Trápia vás často pripálené pekáče a zapekacie misy? Otestovali sme pre vás tri účinné spôsoby, ako ich vyčistiť. Ktorý z nich je najlepší?
Sviatky a víkendy často znamenajú aj viac neporiadku v kuchyni. Pohľad na všetky tie namočené hrnce, pekáče a panvice, ktoré ste potrebovali na prípravu rodinnej hostiny, nepoteší. Žiaľ, ani keď ich namočíme na celú noc sa nevyčistia úplne samé. Viete, ako najjednoduchšie vyčistíte keramické pekáče a misy?
Prvoradé je nestresovať sa. Pripálený pekáč vyzerá nepríjemné, ale takmer vždy existujú spôsoby, ako ho vyčistiť. Stačí vedieť, aké nástroje a prostriedky použiť.
Vyskúšali sme viacero spôsobov, ako vyčistiť pripálené keramické riady a porovnali ich. Tieto metódy sú lacné a jednoduché – používajú ocot, saponát a sódu bikarbónu. Posledná metóda sa ukázala ako najúčinnejšia.
1. Pečenie s octom
I keď je táto metóda jednoduchá a lacná, nie je veľmi efektívna – hodí sa len na slabšie pripálenie. Negatívom je aj byt plný octového pachu. Spočíva v tom, že predhrejete rúru na 180 °C, potom naplníte nádobu rovnakým dielom bieleho octu a vody a pekáč vložíte do rúry. Po 45 minútach vyberiete a necháte vychladnúť.
Keď je pekáč vychladnutý, vylejete ocot s vodou a použijete saponát a vodu na odstránenie zvyšnej špiny.
Ak máte pripálenejší riad, vyžaduje si to úporné drhnutie, preto sme tento spôsob čistenia keramických pekáčov vyhodnotili ako málo efektívny.
2. Melamínová hubka typu Magic Eraser
Jednoduchá efektívna metóda, pri ktorej sa trošku narobíte, ale máte hotovo za pár minút. Namočte melamínovú hubku a potom vytlačte prebytočnú vodu do nádoby (urobte to 2- až 5-krát, podľa potreby). Vlhkou špongiou utierajte nádobu, kým sa neuvoľní pripálené jedlo. Umyte saponátom a vodou, osušte.
Ak máte väčšiu hubku, nebojte sa ju rozrezať, ušetríte. Spočiatku môžete mať pocit, že to nefunguje, ale po troch či štyroch opakovaniach zvlhčovania sa úspech dostaví.
3. Sóda bikarbóna a saponát
Najefektívnejší a pohodlný spôsob, ako vyčistiť keramické riady, je pomocou sódy bikarbóny. Dno zapekacej misy posypte sódou bikarbónou a potom pridajte niekoľko dávok saponátu. Naplňte panvicu horúcou vodou a nechajte všetko 15 minút postáť. Teraz pomocou drevenej alebo umelohmotnej špachtle zoškrabte zvyšné jedlo. Ak je potrebné, celý proces zopakujte ešte raz.
Na dokončenie je síce potrebných ešte niekoľko ťahov špongiou, ale je to rýchla a jednoduchá metóda. Prípadne vyskúšajte kombináciu sódy bikarbóny s octom.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com