Na prvý pohľad perfektný byt v novostavbe postupne odhalil svoje nedostatky. Ako sa s nimi majitelia vysporiadali?

24. 11. 2021
Zdieľať

Nový trojizbový byt nemal na prvý pohľad žiadnu chybičku. Na ten druhý však Nina s Petrom zistili, že im chýbajú odkladacie priestory, miestnosti sú na štandardné riešenia primalé a sami si so zariaďovaním neporadia. Ako sa podarilo architektom splniť ich predstavy?

Byt bol orientovaný presne tak, ako mladí manželia chceli – na sever a východ, aby sa v lete neprehrieval. To bolo dôležité najmä pre Ninu, ktorá nemá rada horúčavy, no zle znáša klimatizáciu. Sympatická bytovka stála len kúsok od lesa, čo bola zase Petrova priorita. Plusom bol aj priestranný balkón s nádherným výhľadom na Karpaty. „Večer tu radi sedávame. Tento výhľad je lepší ako televízor,“ smeje sa Nina.

Moderná obývačka s veľkou drevenou policovou stenou

Na celej dlhej stene v obývačke nebola pôvodne ani jediná zástrčka. Rozvody bolo preto treba dorobiť, podľa návrhu architektov sa pripravili elektroinštalácie aj na osvetlenie. „Keby sme len kúpili skrinky a televízor, nemali by sme ho kam zapojiť,“ hovorí Nina. „Takto je všetko pekne vymyslené, nikde netrčia káble a máme tu nielen televízor, ale aj počítač, chladničku a kávovar. Sami by sme nevedeli, na čo všetko treba pamätať…“ Zdroj: Miro Pochyba

Na prvý pohľad sa im zdal byt aj pekne veľký. No keď začali vyberať zariadenie, ukázalo sa, že v skutočnosti až taký veľký nie je. „Myslela som si, že budeme mať krásnu priestrannú spálňu, no zistili sme, že sa sem nevojde ani bežná posteľ, nieto ešte skriňa. V kuchyni sa vedľa chladničky zmestila len varná doska a drez, na pracovnú plochu tu neostalo takmer žiadne miesto. Pre nízke okno a radiátor navyše nemohla byť linka rohová. Nerozumela som tomu. Ako keby sa v tejto kuchyni nepočítalo s varením. Ja varím rada a tu by som nemala kde ani nakrájať zeleninu,“ spomína majiteľka. V byte bolo jednoducho priveľa vecí, s ktorými si dvojica nevedela poradiť, oslovili preto architekta Mareka Pavlecha, aby im interiér navrhol.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia bytu v centre Bratislavy odhalila tehly zo zbombardovanej Apolky

„Dnešné byty vyzerajú vďaka veľkej obývačke efektne, často je však problém zariadiť ich,“ dáva Nine za pravdu Marekova kolegyňa Mária Rakúsová. „Najmä kuchyne a spálne bývajú veľmi malé, respektíve majú zlú dispozíciu, čo bol aj prípad tohto bytu. Napríklad spálňa má vzhľadom na polohu okna a dverí, ktoré sú pri umiestnení nábytku limitujúce, nevhodné rozmery – keby bola o 60 cm širšia, zmestila by sa oproti posteli veľká vstavaná skriňa, no takto tu nebolo vhodné miesto ani na malú skrinku. Dokonca aj posteľ sme museli zvoliť užšiu, než je štandard,“ popisuje architektka.

Sivá sedačka s okrúhlymi stolíkmi a fotografiou na stene

Ako zapojiť nástenné svietidlá bez prípravy elektrických rozvodov? Keďže nechceli porušiť hotové omietky a novú maľovku, navrhli architekti ťahať káble po povrchu. Nesnažili sa vybrať nenápadné, pretože by ich aj tak bolo vidno, ale zvolili výraznú žltú farbu, ktorá ladí s vnútrom svietidiel a obývačku príjemne oživila. „Vyzerá to lepšie než bez kábla,“ hodnotí Nina. Zdroj: Miro Pochyba

„Pri kúpe bytu ľudí často zmetie aj to, že v pôdoryse od developera je nakreslené o niečo menšie zariadenie. Miestnosti potom vyzerajú priestrannejšie. No keď do nich dáte nábytok s reálnymi rozmermi, situácia je odrazu celkom iná,“ vysvetľuje spoluautorka návrhu.

