mladý pár pri notebooku
Zdroj: isifa/Shutterstock

Plánujete kupovať nové bývanie? Čo si treba všímať a na čo sa pri obhliadkach nezabudnúť opýtať?

27. 03. 2023 Zdieľať

Bývanie nepatrí do kategórie rýchloobrátkového tovaru. Pre väčšinu je to dlhodobá investícia, niekedy aj na celý život. Správne rozhodnutie, ktoré povedie k želanému výsledku, potrebuje rozvahu a dobrú stratégiu. Pomôžeme vám, ako na to.

Ešte pred samotným výberom si stanovte kritériá a očíslujte ich podľa priority. Izbovosť, metráž, balkón, prípadne terasa, a samozrejme, lokalita aj vybavenosť sú základné parametre, ktoré by vás mali zaujímať.

Ktorým smerom?

Veľmi dôležitá je aj orientácia miestností na svetové strany. Má totiž vplyv nielen na vaše pocity a náladu, ale predovšetkým na spotrebu elektrickej energie a vykurovanie. Orientácia na svetové strany má svoj ideál, súvisiaci s prirodzeným biorytmom človeka – nočná časť by mala byť na východ, spoločenská časť južne a západne, kúpeľňa a vstupné priestory na sever. S orientáciou bytu úzko súvisí spotreba energie. Nové bytové domy sa dnes kvôli prísnym aktuálnym normám stavajú z dostatočne izolujúcich materiálov (použité napríklad na steny, strechy alebo okná…), zaručujúcich minimálne úniky tepla von.

dvaja muži a žena pri obhliadke prázdneho bytu

Zdroj: isifa/Shutterstock

Väčším problémom ako vykurovanie sa preto stáva chladenie, mnoho bytov už dnes v lete využíva klimatizáciu. Čím viac je slnka opierajúceho sa do okna miestnosti, tým je väčšia spotreba elektriny na klimatizáciu v lete (v zime sú, naopak tepelné zisky, vítané). Východne orientovaná spálňa bude večer príjemne vychladená, hoci klimatizácia bežala kratšie ako v izbe s veľkým západným oknom – tam človek pravdepodobne aj zaspáva so zapnutou „klimou“. Pri tomto aspekte je dôležité nepodceniť ďalšie technické vybavenie bytu – aspoň okná orientované na juh a západ by mali byť vyzbrojené vonkajším zatienením (žalúziami alebo roletami). Najúčinnejšie tienenie proti prehriatiu je z exteriéru.

Viac tipov, čo si všímať na obhliadke nového bytu,  nájdete na vdobrom.sk

Zdroj: vdobrom.sk
Foto: isifa/Shutterstock

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: kúpa nehnuteľnosti
Zdieľať článok
Chalúpka ako z rozprávky: Plynúce roky jej prospeli a citlivá premena vyzdvihla jej duchaUrob si sám

Chalúpka ako z rozprávky: Plynúce roky jej prospeli a citlivá premena vyzdvihla jej ducha

Je naozaj dobré polievať izbové rastliny kávou? Spoznajte pravdu tohto rozšíreného trenduUrob si sám

Je naozaj dobré polievať izbové rastliny kávou? Spoznajte pravdu tohto rozšíreného trendu

Zastrešenie terasy svojpomocne: Ako na to?Dom z tehly

Zastrešenie terasy svojpomocne: Ako na to?

Mesto má pripomienky k zámeru spaľovne v areáli Slovnaftu. Projekt modernizácie ZEVO vo Vlčom Hrdle je podľa neho ďalejASB.sk

Mesto má pripomienky k zámeru spaľovne v areáli Slovnaftu. Projekt modernizácie ZEVO vo Vlčom Hrdle je podľa neho ďalej