Pôvodný statok mal mnoho negatív a úžasné okolie. Čomu sa tešia majitelia dnes?

26. 06. 2021
Zdieľať

Základným zadaním, s ktorým sa majitelia starej hospodárskej budovy obrátili na architektov z ateliéru Coldefy, bola obnova a rozšírenie statku z 19. storočia. Želali si, aby na jeho mieste vznikla rodinná rezidencia s bazénom a s krásnou záhradou, pritom však mala nadväzovať na okolité prostredie a vidiecky štýl miestnych stavieb.

Východiskovým bodom premeny – nielen vzhľadu, ale aj účelu – statku bola hospodárska budova Comte de M. z 19. storočia. Stála okolo nádvoria v tvare písmena U. Všade okolo sa nachádza krásne prostredie, veľká záhrada a okraj lesa, ktorý sa stal útočiskom biodiverzity.

Prečítajte si tiež
Pôvodne vidiecky statok, neskôr škola a dnes vkusné bývanie na chalupe

Neďaleko od stavby je prírodné golfové ihrisko, ktoré vedie cez les. Vzácny pozemok a historická budova si vyžadovali špeciálny prístup zo strany architektov. Pri návrhu rekonštrukcie a rozšírenia budovy sa snažili poukázať na historické čaro pôvodnej stavby a zároveň zachovať prírodné prostredie.

rekonštrukcia statku

Pôvodný statok dostal novú podobu. Zdroj: Julien Lanoo

Obmedzenia, s ktorými sa museli architekti vysporiadať

Hospodárska budova mala pôvodne úzke priestory s nízkymi stropmi, ktoré pôsobili stiesnene a tmavo. Nepomohla tomu ani niekdajšia prístavba určená na technické vybavenie, potrebné pre domácnosť (ohrievač vody, poistky, práčovňa, pivnica, garáž).

Statok premenený na dva moderné domy s bazénom

Ďalšia prístavba vytvára priestor na rodinný relax s bazénom, s hlavnou budovou ju spája sklenená chodba. Zdroj: Julien Lanoo

Bola totiž orientovaná na juh, čo bránilo využívaniu prirodzeného svetla a tepla. Prístavba ani materiálovo nezodpovedala hlavnej stavbe, navyše niektoré časti boli zasiahnuté plesňami a diagnózy odhalili tiež prítomnosť azbestu. Takže i toto všetko bolo potrebné vyriešiť predtým, ako bolo možné navrhnutý projekt realizovať.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia statku odhalila pôvodné miestnosti a zbavila ich nánosov nekonečných úprav

Nová vstupná zóna: súkromie, aj prirodzené svetlo

Základným momentom rekonštrukcie sa stala nová vstupná zóna na pozemok. Vďaka nej je dvor rezidencie uzavretý a vytvára tak súkromné patio, na ktoré „pozerajú“ mnohé miestnosti v dome. Stavbe pribudlo veľkorysé rozšírenie s južne orientovanou fasádou, ktorá vnáša do priestoru prirodzené svetlo.

Ďalšia prístavba vytvára priestor na rodinný relax s bazénom, s hlavnou budovou ju spája sklenená chodba. Nové rozšírenia vďaka použitým materiálom splývajú s okolím, prístavba na juhu prirodzene zapadá do riešenia pôvodného statku.

Sklenený prechod medzi budovami

Sklenená chodba vytvára zaujímavú atmosféru aj v interiéri. Zdroj: Julien Lanoo

Oceľové vikiere vnášajú dnu les a záhradu

Hlavná hospodárska budova prešla len malými zmenami. Architektom sa podarilo zachovať podobu starej fasády farmy. Zostal čierny sokel, obnovená je i na bielo natretá tehla – ako bola pôvodne. Poškodené škridle na streche nahradili podobné strešné okná, aby sa zachoval autentický ráz budovy. Nové časti prepájajú interiér s exteriérom: pribudli veľké otvory – vikiere vyrobené z ocele. Krásny výhľad, buď na les, na golfové ihrisko alebo na záhradu, je aj zo schodísk vedúcich na horné poschodia.

obývacia časť domu

V interiéri dominuje svetlé drevo a biela farba doplnená sivou. Zdroj: Julien Lanoo

Opaľované drevo

Drevený rám novo postavených budov je pokrytý obkladom z opaľovaného dreva. Bolo vybrané špeciálne preto, aby podporilo pôvodnú farebnú schému, ale zároveň ponúka aj vynikajúcu odolnosť v priebehu času. Prístrešok na auto je vyrobený z lamelového dreva. Všetky výrobky hliníkového stolárstva ladia s farbami hlavnej hospodárskej budovy. Zvody dažďovej vody síce vidno, ale sú integrované do dizajnu fasády. Tie exponované pokrýva zinok.

Prečítajte si tiež
Pôvabná usadlosť pre rodičov: Celý život v paneláku, teraz sa im splnil sen!

Nesmiernou výhodou rezidencie je veľký pozemok s odrastenými stromami čnejúcimi do výšky niekoľkých metrov. Exteriér spestrujú rôzne kamenné chodníčky a neodmysliteľný bazén. V interiéri dominuje svetlé drevo a biela farba doplnená sivou.

Chodník rezidencii v hmle

Exteriér spestrujú rôzne kamenné chodníčky. Zdroj: Julien Lanoo

Residence G

Architektonický ateliér: Coldefy

Réžia projektu: Isabel Van Haute

Projektová manažérka: Sophie Graux

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Krajinár: Krajinár Thomas Leplat

Lokalita: Severné Francúzsko

Existujúca plocha pred prácami: 382 m²

Dekonštruovaná plocha: 158 m²

Vytvorená plocha: 174 m²

Celková plocha projektu: 398 m²

Pozemok a okolie: 13 000 m²

Projekt: 2018

Realizácia: 2019

Sabína Zavarská

Foto: Julien Lanoo

Zdroj: v2com

Kategória: Návšteva
Tagy: historické budovy pôvodný stav prístavby rodinných domov rekonštrukcia statku rezidencie
Zdieľať článok

Diskusia