Asi najťažšie bolo skĺbiť v jednej stene všetky funkcie tak, aby výsledok aj dobre vyzeral. Aby zostava pôsobila celistvo, no nie ťažkopádne, aby sme našli optimálnu kombináciu rozmerov, uzavretých a otvorených častí aj farebnosti, ktorá súvisí s účelom.

Marek Pavlech, architekt

Dvojica architektov sa teda zhostila úlohy zariadiť Nine a Petrovi byt tak, aby splnil všetky ich očakávania a potreby. „Chceli sme veľmi jednoduchý štýl, aby byt pôsobil svetlo a vzdušne. Zároveň sme potrebovali veľa úložných priestorov, no miestnosti nemali vyzerať zapratané. Práve s tým sme si sami nevedeli poradiť,“ vymenúva Nina. „Keby sme nenavrhovali interiér, ale písali slohovú prácu, bolo by v nej presne to, čo by nemalo
byť – často by sa opakovalo slovné spojenie úložný priestor,“
dopĺňa architekt žartom.

Veľká policová stena s tv

Architekti odporučili Nine a Petrovi aj stolára a ďalších remeselníkov, ktorým priamo zadali podklady na výrobu a potrebné práce. Aj to znamenalo pre majiteľov veľké uľahčenie a úsporu času. Zdroj: Miro Pochyba

„No v interiéri je to presne tá vec, ktorú človek potrebuje. Len tak sa totiž dá udržať poriadok. Práve preto sme tu navrhli väčšinu zariadenia na
mieru – aby sme v danom priestore, ktorý nebol vždy najšťastnejšie dimenzovaný, získali čo najviac úložného miesta.“

Prečítajte si tiež
Kreatívna rekonštrukcia bytu s nepraktickou dispozíciou: Nika na spanie namiesto spálne

Najväčšou výzvou bolo zariadiť otvorenú dennú zónu tak, aby v nej každá časť poskytla to, čo majitelia potrebovali – samozrejme, toľko spomínané úložné priestory, ale aj pracovné plochy. Zároveň si mal interiér zachovať vzdušnosť a decentný štýl. Najdôležitejšiu úlohu v tom zohrala najdlhšia stena v miestnosti. Architekti tu navrhli nábytkový prvok, ktorý sa začína zariadením kuchyne, pokračuje pracovným miestom a prechádza do obývačkovej zostavy, ktorá však nie je iba štandardnou knižnicou s miestom na televízor. V spodných skrinkách sú totiž aj úložné priestory, ktoré nemusia slúžiť len obývačke.

Vedeli sme, v akom štýle chceme mať byt zariadený, no sami by sme ho nedokázali takto naplánovať. Architekti nám pomohli splniť si všetko, čo sme chceli, a nemali sme s tým žiadne starosti.

Nina, majiteľka

O správnych rozmeroch a detailoch, ktoré bolo potrebné premyslieť pri nábytku na mieru či osvetlení, manželia veľa nevedeli, no to bola úloha architektov. O farebnosti a štýle interiéru však mala Nina presnú predstavu a tej sa pri návrhu držali. Biela bola jasná voľba, keďže sa Peter obával, aby byt nebol v dôsledku severnej orientácie tmavý. Sivá je jej obľúbená, a keď do trojice pridali svetlé drevo, vznikol neutrálny základ, ktorý sa dá pekne kombinovať a oživiť rôznymi doplnkovými farbami. Nina si vybrala horčicovo žlté kreslo a zopár detailov v rovnakom odtieni tak, aby mohla farebnosť v budúcnosti jednoducho zmeniť.

