Zdroj: Pavel Kudiváni/ Kudivani Photography

Priestranný štvorizbový byt fascinuje výhľadmi na panorámu Bratislavy, dispozičnými riešeniami aj neobvyklým miestom pre mačky

11. 03. 2022
Zdieľať

Bývanie v moderných nadštandardných novostavbách, ako je napríklad bratislavský Sky Park s výškou 119 metrov, má svoje čaro. Okrem úžasných výhľadov, ktoré ponúkajú byty umiestnené na najvyšších podlažiach, sa dočkáte aj zaujímavých dispozičných riešení, presklených oblých stien a netradičných uhlov.

Interiér jedného z takýchto bytov riešil architekt Marek Abramovič z ateliéru abrama architekti. V hlavnej úlohe sú drevo, kombinácia textúr, účelovosť a detaily. Nadštandardný priestor si vyžaduje nadštandardne riešený interiér. Architekt Marek Abramovič dostal za úlohu navrhnúť interiér bytu v modernom projekte v centre Bratislavy. Priestranný štvorizbový byt fascinuje dominantnými výhľadmi na panorámu mesta. Výhľady dotvárajú atmosféru v celom byte a miestami vyvažujú minimalisticky riešené prvky interiéru.

Chodbová nábytková zostava s priestorom pre mačky

Do chodbovej nábytkovej zostavy je zakomponovaný aj priestor pre domácich miláčikov – mačičky. Zdroj: Pavel Kudiváni/ Kudivani Photography

Prírodné materiály a sila detailov

Už pri prvom pohľade na interiér priestranného bytu si všimnete dva základné faktory, ktorých sa architekt pri riešení držal. Prvým je využitie prírodných materiálov, druhým dôraz na kvalitu a kombináciu jednotlivých prvkov v detailoch. Farebnosť bytu zahŕňa jemné odtiene.

Prečítajte si tiež
Minimalistický byt v príjemných farbách s úžasným výhľadom na Bratislavu

Drevená dyha dodáva textúru a zjemňuje priestor

Dominantným materiálom v celom priestore je drevená dyha. Použitá je nielen na nábytkových zostavách, ale aj na vertikálnom lamelovom obklade, ktorý sa tiahne pozdĺž chodbovej časti bytu a akcentuje tak lineárne, zarovnané nábytkové zostavy vo zvyšku bytu. Prostredníctvom zrkadlového obkladu je opticky predlžovaný, a tým zvyšuje svoju dominanciu. Spomenutá zrkadlová stena nachádzajúca sa vo vstupnej časti zároveň bytu opticky zväčšuje priestor.

Moderný dizajnový byt v bratislavskom výškovom dome

Mosadzné a zlaté prvky akcentujú aj na kusovom nábytku, zdôrazňujú silu detailov. Zdroj: Pavel Kudiváni/ Kudivani Photography

Ako na množstvo úložných priestorov?

Požiadavkou klienta bolo maximalizovať odkladací priestor a situovať ho do uzavretých nábytkových zostáv. Tomu napomohlo odstránenie interiérovej priečky medzi chodbou a kuchyňou – takto sa rozšíril chodbový prechod do dennej časti bytu. „V rozšírenom priestore vzniklo miesto pre integrovanie nábytkovej zostavy tiahnucej sa celou vstupnou časťou až do kuchynského priestoru, v ktorom bolo požadované vytvorenie dostatočne veľkej pracovnej plochy,“ vysvetľuje autor projektu.

Prečítajte si tiež
Komfortný byt s dôrazom na kvalitné materiály a praktické riešenia pre rodinný život

Netradičný textilný obklad na stene

Dennú zónu bytu zútulňuje textilný stenový obklad kombinovaný s mosadznými a zlatými vertikálnymi líniami. Je doplnený o drapériu tiahnucu sa popred rozsiahle presklenie. Mosadzné a zlaté prvky akcentujú aj na kusovom nábytku, zdôrazňujú silu detailov. V spálňovej časti je dominantný stenový lamelový obklad umiestnený za čelom postele. Svojím šikmým členením narúša inak prísnu linearitu celého interiéru.

Moderný dizajnový byt v bratislavskom výškovom dome

Priestranný štvorizbový byt fascinuje dominantnými výhľadmi na panorámu mesta. Zdroj: Pavel Kudiváni/ Kudivani Photography

Hygienické zázemie a minimalisticky riešená pracovňa

Z celého bytu neobvykle „vyčnieva“ hygienické zázemie, ktoré vyniká kombináciou tmavých obkladov s výraznou mramorovou kresbou. Kamenný vzhľad je pocitovo zjemnený použitím dyhovej dubovej umývadlovej zostavy.

Prečítajte si tiež
Priestranný byt v bratislavskom Novom Meste priniesol viacero výziev

Zrkadlové plochy na nábytku opticky rozširujú priestor hygienického zázemia. Z pohľadu zvyšku interiéru vyniká minimalisticky riešená pracovňa ladená do neutrálneho bieleho odtieňa. Do chodbovej nábytkovej zostavy je zakomponovaný aj priestor pre domácich miláčikov – mačičky.

Byt s výhľadom

architektonický ateliér: abrama architekti

autor: Ing. arch. Marek Abramovič

lokalita: Bratislava

plocha: 115 m2

projekt: 2021

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Pavel Kudiváni/ Kudivani Photography

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: detaily drevená dyha drevené lamely moderné bývanie prírodné materiály textílie v interiéri úložné priestory vstavaný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia