Zdroj: José Hevia

Nádherne zrekonštruovaný kamenný statok, kde vás nenájdu ani sociálne siete!

22. 01. 2023
Zdieľať

Španielska obec Granera sa nachádza dosť ďaleko od Barcelony na to, aby poskytovala relax v prírode bez síce nevyhnutných, ale neraz obťažujúcich mobilných služieb. A pritom z veľkomesta ste na mieste približne za hodinu cesty autom. V tejto malebnej dedinke s osemdesiatimi obyvateľmi sa nachádza storočný statok. Po rekonštrukcii sa stal ideálnym miestom na rodinné stretnutia v lete, na Vianoce alebo len v obyčajnú nedeľu.

Čaro z historických španielskych stavieb vycítite na diaľku, citlivá a dôvtipná rekonštrukcia ho len umocní. Hlavná časť statku, o ktorom je reč, je otočená chrbtom k ulici a z tejto strany sa polovica domu ukrýva pod terénom. Z druhej strany vás prekvapí presný opak.

Po promenáde so studňou sa dostanete pod pergolu, ktorá vedie po celej dĺžke južnej fasády. Priestor pod pergolou pokrýva dlažba a slúži ako terasa. Smerom hlbšie do záhrady prechádza do zatrávnenej plochy záhrady, ktorej dominuje veľký dub. Hneď za záhradou uvidíte lesy.

Priechody medzi miestnosťami - Rekonštrukcia historického statku v Barcelone

V odizolovaných kamenných múroch vytvorili priechody na prepojenie interiéru. Zdroj: José Hevia

Kamenné múry tvoria tri samostatné priestory

Autori rekonštrukcie niekdajšieho hospodárskeho statku zachovali štruktúru nosných stien. Tie rozdeľujú dom na tri samostatné nezávislé priestory. V odizolovaných kamenných múroch vytvorili priechody na prepojenie týchto častí interiéru. Tak vznikli kuchyňa s jedálňou, centrálna hala s pôvodným schodiskom a kúpeľňou a obývačka.

Na južnej fasáde prízemia pribudli tri veľké otvory (z každej časti jeden), čo radikálne zmenilo fungovanie budovy – stará budova sa dočkala intenzívneho prepojenia medzi interiérom a exteriérom.

Hranice medzi interiérom a vonkajším prostredím architekti zdôraznili umiestnením grilu v rohu kuchyne a krbu v kúte obývačky.

Kuchynská časť - Rekonštrukcia historického statku v Barcelone

Strop a strecha dostali zateplenie, celý dom má nové okná a dvere. Zdroj: José Hevia

Poschodie patrí spálňam

Na jednom konci je hlavná spálňa, ktorá sa spája s galériou vytvorenou pri predchádzajúcom rozšírení. Na druhej strane sú detské izby a kúpeľňa. Uprostred dispozície horného podlažia je izba pre vnúčatá, pri ktorej nájdete schodisko a otvorenú herňu.

Tak ako na prízemí, i na poschodí architekti ponechali staré kamenné múry domu (s hrúbkou 50, 60 a 70 centimetrov) viditeľné. Pôvodné stropy s keramickými trámami omietli bielou farbou a zjednotili aj podlahový materiál.

Izby na poschodí - Rekonštrukcia historického statku v Barcelone

Pôvodné stropy s keramickými trámami omietli bielou farbou a zjednotili aj podlahový materiál. Zdroj: José Hevia

Múry ako regulátor teploty v dome

Kamenné steny zároveň fungujú ako regulátory teploty v dome. Majú výbornú tepelnú zotrvačnosť a orientáciu, ktoré v zime chránia dom pred chladom a v lete v ňom udržiavajú chladnejšie prostredie. Severná fasáda, ktorá je spolovice zakopaná v teréne, je upravená na kontrolu infiltrácií.

Strop a strecha dostali zateplenie, celý dom má nové okná a dvere. Okrem rolovacích žalúzií a drevených okeníc na kontrolu slnečného žiarenia čoskoro poslúži aj vistéria, ktorá porastie cez pergolu.

Pôvodné schodisko - Rekonštrukcia historického statku v Barcelone

Schodisko je pôvodné. Zdroj: José Hevia

Kotol na biomasu, studňa s pitnou vodou

Rovnako ako kedysi, i dnes sa budova prispôsobuje svojmu okoliu a využíva okamžité zdroje. Múry obnovené použitím miestneho kameňa pokrýva vápenná malta a náter. O teplú vodu a kúrenie sa stará kotol na biomasu a nechýbajú ani solárne panely. Pod domom je obnovená stará prírodná studňa s pitnou vodou. Strecha zachytáva všetku dažďovú vodu na zavlažovanie záhrady. Samozrejmosťou je aj filtrácia a čistenie odpadovej vody.

Prečítajte si tiež
Ako prispôsobiť starý vidiecky statok na pohodlné viacgeneračné bývanie? Všetko vyriešila moderná nadstavba a rekonštrukcia prízemia

A k tomu si predstavte veselo pobehujúce deti, prípravu obeda či večere na čerstvom vzduchu pod pergolou, dlhé rozhovory po jedle a príjemné večery pri ohni. Nemenili by ste?

„108ERA“ Renovácia statku v obci Granera

architektonický ateliér: VALLRIBERA ARQUITECTES
autori: Llorenç Vallribera, Aleix Gil
lokalita: Granera, Barcelona, Španielsko
hrubá podlahová plocha: 270 m²
realizácia: 2021 až 2022

Spotreba primárnej neobnoviteľnej energie: 24,66 kWh/m² rok
Celkové emisie CO2: 5,16 kg CO2/m² rok
Hodnotenie EPC (Energy Performance Certificates): A

Sabína Zavarská
Foto: José Hevia

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažné domy historické hospodárske stavby kamenné múry pergoly rekonštrukcia statku
Zdieľať článok

Diskusia