Kuchyňa s bielymi skrinkami doplnená horčicovou

Kuchyňa je aj vďaka ostrovčeku, na ktorý nadväzuje jedálenský stôl, prirodzene začlenená do priestoru obývačky. Nina tak môže byť aj pri svojom obľúbenom varení v kontakte s rodinou a hosťami. V ostrovčeku je zo strany kuchyne umiestnená mikrovlnná rúra, strana obrátená od obývačky slúži ako skrinka na poháre. Zdroj: Miro Pochyba

„Na začiatku som ani netušila, ako by sme mali byt zariadiť. No keď sa to tu všetko poskladalo, povedala som si, že je to presne to, čo sme potrebovali. Nič lepšie tu ani nemohlo byť,“ hovorí Nina s uznaním. No spoluprácu si pochvaľujú aj architekti: „Všetko sme si vopred vydiskutovali, takže cieľ bol daný, a pri realizácii sa majitelia držali toho, čo bolo dohodnuté v štúdii. Nebolo to raz tak, raz onak. Veci sa nemenili za pochodu, čo býva častá chyba. To, čo ste vymýšľali niekoľko týždňov, sa totiž za päť minút náhlej inšpirácie obvykle nevylepší. Skôr naopak,“ konštatuje Marek Pavlech.

Byt vyzeral na prvý pohľad veľký, no ukázalo sa, že v skutočnosti až taký veľký nie je. Aby sme dosiahli to, čo sme chceli, bolo preto potrebných viacero atypických riešení.

Nina, majiteľka 

Dominantná obývačková stena aj kuchynská linka sú vyrobené na mieru danému priestoru. Nina s Petrom k nim doplnili typový nábytok, ktorý sčasti kúpili v Poľsku. „Mám s tým dobré skúsenosti,“ hovorí Nina. „Ak nehľadáte len to najlacnejšie, dajú sa nájsť pekné veci za dobré ceny. Napríklad na kuchynské stoličky nedám dopustiť. Mohli sme si vybrať typ dyhy aj odtieň čalúnenia, takže perfektne ladia so sedačkou v obývačke aj s rozkladacím stolom z Ikey.“

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Veľký byt na pešej zóne v centre Piešťan pre náročného majiteľa

Nábytková stena v obývačke sa začína vybavením kuchyne – vstavanou chladničkou a kávovým kútikom. Tým, že sem architekti umiestnili vysoké teleso chladničky, uvoľnili na kuchynskej linke miesto na väčšiu pracovnú plochu. Ďalej pokračuje pracovným kútikom a obývačkovou zostavou, v ktorej sú okrem knižnice s miestom na televízor aj skrinky s univerzálnym úložným priestorom. Zakončenie tvorí obklad dažďových zvodov a vstavaný bar. Všetky stolárske práce, a v byte ich naozaj nebolo málo, zverili architekti firme Modern Interier (www.facebook.com/Modern-Interier).

Lamelová stena v predsieni

Do vstupného priestoru naproti lamelovej stene s vešiakmi navrhli architekti aj úzku skrinku na topánky s veľkým zrkadlom a lavicou na obúvanie, ktorej čalúnenie ladí s farebnosťou obývačky. Zdroj: Miro Pochyba

Tip redakcie

Lamelová stena v predsieni je efektným dizajnovým prvkom aj praktickým podkladom na vešiaky, navyše, za otváracou časťou je rozvodná skriňa, wifi a ďalšie elektroinštalácie – úhľadne skryté a v prípade potreby vždy prístupné.

Profil

MAJITELIA

Nina pracuje v medzinárodnej spoločnosti, jej manžel Peter v zdravotníctve

NEHNUTEĽNOSŤ

Trojizbový byt s plochou 76 m2 v novostavbe v Záhorskej Bystrici

Rozpočet 18 000 €

AUTORI

Ing. arch. Marek Pavlech, Ing. arch. Mária Rakúsová, www.pavlecharchitekti.sk

Text: Erika Kuhnová

Foto: Miro Pochyba

Zdroj: Čsopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty drevené lamely nábytková zostava novostavby úložné priestory vstavané skrine zariadenie interiéru
Zdieľať článok

Diskusia