Zdroj: Miro Pochyba

Interiér na kľúč v dvoch podobných bytoch od rovnakého dodávateľa, ale cena aj napriek tomu odlišná? Čo spôsobilo základné rozdiely?

10. 10. 2022
Zdieľať

Oba sú dvojizbové s podobnou podlahovou plochou a zariadenie oboch zverili majitelia rovnakému interiérovému štúdiu, ktoré všetko zrealizovalo na kľúč. Cena však bola odlišná. Prečo?

V tomto prípade išlo o dva interiéry zariadené na kľúč, to znamená, že štúdio nielen navrhlo, ako má byť priestor zariadený, ale aj všetko zrealizovalo – od stavebných prác až po montáž svietidiel. Vo finále tak stačilo, aby si majitelia priniesli zubnú kefku a zopár osobných vecí, a mohli bývať.

Rekonštruovaný dvojizbový byt na kľúč v severskom štýle

V celom byte sa opakujú rovnaké materiály, medzi ktoré patrí aj laminát so vzhľadom duba. Tzv. feelwood pritom pripomína drevo nielen kresbou, ale aj plastickou štruktúrou povrchu. I keď vyzerá realisticky, je to umelý materiál, čomu zodpovedá aj cena, ktorá je oproti prírodnej dyhe podstatne nižšia. Zdroj: Miro Pochyba

Za takúto službu si síce priplatíte, no pre mnohých je na nezaplatenie ušetrený čas aj nervy, ktoré by ich stálo organizovanie majstrov rôznych remesiel, zháňanie šikovného stolára, rozhodovanie o detailoch pri realizácii, hľadanie správneho nábytku či výmena nevhodných kusov zariadenia.

Prečítajte si tiež
Štandardný developerský byt zbavili väčšiny priečok a do voľného priestoru umiestnili netradičný prvok

O všetkom komunikujete len s jednou firmou, ktorá zodpovedá za výsledok, časový harmonogram aj dodržanie rozpočtu. „Robíme vždy veľmi detailný návrh, takže na základe našich vizualizácií si vie interiér presne predstaviť aj človek, ktorý nemá predstavivosť,“ hovorí Karolína Štefániková z interiérového štúdia, ktoré oba byty zariadilo.

Rekonštruovaný dvojizbový byt na kľúč v severskom štýle

V malom byte nemalo byť priveľa rôznorodých prvkov a farieb. Odtieň čalúnenia na jedálenských stoličkách je preto zladený s poťahom sedačky v obývačke, kovová podnož rozťahovacieho stola je nastriekaná na rovnakú farbu ako čelo barového pultu a dvierka kuchynskej linky. Zdroj: Miro Pochyba

„Keďže sme zodpovední aj za realizáciu, už pri návrhu rozmýšľame napríklad o tom, ako sa budú veci vyrábať. Aby sa nestalo, že zákazníkovi ukážeme niečo, čo sa nebude dať zrealizovať alebo bude mimo jeho finančných možností. Hotový interiér potom vyzerá úplne rovnako ako návrh vrátane materiálov a všetkých detailov,“ dodáva dizajnérka.

Aj keď rozdiely v cenách materiálov bývajú celkom výrazné, o triedu kvalitnejší materiál znamená obvykle len asi o 10 % vyššiu konečnú sumu za interiér.

Hoci na prvý pohľad možno vyzerajú oba byty podobne, na ten druhý nájdete viacero odlišností. „Najväčší rozdiel spočíva v použitých materiáloch a detailoch, ktoré majú rozličnú náročnosť vyhotovenia,“ vysvetľuje Michal Pálenkáš a spresňuje: „Rovnaký návrh sa totiž dá zrealizovať v rôznych materiáloch – napríklad povrch bielych kuchynských skriniek môže tvoriť nástrek lakom, akryl, ale aj špičkový nanotec. Každý z nich má pritom odlišné vlastnosti napríklad z pohľadu údržby.

