Zdroj: Jones Architects

Najskôr zrekonštruovali kamenný statok, potom k nemu pristavili tmavú novostavbu. Vôbec si neprekážajú!

31. 01. 2023
Zdieľať

Anglické statky zo začiatku 18. storočia sú čarovné. O rekonštrukciu a rozšírenie jedného z nich sa postaralo štúdio Jones Architects. Výsledok spojenia histórie a moderných postupov i potrieb je o to zaujímavejší, že sídlo sa nachádza v národnom parku Brecon Beacons v južnom Walese. Rodinný dom obklopuje komplex vedľajších budov naukladaných okolo dvora.

„K zadaniu sme pristupovali vnímavo kvôli citlivému okoliu a historickému charakteru stavby. Zároveň bolo naším cieľom zvýšiť podlahovú plochu a nehnuteľnosť kompletne rekonštruovať pre potreby rodiny. Príležitosť sme videli v rozvinutí budovy v dvoch častiach: prvou bola citlivá rekonštrukcia tradičného waleského farmárskeho domu a druhou súčasná zadná prístavba,“ vysvetľujú architekti, ktorým sa podarilo dať starej farme nový život.

Najskôr úrady, potom búranie a čistenie

Najskôr bolo potrebné riešiť papierovačky. Začať s prácou mohli až vtedy, keď získali stavebné povolenie na odstránenie naklonenej prístavby, obnovenie zadnej fasády a rozšírenie stavby do záhrady na úrovni prízemia.

Pôvodná kamenná budova statku získala za čas svojej existencie mnoho rôznych úprav. Tie najskôr architekti odstránili. Opätovne nainštalovali opravené dubové trámy, stenu pokryli vápennou omietkou, do otvorov vložili nové krídlové okná, zreštaurovali vnútorné dvere.

Interiér s krbom - Kamenný statok s prístavbou v Anglicku

V pôvodnej budove opätovne nainštalovali opravené dubové trámy, stenu pokryli vápennou omietkou, do otvorov vložili nové krídlové okná, zreštaurovali vnútorné dvere. Zdroj: Billy Bolton

Starý dom znova dýcha

„Opatrne sme odlúpli vrstvy dekorácií a obkladov stien a podláh, čím sme odhalili pôvodnú štruktúru budovy, aká bola na začiatku osemnásteho storočia. Stav niektorých omietok a drevených častí nám umožnil ponechať tieto povrchové úpravy v surovom stave s minimálnymi potrebnými opravami. Vďaka tomu budova lepšie dýcha a poskytuje vizuálnu a textúrnu konzistenciu vo vnútorných priestoroch,“ zdôrazňujú autori rekonštrukcie z ateliéru Jones Architects.

Prečítajte si tiež
Nádherne zrekonštruovaný kamenný statok, kde vás nenájdu ani sociálne siete!

Čierna drevená prístavba nadväzuje na hlavný dom z kameňa

Prístavbu navrhli tak, aby zapadala do podoby tradičných waleských fariem – pripomína samostatnú budovu jemne spojenú s kamenným statkom. Na rozdiel od bieleho vápna, ktorým je omietnutá hlavná budova, je obložená drevom zafarbeným na čierno.

Cieľom autorov bolo vytvoriť silný kontrast medzi pôvodnou stavbou a novostavbou, ktorá je predsa len iná aj zvnútra. Plne rešpektuje starý statok, nenarúša existujúce kamenné múry záhrady a ponúka krásne výhľady na okolité hory.

Exteriér s prístavbou - Kamenný statok s prístavbou v Anglicku

Prístavba plne rešpektuje starý statok, nenarúša existujúce kamenné múry záhrady a ponúka krásne výhľady na okolité hory. Zdroj: Billy Bolton

Svetlý interiér, krásne výhľady, terasa nad potokom

Svetlý interiér prístavby ostro kontrastuje s jej vonkajšou podobou. Otvorené priestory slúžia ako obývačka a jedáleň s bonusom navyše – výhľadmi cez veľké okná orientovanými na hory a potok. Tmavý zadymený dub na podlahách a stenách vytvára relaxačnú atmosféru. Terasa sa vykláňa nad potok.

Obývačka - Kamenný statok s prístavbou v Anglicku

Otvorené priestory slúžia ako obývačka a jedáleň s bonusom navyše – výhľadmi cez veľké okná orientovanými na hory a potok. Zdroj: Billy Bolton

Oba domy stoja pri sebe a vytvárajú jeden optický celok. Vďaka práci s textúrami sa „nebijú“ – zdieľajú rovnakú materiálovosť, hoci vyjadrujú rôzne atmosféry. „Fungujú ako dva veľmi odlišné, ale predsa komplementárne prístupy uzavreté v neustálom dialógu,“ charakterizujú výsledok práce samotní architekti.

Projekt „Bolgoed Maen“

architektonický ateliér: Jones Architects
lokalita: Národný park Brecon Beacons, Anglicko
plocha: 160 m²
realizácia: 2020

Použité materiály:

  • Fasádny obklad: červený céder, čierno morený
  • Podlahy: zadymené dubové drevo
  • Okná: hliníkové, krídlové
  • Strešná krytina: čierny vlnitý kov
  • Obklady a dlažby: kameň

Sabína Zavarská
Foto: Billy Bolton, Jones Architects

Kategória: Návšteva
Tagy: historické hospodárske stavby kamenný dom prístavby domov rekonštrukcia statku
Zdieľať článok

Diskusia