Zdroj: iStock

Chcete pri stavbe domu ušetriť? Vymurujte ho svojpomocne. Odborník radí, na čo si dať pozor

15. 04. 2023
Zdieľať

Svojpomocné murovanie je jedným zo spôsobov, ako pri výstavbe ušetriť bez toho, aby ste znížili výslednú kvalitu domu. No hoci má u nás silnú tradíciu, rozhodne nie je pre každého. Aké sú riziká svojpomocného murovania a čo vám pri ňom môže pomôcť?

Cena práce tvorí čoraz väčšiu časť z konečnej sumy za dom zrealizovaný na kľúč. Ak si chcete náklady na stavbu znížiť, je teda logické uvažovať aj nad svojpomocou. Okrem „manažérskej“ svojpomoci, teda vyhodnocovania cenových ponúk, organizovania prác a zháňania remeselníkov či materiálu, je ďalšou možnosťou aj vlastná manuálna práca. Tento spôsob stavby domu má u nás tradíciu, určite však nie je pre každého. Máte chuť obliecť si montérky a vyhrnúť si rukávy? Máte aj dostatok kamarátov či príbuzných, ktorí sú ochotní pomôcť? Pozrime sa teda na to, čo všetko treba zvážiť, skôr než sa rozhodnete pre murovanie vlastnými rukami, aj ako ho čo najlepšie zvládnuť.

rez domom

Ak si chcete náklady na stavbu znížiť, je logické uvažovať aj nad svojpomocou. Zdroj: iStock

Zvážte všetky za a proti

V prvom rade ide o čas. Svojpomocným murovaním určite ušetríte peniaze, ktoré by ste za prácu zaplatili majstrom, no bude vás to stáť nemalú fyzickú námahu a váš vlastný voľný čas. Máte dostatok síl aj času? Alebo dostatok ochotných kamarátov? Pretože aj čas sú peniaze a pri stavbe domu to platí dvojnásobne. „Treba pritom počítať s tým, že murovanie môže laikovi bez praktických skúseností trvať výrazne dlhšie ako profesionálovi,“ upozorňuje Ing. Gabriel Szöllösi, produktový manažér značky Porotherm.

RD Pod Gombášom, tehlový neomietnutý dom

Treba počítať s tým, že murovanie môže laikovi bez praktických skúseností trvať výrazne dlhšie ako profesionálovi. Zdroj: Martin Matula/Tondach

Okrem toho treba pamätať aj na plánovanie a riziká. Pri stavbe na kľúč si zmluvne dohodnete trvanie realizácie aj jej cenu, a chyby, ktoré pri nej vzniknú, musí na svoje náklady odstrániť realizátor. Pri svojpomocnej výstavbe ste za dodržanie termínov aj nápravu prípadných chýb zodpovední vy sami. Ani stavba na kľúč nie je bez rizika, mnohí s ňou majú negatívne skúsenosti, je preto dôležité vybrať si spoľahlivú realizačnú firmu.

moderný rodinný dom

Ani stavba na kľúč nie je bez rizika, mnohí s ňou majú negatívne skúsenosti, je preto dôležité vybrať si spoľahlivú realizačnú firmu. Zdroj: iStock

„Rád by som spomenul kvalitu murárskych prác, respektíve výsledného muriva,“ pripomína Gabriel Szöllösi. „Tu skutočne záleží nielen na znalostiach, ale aj na celkovom prístupe realizátora. Úprimne, kvalita práce môže byť aj v podaní ‚odbornej‘ firmy veľmi nízka, ale aj naopak, veľmi vysoká v podaní investora, ktorý sa rozhodol pre svojpomocnú realizáciu. Záleží na prístupe,“ dodáva Ing. Szöllösi.

prvá tehla v rade, robotník, murár

Kvalita práce môže byť veľmi vysoká v podaní investora, ktorý sa rozhodol pre svojpomocnú realizáciu. Zdroj: Wienerberger

Dajte si záležať na príprave, riziko chýb zmenšíte

Nielen samotné murovanie zvykne pri svojpomocnej výstavbe trvať dlhšie. Aj príprave treba venovať viac času. Okrem toho, že by ste si mali naštudovať jednotlivé stavebné postupy, základom by mal byť premyslený, precízne vyhotovený a podrobný projekt.

Prečítajte si tiež
Rozhovory o stavbe 1: Ako neurobiť chybu pri výbere pozemku?

