dávať aj na voľne prchavé škodlivé látky. Tie môžu v domácnostiach či kanceláriách narobiť veľké problémy. Vyvolávajú množstvo zdravotných problémov, ako napríklad bolesti hlavy, oslabenie imunity či alergie. Najviac zastúpeným znečisťovačom ovzdušia z voľne prchavých organických látok je formaldehyd. Do ovzdušia sa uvoľňuje z viacerých zdrojov, ako sú napríklad nábytok, podlahové krytiny alebo čistiace prostriedky.

Bojovať s formaldehydom v domácnosti nie je vždy jednoduché. Veľkou pomocou sú ale sadrokartónové dosky s technológiou Activ’Air®. Zložka Activ’Air®, ktorú Rigips pridáva do svojich sadrokartónových dosiek, premieňa formaldehyd na neškodnú látku a zamedzuje jej spätnému vylučovaniu. Vďaka tomu dokáže znížiť koncentráciu formaldehydu v miestnosti až o 70 %. Technológia Activ’Air® si svoje vlastnosti navyše udržiava až 50 rokov a na účinnosti nestráca ani po maľovaní alebo tapetovaní vhodnými materiálmi.

Technológiu Activ’Air® nájdete napríklad v sadrokartónových doskách 4PROfesional od Rigipsu. Tie okrem iného disponujú aj špeciálnymi sploštenými hranami, ktoré pomôžu montážnikom dosiahnuť absolútnu rovinnosť povrchu. To znamená, že spoje dosiek voľným okom nezbadáte ani na veľkých a osvetlených plochách. Získate tak nielen vzduchový, ale aj vizuálny komfort.

Použitie sadrokartónových dosiek v interiéroch má navyše pridanú hodnotu vo forme suchej výstavby. Suchá výstavba sa od klasickej výstavby líši hlavne svojou rýchlosťou. Kým pri využití tradičnejších stavebných materiálov ako tehly alebo betón treba čakať na vyschnutie jednotlivých vrstiev, pri suchej výstavbe sa môže plynule pokračovať v práci bez akýchkoľvek prestojov a nový a lepší interiér môže byť hotový raz-dva.

Zdroj: PR Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., divízia Rigips

Kategória: Steny a fasády
Tagy: sadrokartón sadrové omietky
Zdieľať článok