Ako dokázali predĺžiť život starému vidieckemu domu s typickou miestnou formou

29. 10. 2020
Zdieľať

Rekonštruovaná stavba sa nachádza v obci Borová u Poličky, ktorej počiatky siahajú do 14. storočia.

Forme, ktorú mal pôvodný dom, sa v Borovej hovorí „Poličský dom“, alebo tiež ako zástavba „dvorcového typu“. Tieto statky boli vybudované z obytných a hospodárskych častí, ktoré boli vzájomne konštrukčne spojené a uprostred uzatvárali dvor zo všetkých strán.

pôvodný stav vidieckeho statku pred rekonštrukciou

Zdroj: Tomáš Rasl

pôvodný stav vidieckeho statku pred rekonštrukciou

Zdroj: Tomáš Rasl

pôvodný stav vidieckeho statku pred rekonštrukciou

Pôvodný stav vidieckeho statku pred rekonštrukciou Zdroj: Tomáš Rasl

Jeden z takýchto dvorov bol v obci postavený v roku 1840. Na začiatku 20. storočia ho nahradil jednoduchý dom s menšou hospodárskou prístavbou. Ten bol predmetom aktuálnej rekonštrukcie.

Prečítajte si tiež
Nový dom pri starej stodole: Keď sú dôležité hodnoty a nie trendy

Dialóg medzi minulosťou a súčasnosťou

Viac než storočná história stavby nemohla zostať zabudnutá. Autori premeny ju zvýraznili nielen pri rekonštrukcii samotnej stavby, ale aj pri sadovej úprave a uložení spevnených plôch.

Rekonštrukcia vidieckej stavby v Borovej u Poličky

Dom po rekonštrukcii Zdroj: Tomáš Rasl

„Hľadali sme dialóg medzi pôvodnou historickou a súčasnou, povedzme minimalistickou, formou, detailom. Stopa pôvodného Poličského domu výrazne zasiahla najmä do riešenia severovýchodného priestoru, ktorý je vymedzený vstupným zapražím, altánkom s vonkajšou kuchyňou a prístreškom na drevo. Stojí na pôvodnom mieste jedného z historických objektov a mal tvoriť pomyselnú bránu medzi dvorom pred domom a záhradou za domom. Žiaľ, túto myšlienku sa podarilo zrealizovať len čiastočne,“ vysvetľujú autori rekonštrukcie Josef Pfeifer a Petra Belicová.

biely kozub pri schodisku

Zdroj: Tomáš Rasl

Zachovať, repasovať, opätovne použiť

Studio Archiholik má viaceré skúsenosti s rekonštruovaním historických stavieb. Ich úsilím je vždy snaha o zachovanie charakteru, repasovanie, opätovné použitie kvalitných pôvodných historických prvkov a foriem v súlade s prvkami súčasnými.

Prečítajte si tiež
Súčasný rodinný dom na vidieku s pridruženou stodolou
kuchyňa s drevom a čiernou pracovnou doskou

Zdroj: Tomáš Rasl

Rovnako to bolo i v tomto prípade. Samozrejme, dispozíciu bolo potrebné kompletne zmeniť. Vnútorný priestor je upravený tak, aby mohol byť optimálne využívaný majiteľom ako víkendový dom. Zároveň želaním majiteľa bolo, aby bol schopný nárazovo pojať i väčší počet návštev, a to samozrejme, pri zabezpečení maximálneho súkromia.

Rekonštrukcia vidieckej stavby v Borovej u Poličky

Zdroj: Tomáš Rasl

Búrali priečky aj časť stropu

Po vybúraní priečok sa dlhá chodba stala súčasťou veľkorysého obytného priestoru, v ktorom je aj kuchyňa a jedáleň. Vybúraním časti stropu a vytvorením galérie v podkroví vznikol mimoriadne vzdušný a svetlý priestor. Výrazným prvkom v tejto centrálnej zóne je oceľovo-drevená konštrukcia dvojramenného schodiska a galérie, ktorá vlastne definuje celý priestor i ďalšie riešenie dispozície.

Rekonštrukcia vidieckej stavby v Borovej u Poličky

Zdroj: Tomáš Rasl

Spálňa s kúpeľnou, hosťovská izba aj miesto pre výťah

Na obytný priestor na prízemí nadväzuje spálňa s vlastnou kúpeľňou a vstupná chodba. V strede dispozície je vytvorená priestorová rezerva. Má slúžiť pre prípadné umiestnenie vertikálnej plošiny, ktorá bezbariérovo prepojí prízemie a povalu. V severnej časti domu našla miesto hosťovská izba, kúpeľňa pre hostí, denné WC, kotolňa a sklad. Pri vstupe na pozemok je umiestnená garáž so spevnenou parkovacou plochou.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Chcete si zrekonštruovať stodolu? Dá sa to aj vkusne a s rešpektom
Rekonštrukcia vidieckej stavby v Borovej u Poličky

Zdroj: Tomáš Rasl

Rekonštrukcia vidieckej stavby v Borovej u Poličky

Architektonický ateliér: Studio Archiholik, s.r.o.

Autori: Ing. arch. Josef Pfeifer, Ing. arch. Petra Belicová

Lokalita: Borová u Poličky, ČR

Štúdia: 2015

Realizácia: 2016 až 2020

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Rasl

Kategória: Návšteva
Tagy: historické domy rekonštrukcia statku rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia