Zdroj: puhhha / Shutterstock.com

Je anatomický vankúš dobrou voľbou? Tipy, ako sa o vankúš starať

30. 11. 2021 Zdieľať

V súčasnej trhovej ponuke môže byť niekedy skutočne náročné vybrať si správny vankúš. Takpovediac dvojnásobne to platí pre tých ľudí, ktorých trápia rôzne alergie či problémy s chrbtom a krčnou chrbticou. Keď sa však zorientujete v základnej typológii vankúšov, ich výber by nemal byť až taký zložitý. Každopádne si ale zapamätajte, že bez ohľadu na to, aký vankúš máte doma, sa musíte oň aj patrične starať. V nasledujúcich riadkoch nahliadneme nielen do už zmieňovaných tém, ale takisto sa zamyslíme nad tým, či je anatomický vankúš dobrou voľbou.

Aké typy vankúšov nájdete na trhu?

Azda najzákladnejšie rozdelenie vankúšov pramení z ich výplne. Na základe toho ich rozdeľujeme napríklad na:

  • perové vankúše
  • vankúše z umelých vlákien
  • vankúše z pamäťovej peny

Čo sa týka perových vankúšov, tie boli obľúbené už desaťročia dozadu. Aktuálne však ich popularita pomaličky klesá, za čo môže najmä zvyšujúci sa výskyt rôznych alergií na roztoče, pre ktoré predstavuje perie veľmi pohostinné prostredie. Na druhej strane, ich nespornou výhodou je, že na udržanie si svojho pôvodného tvaru ich stačí pravidelne poriadne ponatriasať.

Úplne opačným spôsobom by sa dali opísať vankúše z umelých vlákien, akými sú napríklad polyester či polyuretán. Nie sú zaujímavé pre roztoče a z hygienického hľadiska sa lepšie udržiavajú. Aj z toho dôvodu sú vhodnejšie pre alergikov. No a keď hovoríme o vankúšoch z pamäťovej peny, tak máme na mysli najmä anatomické vankúše. Hlavnou devízou pamäťovej peny je schopnosť optimalizovať tuhosť a tvar podľa absorbovania tepla.

Zapamätajte si: Pri kategorizovaní vankúšov sa môžeme okrem vyššie zmienených označení stretnúť aj s ďalšími termínmi. Ako príklady sa dajú uviesť zdravotné či ortopedické vankúše. Zatiaľ čo zdravotné vankúše zvyknú podliehať klinickému overovaniu, tak tie ortopedické by mali predchádzať problémom a bolestiam súvisiacim s krčnou chrbticou.

Zamračená žena v posteli chytajúca si krk

Zdroj: fizkes / Shutterstock.com

Ako vybrať vankúš?

Odhliadnuc od výplne by ste mali pri výbere vankúša zohľadniť aj skutočnosť, aká je vaša najčastejšia spánková poloha:

  • spánok na boku – vysoký pevný vankúš s anatomickým tvarovaním
  • spánok na chrbte – vysoký stredne mäkký vankúš s anatomickým tvarovaním
  • spánok na bruchu – nízky mäkký vankúš
  • striedanie polôh – pevný vankúš strednej tvrdosti a strednej výšky

NÁŠ TIP

Váš nový vankúš si môžete vybrať napríklad na portáli Biano, ktorého veľkou výhodou je zgrupovanie ponúk mnohých overených e-shopov na jednom mieste. V praxi to znamená, že nemusíte osobitne prehliadať viaceré stránky – teda ušetríte veľa energie a času. Navyše, inteligentné vyhľadávanie na Biano vám umožní filtrovať produkty nielen podľa ceny, ale aj na základe rôznych kritérií a parametrov. Rýchlo a bez problémov tak nájdete vhodný zdravotný, anatomický či ortopedický vankúš.

Prečo je dobrou voľbou práve anatomický vankúš?

V predošlých riadkoch sme niekoľkokrát zmieňovali anatomické vankúše, pričom sme svojím spôsobom aj načrtli ich výhody. V nasledujúcich
4 bodoch ich rozpíšeme už o čosi jasnejšie:

  1. anatomický vankúš zabraňuje prehýbaniu chrbtice nadol aj nahor
  2. anatomický vankúš z pamäťovej peny poskytuje ľuďom trpiacich skoliózou oporu krčnej chrbtice
  3. dobrý anatomický vankúš z pamäťovej peny môže riešiť aj problémy
    s chrápaním
  4. tak ako spánok, aj prebúdzanie sa na anatomicky tvarovanom vankúši je nesmierne príjemné
Žena ležiaca na ortopedickom vankúši

Zdroj: Africa Studio / Shutterstock.com

Tipy na záver: Ako sa starať o vankúš

Keď sa o niečo patrične staráte a venujete tomu náležitú pozornosť, tak sa môžete spoľahnúť, že vám to určitú dobu vydrží v podstate ako nové. No
a nič iné sa nedá povedať ani o vankúšoch. Na záver preto pridávame niekoľko tipov, ako sa starať o vankúš, aby vám vydržal čo najdlhšie:

  • alfou a omegou správnej starostlivosti o vankúše aj ostatnú posteľnú bielizeň je každodenné ranné vetranie spálne – predídete tak hromadeniu sa vlhkosti nielen vo vankúšoch
  • bezprostredne po zobudení sa by ste mali váš vankúš pretrepať alebo ponatriasať, aby si zachoval svoj tvar a svoju pružnosť a pevnosť
  • vankúše zakaždým čistite a perte striktne podľa pokynov výrobcu
  • keď výrobca dovoľuje pranie vankúša v práčke, perte ho samostatne
  • keď sa začnú objavovať na vašom vankúši neodstrániteľné škvrny, napríklad od potu, prichádza čas na jeho výmenu

Zdroj: PR článok biano.sk

Kategória: Spálňa
Tagy: posteľ vankúše zariaďovanie spálne zdravé bývanie
Zdieľať článok