Rekonštruovaný dvojizbový byt na kľúč v severskom štýle

Druhý byt si vyžadoval aj dispozičné zmeny, a keďže išlo o podkrovie, bola potrebná väčšia kreativita a viac riešení presne na mieru priestoru, aby sa miesto pod šikmými stenami prakticky využilo. A hoci pod novými povrchovými úpravami sú tu často aj nové priečky a rozvody, za tento interiér zaplatili majitelia vo finále asi o 20 % menej. Zdroj: Miro Pochyba

V zásade ide o to, že na hladšom, teda menej pórovitom povrchu sa neudržia nečistoty, a ak sa aj ušpiní, veľmi ľahko sa dá očistiť. Pri takýchto špičkových moderných povrchoch však treba počítať aj s vyššou cenou. Samostatnou kapitolou sú prírodné materiály, ako je drevo alebo kameň,“ pokračuje Michal Pálenkáš. „Pocit z prírodného materiálu sa totiž nedá napodobniť, aj keby išlo napríklad o kvalitný laminát s veľmi realistickým povrchom. Masívne drevené podlahy však môžu byť aj niekoľ konásobne drahšie než laminátové.“

Prečítajte si tiež
Bratislavský jednoizbák zariadený lacnými vecami od dobrých značiek. Toto je viac, ako len neobvyklý byt!

A koľko takýto interiér stojí? „Keďže ide o individuálne návrhy, aj cena je vždy individuálna,“ upozorňuje Marcel Ambroš z rovnakého interiérového štúdia. Ak však máme byť konkrétni, na kompletné zariadenie dvojizbového bytu vrátane úprav dispozície, realizácie podláh, dverí, kúpeľne… si pripravte aspoň 30 000 €. Pohľadový materiál pritom ovplyvní výslednú sumu len sčasti – aj keď je napríklad podlaha alebo povrchová úprava kuchynských skriniek podstatne drahšia, cenu celého interiéru to zvýši len asi o 10 až 30 %. Časť totiž tvorí samotný návrh, práca pri realizácii či materiály, ktoré ostávajú rovnaké. „V tomto smere je výhodou, že robíme na mieru celý interiér. Na konkrétny návrh teda vieme spraviť cenové prepočty pri použití rôznych materiálov, takže zákazník sa môže rozhodnúť na základe svojich požiadaviek aj rozpočtu, ktorý má k dispozícii,“ uzatvára Marcel Ambroš.

Elegantný aj praktický – byt v Žiline

Najdôležitejšou požiadavkou majiteľov boli prírodné materiály. Dizajnéri preto navrhli do celého bytu masívne dubové podlahy, na nábytku a ďalších prvkoch je použitá drevená dyha. „Keďže drevo nemalo mať výraznú štruktúru, zvolili sme tzv. radiálnu dyhu, ktorá má typickú jemnú kresbu rovnobežných línií,“ upozorňuje Michal Pálenkáš.

V malom byte nemalo byť priveľa rôznorodých prvkov a farieb. Odtieň čalúnenia na jedálenských stoličkách je preto zladený s poťahom sedačky v obývačke, kovová podnož rozťahovacieho stola je nastriekaná na rovnakú farbu ako čelo barového pultu a dvierka kuchynskej linky.

Rekonštruovaný dvojizbový byt na kľúč v severskom štýle

Čistý a jednoduchý, no zároveň útulný interiér, ktorý obsahuje zaujímavé prvky. Kto by taký nechcel? Keďže interiérové štúdio nielen navrhlo, ale aj dodalo kompletné vybavenie – od podláh cez stolárske výrobky, sedací nábytok a ďalšie nábytkové prvky až po svietidlá či koberce –, všetko je perfektne zladené. Striedmy základ si potom majitelia oživili farebnými doplnkami, ktoré môžu časom obmieňať. Zdroj: Miro Pochyba

Vzhľad dreva sa dnes už dá pomerne verne napodobniť, no drevo je celkom iné na dotyk – napríklad keď chodíte bosí po drevenej podlahe. Ten pocit na lamináte nezažijete.

Čistý a jednoduchý, no zároveň útulný interiér, ktorý obsahuje zaujímavé prvky. Kto by taký nechcel? Keďže interiérové štúdio nielen navrhlo, ale aj dodalo kompletné vybavenie – od podláh cez stolárske výrobky, sedací nábytok a ďalšie nábytkové prvky až po svietidlá či koberce –, všetko je perfektne zladené. Striedmy základ si potom majitelia oživili farebnými doplnkami, ktoré môžu časom obmieňať.

Prečítajte si tiež
Máte malý byt? Toto je 10 tipov od dizajnérov, ako ho opticky zväčšíte

V kuchyni sa kládol dôraz na kvalitné povrchy – odolné, na ktorých neostávajú odtlačky prstov a jednoducho sa udržiavajú. „Zvolili sme akryl, ktorý nie je taký chúlostivý ako lak. Zároveň je minimálne pórovitý, takže sa na ňom neudržia nečistoty, a ak sa aj ušpiní, ľahko sa očistí,“ vysvetľuje Michal Pálenkáš. „I keď je na dotyk úplne hladký, nie je lesklý,“ dodáva.

