Obnova a rozšírenie tristoročného statku? Rozhodne bolo čo objavovať!

30. 11. 2021
Zdieľať

Na juhu švajčiarskej obce Thal stál statok z 18. storočia. Budova bola historicky chránená kvôli tradičnému štýlu zrubového domu. Citlivý prístup architektov so snahou zachovať čo najviac bol prioritou. Ako vyzerá obnova a prístavba vzácnej budovy po zásahu architektov z ateliéru Kit Architects?

Pôvodný statok bol drevenou stavbou na pieskovcovom základe.
Do 60. rokov 20. storočia ho lemovala stajňa a stodola, podobne, ako iné pozemky v okolí. Stodola už síce neexistovala, ale jej podoba slúžila ako model na rozšírenie obytnej časti domu. Pôvodná stajňa bola tiež v havarijnom stave, značne poškodená červotočom a vlhkosťou. Napriek tomu sa zo starého domu predsa len niečo podarilo zachovať – zrubová konštrukcia bola v dobrom stave.

Pôvodný stav drevenej stavby z 18. storočia

Pôvodný statok bol drevenou stavbou na pieskovcovom základe. Zdroj: Ruedi Walti

V historických stavbách je vždy čo objavovať

Z nelichotivého stavu statku vyplynulo architektom jediné riešenie: zbúrať hospodársku budovu a nahradiť ju druhou obytnou jednotkou (prvá sa nachádza v zachovalom zväzku). Tá prevzala slovník tradičného dizajnu a plynule sa spája so zvyškom budovy.

Prečítajte si tiež
Víkendové bývanie v poľských Tatrách je skutočným zážitkom

Architekt Andreas Schelling na margo zachovania a dostavby cenného statku hovorí: „Dom na Buechbergu v Thale čerpá zo svojej 300-ročnej histórie, žije z nej. Každý majiteľ a obyvateľ statku zanechal na budove svoje stopy. I preto sme sa tejto fascinujúcej stavbe a jej rôznym vrstvám venovali s veľkou zvedavosťou a objaviteľským duchom (spolu s majiteľom, miestnymi úradmi a ďalšími plánovačmi). Našim cieľom bolo zachovať a ukázať čo najviac z pôvodnej hmoty a zároveň transformovať starý statok na dve nové obytné jednotky, ktoré zodpovedajú dnešným potrebám. Taktiež sme chceli vniesť do interiéru majestátny výhľad na Bodamské jazero.“

Zrekonštruovaná drevená stavba z 18.storočia

Cieľom bolo zachovať a ukázať čo najviac z pôvodnej hmoty a zároveň transformovať starý statok na dve nové obytné jednotky, ktoré zodpovedajú dnešným potrebám. Zdroj: Ruedi Walti

Pôvodný zrub a nová časť s vysokými stropmi

Ako model na rozšírenie obytnej časti budovy slúžila pôvodná stodola. Vďaka tomuto riešeniu vznikla priestorová súhra medzi spálňami umiestnenými v pôvodnej stavbe zrubového domu a novou časťou, ktorá sa teší výhodám vysokých stropov, podobným ako tie v stodole. Dve veľké presklenia orientované na sever sa otvárajú smerom k Bodamskému jazeru.

Drevená stavba s vysokým stropom

Finálna podoba inšpiratívnej premeny vidieckeho statku starého tristo rokov sa podarila aj vďaka miestnym remeselníkom. Zdroj: Ruedi Walti

Stred sústreďuje základné funkcie

Stredná časť stavby si zachovala svoju funkčnosť. Nachádza sa tu schodisko, vstupná chodba, na horných podlažiach kúpeľne, chodby, šatne. Táto časť budovy bola tiež zrekonštruovaná a strop na prvom podlaží bol nahradený stropom z masívu, pretože jeho nosnosť nebola dostatočná.

Prečítajte si tiež
Moderná víkendová usadlosť nadviazala na tradičnú ľudovú architektúru

Novopostavená časť skrýva druhú obytnú jednotku

Druhá obytná jednotka sa nachádza v novopostavenej časti, ktorá taktiež dodržiava pôvodnú geometriu, i keď sa líši fasádou a samozrejme vekom. Niekdajší základ z lomového kameňa nahradil pieskovaný betónový múr, charakteristické zmeny úrovní zostali. V tejto novej časti na prízemí nájdete dve spálne a kúpeľne, na poschodí je otvorená kuchyňa, obývačka a jedáleň. Pôvodný zrubový múr zostal nezmenený a je viditeľným svedkom minulosti v interiéri.

Pôvodný zrubový múr v prístavbe starej stodoly

Pôvodný zrubový múr zostal nezmenený a je viditeľným svedkom minulosti v interiéri. Zdroj: Ruedi Walti

Nová fasáda v tradičnom štýle

Pre novú fasádu je charakteristické vertikálne uloženie latiek, ktoré kontrastuje k horizontálnemu v ostatných častiach stavby, avšak stále dodržiava štýl tradičných stodôl a stajní v obci. Kvôli tieneniu a ochrane súkromia sa dajú okná zakryť špeciálnymi drevenými posuvnými žalúziami, ktoré evokujú niekdajší vzhľad statku. Fasáda pôvodnej budovy zostala nezmenená, okrem osadenia vchodových dverí v mieste, kde kedysi bývalo okno.

Prečítajte si tiež
Pod starým stropom našli hotový poklad! Storočné drevené trámy určili charakter rekonštrukcie bytu

Bez spolupráce s úradmi a remeselníkmi by to nešlo

Renovácia prebehla v úzkej spolupráci nielen s úradmi, ktoré upravujú kritériá rekonštrukcií a ochrany historických budov, ale tiež v intenzívnej spolupráci s miestnymi remeselníkmi. O to vyššiu hodnotu má finálna podoba inšpiratívnej premeny vidieckeho statku starého tristo rokov.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Zrekonštruovaná drevená stavba z 18.storočia

Pre novú fasádu je charakteristické vertikálne uloženie latiek, ktoré kontrastuje k horizontálnemu v ostatných častiach stavby. Zdroj: Ruedi Walti

Obnova a rekonštrukcia statku na Buechbergu

architektonický ateliér: Kit Architects

terénne úpravy: PR Landschaftsarchitektur

lokalita: Thal, Švajčiarsko

plocha: 492 m²

realizácia: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Ruedi Walti

Kategória: Návšteva
Tagy: betónová stavba chaty drevené konštrukcie drevodomy historické hospodárske stavby prístavby domov rekonštrukcia statku Víkendové bývanie
Zdieľať článok

Diskusia