Prirodzene, jednoduchšie sa bude realizovať jednoduchší dom, no dôležitá je aj detailnosť projektu – ak sú napríklad rozmery jednotlivých stien a stavebných prvkov zladené s modulom murovacieho materiálu a v návrhu sa počíta s využitím konkrétnych produktov (vrátane prekladov, doplnkových tehál a pod.), môže murovanie skutočne pripomínať hru s veľkou skladačkou. Aj v škatuli lega je predsa priložený podrobný návod. Práve tento spôsob prípravy vám potom môže prácu na stavbe významne zjednodušiť a zrýchliť.

stavebný dozor

Nájdite si dobrý stavebný dozor, ktorý na výstavbu dohliadne a pomôže vám vyriešiť prípadné technické problémy. Zdroj: iStock

Aj Gabriel Szöllösi rozhodne odporúča investovať do dobrého projektu. „Riziko vzniku chýb na stavbe je tak oveľa menšie,“ dodáva. A jeho ďalšia rada znie: „Nájdite si dobrý stavebný dozor, ktorý na výstavbu dohliadne a pomôže vám vyriešiť prípadné technické problémy počas výstavby.“

Prečítajte si tiež
Architekt navrhol pre svoju rodinu jednoduchý murovaný vidiecky dom zosúladený so záhradou. Ako udržal náklady na uzde?

Nešetrite na materiáli

Kvalitný murovací materiál býva síce drahší, no na tejto položke sa neoplatí šetriť. S jeho pomocou totiž dosiahnete nielen lepšie parametre výsledného muriva – napr. tepelno- či zvukovoizolačné –, ale obvykle sa s ním aj jednoduchšie pracuje. „Progresívne technológie murovania z presných brúsených tehál – na maltu pre tenké škáry či na murovaciu penu, prinášajú viacero výhod, od zníženia stavebnej vlhkosti v murive až po menšiu spotrebu materiálu, a tým i úsporu miesta na stavenisku. Znižujú tiež riziko chýb pri murovaní a sú predpokladom jednoduchej a rýchlej svojpomocnej výstavby – v porovnaní s tradičným murovaním umožňujú ušetriť až polovicu času,“ vysvetľuje Ing. Szöllösi.

založenie rohu

Veľkú pomoc pri realizácii najčastejších detailov najmä v obvodovom murive predstavujú doplnkové tehly. Ich použitie je predpokladom pre správnu realizáciu detailov, akými sú rohy, parapety a ostenia okien. Zdroj: Wienerberger

Výhody doplnkových tehál sú väčšie ako náklady

Veľkú pomoc pri realizácii najčastejších detailov najmä v obvodovom murive predstavujú doplnkové tehly – ich použitie umožňuje odborné vyhotovenie rohov, parapetov či ostení okien. Detaily s použitím doplnkových tehál zároveň znižujú tepelné straty a minimalizujú riziko vzniku plesní. Rozdiel v cene materiálu na obvodové steny bez a s doplnkovými tehlami je asi 5 %. Keď však zohľadníme aj náklady na vytvorenie potrebných dorezov namiesto doplnkových tehál priamo na stavbe, rozdiel sa zníži na približne 3 %. Za tento ‚príplatok‘ však môžete mať rýchle, pohodlné a bezodpadové riešenie detailov, nehovoriac o ich kvalite. Detaily vytvorené z doplnkových tehál prinášajú navyše trvalú úsporu nákladov na vykurovanie, čo sme nezahrnuli do tohto porovnania.

prvý rad tehál zblízka

Na webových stránkach výrobcov murovacích materiálov obvykle nájdete množstvo informácií, príručiek a návodov, ktoré vám so správnou realizáciou môžu pomôcť. Zdroj: Wienerberger

Využite pomoc výrobcu

Na webových stránkach výrobcov murovacích materiálov obvykle nájdete množstvo informácií, príručiek a návodov, ktoré vám so správnou realizáciou môžu pomôcť. Okrem toho poskytujú výrobcovia stavebníkom aj rôzne užitočné služby. Spoločnosť Heluz napríklad ponúka vypracovanie plánu ukladania stropu, výpočet spotreby materiálu, blower-door test, technickú pomoc či energetický certifikát.

prvý rad tehál, vodováha

Dostupná je aj asistenčná služba na založenie prvého radu tehál, ktorý je pri stavbe rozhodujúci Zdroj: Wienerberger

Ing. Szöllösi zas upozorňuje na dôležitosť presného založenia prvého radu tehál. „Spoločnosť Wienerberger ponúka asistenčnú službu na založenia prvého radu brúsených tehál, ktorú určite ocení každý, kto sa rozhodne práve pre stavbu svojpomocne. Asistenčná služba zahŕňa položenie prvého radu tehál v obvodovej i vo vnútornej nosnej stene štandardného rodinného domu (zastavaná plocha cca 150 m2), ako i zaškolenie v technológii murovania ďalších radov tehál. Okrem tejto služby ponúkame pomoc aj v prípravnej fáze výstavby, ako sú výpočet spotreby materiálu, statický návrh a kladačský plán stropu, ako i vypracovanie energetického certifikátu ku kolaudácii stavby,“ spresňuje.

Text: Erika Kuhnová
Foto: Wienerberger, iStock
Zdroj: časopis Môj dom

 

Kategória: Steny a fasády
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia