Zdroj: iStock

Čo všetko zvládne odtok v dreze a čo sa doň vylievať neoplatí?

31. 05. 2021
Zdieľať

Vyliať zvyšky tekutých jedál a potravín do drezu je veľmi lákavé, ale ešte predtým by ste mali vedieť, čo sa môže stať. Ak ste už niekedy boli v penzióne či hoteli, kde príšerne páchlo z odtokov alebo zle odtekala voda, vedzte, že často je na vine práve likvidovanie zvyškov stravy vylievaním do drezu.

Nie všetko je totiž skutočne vhodné vyhadzovať týmto spôsobom, a to ani vtedy, keď máte zabudovaný drvič odpadu. Výsledkom môže byť nielen pach a upchávanie odtoku, ale neraz aj nákladná oprava.

Keď niečo vylievate do drezu, nechajte tiecť vodu

Tečúca voda pri vylievaní odpadu do drezu nevyhnutnosťou. Nestačí ju pustiť po tom, ako vylejete zvyšok polievky či nápoja, ale nechajte ju tiecť už od začiatku. Zabezpečí, že všetky častice budú odvedené do odpadu. Nebudú zachytávať v dreze a v potrubí sa nebudú hromadiť lepkavé zvyšky.

Pod umývadlom

Zdroj: iStock

Nepoužívajte horúcu vodu

Keď likvidujete zvyšky tekutej stravy alebo nápojov, nikdy pritom nepúšťajte horúcu vodu, ale iba studenú. Prečo? Studená voda pomáha udržiavať stuhnuté a pevné tuky pokope, a teda ľahšie prejdú cez odtokovú ruku. Horúca voda naopak udržuje tuky lepivé, čo vedie k ich hromadeniu v odtoku. Ešte horšie je do odtoku vyliať horúci olej alebo masť, vodu z varenia klobásy a podobné horúce a mastné tekutiny. 

Prečítajte si tiež
Ergonómia kuchyne: Ako si naplánovať a zariadiť pracovný priestor

Nenechávajte riad v umývadle

Kopa riadu v dreze je nielen nevzhľadná a stresujúca, ale aj mimoriadne nepraktická. Bráni vám optimálne využívať drez a samotný odtok na vylievanie odpadu. Nehovoriac o procesoch, akými prechádzajú zvyšky jedál na neumytých tanieroch. Snažte sa vždy, keď je to len trošku možné, udržiavať umývadlo v kuchyni voľné a čisté. Špeciálne, ak máte zabudovaný drvič odpadu.

Odpad v kuchyni

Zdroj: iStock

Aké zvyšky nemôžu ísť do odtoku?

Najväčšou chybou je, že mnohí v dreze likvidujú najrôznejšie zvyšky potravín, neraz aj pevné, husté, horúce a mastné. Ani zvyšky cesta a múky nie sú vhodné na splachovanie do odtoku. Múka sa po zmiešaní s vodou roztiahne a vytvorí lepivý film.

Prečítajte si tiež
6 interiérových rastlín, ktoré skrášlia vašu kuchyňu a nie sú náročné na údržbu

Zaujímavým spôsobom, ako zjednodušiť likvidáciu odpadu, je kuchynský drvič odpadu. Montuje sa priamo pod drez a zabezpečí, aby sa v odpadových potrubiach nehromadili zvyšky potravín, čím zabráni pachu a upchávaniu potrubia. Ani to neznamená, že do drezu budete môcť vyhadzovať všetko, čo vám napadne.

Zvyšky zeleniny a ovocia

Zdroj: iStock

Drvič odpadu nie je určený na likvidovanie potravín ako sú surové zemiakové šupky, kávová usadenina, ryža, chlieb, kosti, orechy a škrupiny, vrstvy cibule, vaječné škrupiny a mastné časti. Určite nevyhadzujte do kuchynského drezu so zabudovaným drvičom ani zvyšky ovsených vločiek a zeleniny s vysokým obsahom vlákniny. Riaďte sa podľa návodu prístroja, ktorý máte nainštalovaný.

Môže ísť do drezu ľad alebo zamrznutá tekutina?

Možno ste sa stretli s názorom, že nikdy by ste nemali nechať v dreze rozpúšťať zvyšný ľad alebo zamrznuté tekutiny. Našťastie, toto nie je pravda. V skutočnosti ľadu nijakým spôsobom nepoškodí drez, ani drvič odpadu. Je to nielen bezpečný, ale aj efektívny spôsob likvidácie zamrznutých tekutín. Dokonca ľadová drť skombinovaná s citrónom a studenou vodou môže prečistiť a osviežiť drvič odpadu od zvyškov usadených potravín. 

Prečítajte si tiež
8 kuchynských problémov, ktoré treba ihneď riešiť

Ak máte drvič odpadu, tiež by ste mali dať pozor na čistiace prípravky s mastencom a voskom – ich lepkavá konzistencia vedie k hromadeniu zvyškov v drviči. 

Sabína Zavarská

Foto: istock.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské drezy kuchynský riad odpad potraviny umývadlá
Zdieľať článok

Diskusia