Rekonštruovaný dvojizbový byt na kľúč v severskom štýle

Pracovná doska a zástena sú z technického kameňa (Technistone) – ide o mletý prírodný kameň zmiešaný so spojivom. „Aj tu je dôležitá kvalita materiálu – podiel kameňa, jemnosť mletia a typ spojiva, ktoré zaručujú hladký a tvrdý povrch a tým aj výborné vlastnosti,“ upozorňuje dizajnér. Jeho jemná štruktúra navyše decentne doplnila kombináciu bielej a grafitovej na kuchynských skrinkách Zdroj: Miro Pochyba

Profil

KTO TU BÝVA

Mladý pár, ktorý pracuje v oblasti administratívy a marketingu

NEHNUTEĽNOSŤ

Dvojizbový byt s plochou 58 m2 a terasou 6 m2 v novostavbe v Žiline na Bôriku

NÁVRH A REALIZÁCIA

Michal Pálenkáš, Ing. Jana Jurčová, interiérové štúdio Panama Exclusive

Nápady do podkrovia – byt Banská Bystrica

Požiadavky majiteľov podkrovného bytu sa týkali len základného vzhľadu, farebnosti a štýlu zariadenia. Dizajnéri trafili do ich predstáv a vkusu hneď prvým návrhom.

Potom stačilo len vybrať zo vzorkovníc v štúdiu konkrétne materiály a mohlo sa začať s realizáciou.

Rekonštruovaný dvojizbový byt na kľúč v severskom štýle

Minimalistické prisadené stropné svietidlá, ktoré dokážu simulovať denné svetlo, patria dnes k veľmi obľúbeným interiérovým prvkom. Zdroj: Miro Pochyba

Keďže každý prvok v návrhu bol reálny (napríklad z ponuky konkrétneho výrobcu) a presne zadefinovaný, výsledok sa do detailu zhodoval s návrhom.

Rekonštruovaný dvojizbový byt na kľúč v severskom štýle

Sedačka v obývačke je rozkladacia, takže poslúži aj ako príležitostné spanie pre návštevy. Aby bolo všetko pekne zladené, rovnakou textíliou sú očalúnené aj jedálenské stoličky. Zdroj: Miro Pochyba

Rovnaký návrh sa dá zrealizovať z rôznych materiálov, pričom iný materiál znamená odlišné vlastnosti aj odlišnú cenu. Z tohto pohľadu patrí tento byt do strednej cenovej kategórie – v kuchyni je použitý kvalitný biely akryl, hrany sú upravené laserom, takže spoj nevidno a lepšie odoláva vode. Druhým dôležitým materiálom je tu laminát s výrazným dubovým dekorom.

Prečítajte si tiež
Výborné riešenie pre malé byty! Takto oddelíte spálňovú časť od obytnej, aby si navzájom neprekážali

V celom byte sa opakujú rovnaké materiály, medzi ktoré patrí aj laminát so vzhľadom duba. Tzv. feelwood pritom pripomína drevo nielen kresbou, ale aj plastickou štruktúrou povrchu. I keď vyzerá realisticky, je to umelý materiál, čomu zodpovedá aj cena, ktorá je oproti prírodnej dyhe podstatne nižšia.

Rekonštruovaný dvojizbový byt na kľúč v severskom štýle

Dôležitou úlohou bolo vytvorenie odkladacích priestorov. Situáciu však komplikovali nielen pomerne malé miestnosti, ale aj šikmé steny podkrovia. Aby sa atypický priestor využil čo najlepšie, väčšinu nábytku bolo potrebné vyrobiť presne na mieru. Miesto na odkladanie sa vďaka tomu našlo aj v celkom malej spálni pod strešnými šikminami. Zdroj: Miro Pochyba

Profil

KTO TU BÝVA

Zaneprázdnený mladý muž, ktorý sa naplno venuje práci a športu

NEHNUTEĽNOSŤ

Dvojizbový podkrovný byt s plochou 54 m2 v zrekonštruovanom tehlovom dome v Banskej Bystrici

NÁVRH A REALIZÁCIA

Mgr. art. Karolína Štefániková, Ing. Marcel Ambroš, interiérové štúdio Panama Exclusive

Pripravila: Erika Kuhnová

Foto: Miro Pochyba

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: dvojizbové byty interiérový dizajn materiály nábytok na mieru návrh interiéru podlahy
Zdieľať článok

Diskusia