Zdroj: Nick Claeskens

Čo sa stane, ak dáte domu zrkadlovú fasádu? Bude neviditeľný?

05. 04. 2023
Zdieľať

Belgické mesto Antverpy má neopakovateľné čaro. Okrem toho, že je druhým najväčším prístavom v Európe, má výraznú historickú architektúru a je obkolesené krásnou prírodou. Málokto však vie, že zalesnená oblasť (zelený pás okolo Antverp) bola v 60. rokoch miestom architektonických experimentov. Vzniklo tu niekoľko zaujímavých víl. Jedna z nich sa dočkala pôsobivej rekonštrukcie z dielne architektov Studia Okami.

Architekti prvé stretnutie s vilou opisujú: „Náš klient si kúpil jeden z tých raných architektonických skvostov. Hoci vila bola v štádiu rozkladu, počas prvej návštevy sme cez hustú, zarastenú zeleň zacítili silu jej pôvodného dizajnu.“

dom so zrkadlovou fasádou

Moderné domy plnia viac funkcií ako kedysi aj kvôli práci z domu a všeobecne rušnejšiemu rodinnému životu. To viedlo k zväčšeniu pôvodne dostačujúcej plochy o niekoľko metrov štvorcových. Zdroj: Nick Claeskens

Moderné domy potrebujú viac priestoru ako kedysi

Napriek čaru bola pôvodná stavba v takom stave, že ju už nebolo možné zrekonštruovať, aby vyhovovala dnešným štandardom. Navyše, moderné domy plnia viac funkcií ako kedysi aj kvôli práci z domu a všeobecne rušnejšiemu rodinnému životu. To viedlo k zväčšeniu pôvodne dostačujúcej plochy o niekoľko metrov štvorcových.

„S ohľadom na tieto nevyhnutnosti sme sa spolu s klientmi dohodli na prestavbe domu so silným rešpektom k jeho pôvodným architektonickým kvalitám a dizajnu 60. rokov,“ vysvetľujú autori takmer neviditeľného domu.

dom so zrkadlom na fasáde

K ľahkosti a nenápadnosti rodinného domu prispievajú a veľkorozmerné zasklenia prízemia. Zdroj: Nick Claeskens

Multifunkčné betónové múry

Vnútorné a vonkajšie priestory definujú na prvý pohľad náhodne rozmiestnené betónové steny. Vyčleňujú aj funkcie jednotlivých častí domu. Architekti tieto múry umiestnili tak, aby výškou a orientáciou podporovali konštrukciu, starali sa o dostatok súkromia domácich, tvoria tiež paraván, zahŕňajú komín a oddeľujú sklad či záhradu od obytnej časti.

Prečítajte si tiež
Žiadne zmeny zvonku, ale vnútri na nepoznanie! Ako sa z tmavých kútov domu na Liptove stal svetlý otvorený priestor

Najväčší pokoj je v spálni a pracovni

Priestory, v ktorých sa vyžaduje pokoj (hlavná spálňa rodičov s kúpeľňou a šatníkom, pracovňa) a čo najmenej hluku, architekti umiestnili na okraj budovy, nijako však nenarúšajú denný život domácich. Obývačka s kuchyňou a jedálňou zaberajú priestor druhej polovice prízemia, kde je aj hlavný vstup.

dom so zrkadlovým boxom

Horné podlažie patrí detským izbám. Sú ukryté v zrkadlovom boxe, ktorý stiera hmatateľnosť horného podlažia. Zdroj: Nick Claeskens

Detské izby v zrkadlovom boxe

Horné podlažie patrí detským izbám. Sú ukryté v zrkadlovom boxe, ktorý stiera hmatateľnosť horného podlažia. Zrkadlový obklad odráža okolitý les, a tak stavba pôsobí ako jednopodlažný bungalov – horné podlažie akoby ani nebolo. K ľahkosti a nenápadnosti rodinného domu prispievajú a veľkorozmerné presklenia prízemia. Posuvné okná od podlahy až po strop umožnili predĺžiť obytný priestor na terasu prekrytú konzolovou strechou, pričom betónové podlahy prechádzajú z interiéru až von.

zrkadlový box na dome

Zrkadlový obklad odráža okolitý les. Zdroj: Nick Claeskens

Silná vizuálna a priestorová interakcia medzi záhradou, betónom, sklom a neuveriteľne pôsobivými odrazmi lesa na zrkadlovom hornom podlaží dodávajú budove nadčasový vzhľad. Zároveň však zacítite aj ódu na silu pôvodného dizajnu.

Prečítajte si tiež
Takmer 120-ročná stodola sa pre svojich majiteľov stala domom snov s výhľadom ako v Provensalsku

Beli House

architektonický ateliér: Studio Okami

lokalita: Antverpy, Belgicko

realizácia: 2022

Text: Sabína Zavarská
Foto: Nick Claeskens

Kategória: Návšteva
Tagy: belgicko fasáda vila zrkadlo
Zdieľať článok
Chcete ušetriť energiu? Pomôže vám tepelnoizolačná omietkaDom z tehly

Chcete ušetriť energiu? Pomôže vám tepelnoizolačná omietka

Zostalo vám pár kusov nevyužitých plotových tvárnic a betónovej dlažby? Vyrobte si z nich šikovné ohnisko so sedenímUrob si sám

Zostalo vám pár kusov nevyužitých plotových tvárnic a betónovej dlažby? Vyrobte si z nich šikovné ohnisko so sedením

Martin Čurda odpovedá: Kedy sadiť muškáty do kvetináčov?Záhrada

Martin Čurda odpovedá: Kedy sadiť muškáty do kvetináčov?

Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdeteZáhrada

Ako odplašiť mačky zo záhrady: Vďaka týmto tipom mačacie výkaly viac nenájdete

Diskusia