Zdroj: Tomáš Manina

Unikátne bývanie v Čachticiach: Prístavba vidieckeho domu na mieste bývalej tehelne

25. 01. 2021
Zdieľať

Novostavby, ktoré pripomínajú staré remeselné umenie a pôvodnú funkciu pozemku, majú špeciálne čaro. Na mieste bývalej dedinskej tehelne v Čachticiach pribudla prístavba, ktorá využíva tehly nezvyčajne, objekt doslova dýcha prepojením s históriou pozemku. Architektom sa v tejto neveľkej prístavbe podarilo oživiť aj kus tradičnej práce. Atmosféra, ktorá z nej vyžaruje je mimoriadne silná.

V rozsiahlej záhrade na mieste bývalej čachtickej tehelne s klenbovou pecou na pálenie tehly dnes stojí skupina stavieb. Pôvodný dom majstrov tehliarov bol v 90. rokoch radikálne obnovený, vlastne bola vytvorená replika spustnutého pôvodného domu s malými úpravami.

Prečítajte si tiež
Vidiecka idyla vo Svätom Jure: Na splnenie si sna o bývaní nikdy nie je neskoro

Ďalšou stavbou tohto celku je ruina tehliarskej pece. Tá bola pred približne 10 rokmi zachránená a prestavaná na ateliér – letný byt. Nová prístavba je primknutá k rodinnému domu.

Gánok – múdre riešenie našich predkov

Obnovený dom má typickú slovenskú vidiecku architektúru – obdĺžnikový pôdorys, sedlovú strechu a gánok. Gánok bol dôležitým praktickým prvkom niekdajších vidieckych stavieb. Predstavoval krytý prechod z interiéru do exteriéru a vďaka tomu ponúkal rôzne funkcie.

Domáci ho nevyužívali len na posedenie, ale aj na odkladanie úrody, náradia a mnoho iných funkcií. Gánok zároveň tienil interiér pred priamym letným slnkom a v zime zase „pustil“ do interiéru dostatok prirodzeného svetla.

Gánok pod strechou z tehál

Architekti zachovali aj typický gánok, ktorý plní aj naďalej svoju funkciu. Presahuje naň strecha z ručne robených tehál. Zdroj: Tomáš Manina

Strecha z ručne vyrobených tehál

Prístavba k domu je vlastne jeho predĺžením, a to vrátane gánku, ktorý je poňatý modernejšie, ale stále je prítomný. Interiér prístavby tvorí jediný otvorený obytný priestor – otvorený aj vertikálne až po strechu. Žiaden strop tu nenájdete. Vďaka tomu rozlohou neveľká izba pôsobí veľkoryso.

Strecha zo starých tehál

Na mieste bývalej dedinskej tehelne v Čachticiach pribudla prístavba, ktorá využíva tehly vskutku nezvyčajne. Zdroj: Tomáš Manina

Strecha je riešená s úctou k tehliarskemu remeslu, využíva staré tehly. Všetky majú značku svojho pôvodu – viac ako 2/3 z nich pochádza práve z tejto vidieckej manufaktúry. Zvyšok je z okolitých tehelní, ktoré dnes už neexistujú.

Charizmaticky pôsobí aj rozmanitosť odtieňov tehál a s drobnými nepresnosťami, ktoré sú vlastné pôvodnej ručnej výrobe tehál.

Murovaná knižnica a okná, v ktorých sa dá sedieť

Netradične sú v prístavbe riešené aj okenné otvory a knižnica. Okná, ktoré fungujú ako sedacie niky, zapustená murovaná knižnica a krb sú vsadené v masívnych murovaných stenách. Z jedinej miestnosti prístavby sa po schodisku dostanete do neveľkého podkrovia. Nachádza sa v mieste kontaktu s jestvujúcim domom.

Architekt Pavol Paňák tento priestor nazýva spacou emporou (tento výraz sa najčastejšie používa v súvislosti s vyvýšeným miestom v kostoloch vyhradeným pre kostolný zbor a organ).

Murovaná knižnica s oknom

Murovaná knižnica a výhľad do záhrady. Atmosféra domu je čarovná. Zdroj: Tomáš Manina

Vápenná omietka, betón, preglejka

Použité materiály zdôrazňujú vidiecky charakter stavby a na nič sa nehrajú. Steny sú omietnuté klasickou vápennou omietkou bez vrchnej maľby a pripomínajú izby našich prastarých rodičov. Aj ostatné prvky stavby sú bez ďalšej povrchovej úpravy – betón, betónové tvarovky, oceľ a svetlá preglejka, eternitová krytina.

Okná ako sedacie niky

Zdroj: Tomáš Manina

Masívny krov má aj praktické vlastnosti. „Významne zlepšuje akumulačné vlastnosti obklopujúcich konštrukcií. Eliminuje tepelné výkyvy vetraného vnútra – čo je klasickým problémom obvyklých konštrukcií krovov bez ohľadu na hrúbku ich tepelnej izolácie. Presklený a uzatvárateľný gánok – portikus po väčšinu roka funguje zároveň ako klimatická medzizóna vonkajška voči vnútornému priestoru,“ vysvetľuje jedinečnosti stavby hlavný architekt Pavol Paňák.

Prečítajte si tiež
Ako dokázali predĺžiť život starému vidieckemu domu s typickou miestnou formou

Prístavba v Čachticiach

Architektonický ateliér: Architekti B.K.P.Š
Hlavný architekt: Pavol Paňák
Projektový tým: Pavol Paňák, Július Vass, Beáta Paňáková
Lokalita: Čachtice
Realizácia: 2018
Plocha: 54

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Manina, Pavol Paňák

Kategória: Návšteva
Tagy: historický dom prístavby rodinných domov rekonštrukcia statku
Zdieľať článok

Diskusia