Obohaťte svoj jedálniček a vyskúšajte naše najobľúbenejšie a zdravé zeleninové recepty ako stvorené na leto
Leto nám prináša možnosť vychutnať si veľké množstvo plodov zeleniny a ovocia priamo zo záhradky. Ak ju nemáte, stačí zájsť na miestny trh.
Určite viete, že lokálna zelenina a ovocie – zo záhrad či z miestnych fariem – je tým najkvalitnejším zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, ale aj rôznych antioxidantov.
Vravíte, že teória je nudná? V tomto prípade máte určite pravdu, omnoho lepšie je zahryznúť do čerstvo pripravenej chrumkavej dobroty, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia.
Tieto recepty v našej redakcii získali najvyšší počet bodov. Vyskúšajte niektorý z nich.
Pestrý šalát z nových zemiakov so špargľou, hráškom a vajíčkom
Vychutnajte si aktuálne dostupnú špargľu a skvelé nové zemiaky v šaláte s domácou majonézou. Má vysoký obsah bielkovín a vlákniny.
Výživová hodnota na 1 porciu:
685 kcal, 44 g tuku – z toho 5 g nasýteného, 46 g sacharidov – z toho 10 g cukru, 9 g vlákniny, 21 g bielkovín, 0,9 g soli
Ingrediencie
- 300 g menších nových zemiakov, očistených, ale nešúpaných
- 1 vetvička mäty
- 2 vajcia
- 200 g špargle
- 50 g čerstvého hrášku
- 4 lyžice majonézy (recept v plôške)
- 1 zelené jablko, nakrájané nadrobno
- 3 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
- 1 čajová lyžička kapár
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- 1 hlávka šalátu
- 3-4 hrste čerstvých byliniek (žerucha, estragón, petržlenová vňať, mäta, pažítka)
Postup
- Do hrnca dajte vodu, keď začne vrieť, pridajte zemiaky, mätu, 1 ČL soli a 15 minút duste domäkka. Uvarené zemiaky sceďte a vetvičku mäty vyhoďte.
- Medzitým uvarte vajcia (6 minút). Sceďte ich a nechajte vychladnúť pod studenou vodou. Potom ich olúpte.
- V ďalšom hrnci uvarte očistenú špargľu nakrájanú na tri časti. Stačia 3-4 minúty, kým nezmäkne. Potom ju hneď prepláchnite v studenej vode. Nakoniec povarte 2-3 minúty hrášok a preceďte ho.
- Uvarené zemiaky zmiešajte s 2 lyžicami majonézy, nakrájanými jablkami, jarnou cibuľkou a kaparami.
- Vymiešajte spolu olivový olej a biely vínny ocot, pridajte korenia. Nálevom polejte šalát, bylinky spolu so špargľou a hráškom a dobre premiešajte. Zvyšnú majonézu rozotrite po tanieri, na ňu uložte zemiaky a upravený šalát, rozpoľte vajcia a podľa chuti ešte pridajte majonézu.
Ako si pripraviť domácu majonézu?
Vo veľkej mise vyšľahajte 2 žĺtky, ½ lyžičky soli, 1 lyžičku dijonskej horčice a šťavu z ½ citróna. Za stáleho šľahania pridávajte po kvapkách 200 ml rastlinného oleja. Ak sa majonéza „rozbije“, stačí pridať citrón a intenzívne šľahať ďalej – spojí sa.
Nakoniec pridajte 100 ml extra panenského repkového oleja, opäť prešľahajte, potom pridajte 2 lyžice vody, štipku kajenského korenia a štipku bieleho korenia. Šľahajte ďalej dokrémova.
Zdravé cestoviny primavera
Ak máte radi cestoviny, tento recept určite vyskúšajte. Je ľahký, svieži a so zamatovou textúrou vďaka syru ricotta.
Výživová hodnota na 1 porciu:
476 kcal, 9 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 74 g sacharidov – z toho 6 g cukru, 9 g vlákniny, 20 g bielkovín, 0,1 g soli
Ingrediencie
- 75 g mladej fazule
- 200 g špargle
- 170 g hrášku
- 350 g špagiet alebo tagliatelle
- 175 g póru, nakrájaného na plátky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 200 ml syra ricotta
- hrsť čerstvých nasekaných byliniek
- parmezán
Náš tip
Nebojte sa pridať akýkoľvek druh obľúbenej zeleniny – brokolicu, paradajky, cuketu –, výsledok bude vždy chutiť skvele.
Postup
- Priveďte do varu osolenú vodu a naparte nad ňou fazuľku, špargľu a hrášok domäkka. Uvarte cestoviny.
- Kým sa varia, na oleji a masle jemne opražte pór – asi 5 minút. Pridajte ricottu a za stáleho miešania jemne prehrejte. Pridajte bylinky a naparenú zeleninu s troškou vody z cestovín.
- Cestoviny sceďte a vmiešajte do omáčky. Dochuťte korením, podávajte posypané syrom a pokvapkané trochou olivového oleja.
Kuracie mäso s čerstvou zeleninou z jedného hrnca
Recepty z jedného hrnca šetria čas. Nie sú určené len na zimné večere. Toto ľahké jedlo s kuracinou je plné zeleniny a bylinkového pesta.
Výživová hodnota na 1 porciu:
339 kcal, 10 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 27 g sacharidov – z toho 12 g cukru, 8 g vlákniny, 36 g bielkovín, 0,5 g soli
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 500 g vykosteného kuracieho stehna bez kože
- 300 g malých nových zemiakov
- 425 ml zeleninového vývaru
- 350 g brokolice, nakrájanej na ružičky
- 350 g ľubovoľnej čerstvej zeleniny (mrkva, spargľa, stonkový zeler, kaleráb, vňate)
- 140 g hrášku
- zväzok jarnej cibuľky, nakrájanej na plátky
- 2 lyžice bylinkového pesta
Postup
- Vo veľkom hrnci zohrejte olej a osmažte cibuľu domäkka. Pridajte kuracie mäso a opekajte ho z každej strany, kým sa nezatiahne.
- Vložte do hrnca s mäsom zemiaky, vývar, čerstvo pomleté čierne korenie a priveďte do varu. Prikryté varte 30 minút.
- Pridajte ostatnú zeleninu, dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút. Nakoniec vmiešajte pesto a prehrejte.
Ako si pripraviť domáce bylinkové pesto?
Chutné domáce pesto máte hotové za desať minút. Potrebujete 2 lyžice nadrobno nasekanej čerstvej pažítky, 1 a 1/3 šálky zmiešaných čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať), 1/3 šálky opečených nasekaných mandlí, 2 nakrájané strúčiky cesnaku, 1/2 šálky olivového alebo hroznového oleja a 1/3 šálky nastrúhaného parmezánu.
Pažítku, bylinky, mandle a cesnak rozmixujte dohladka. Pomalým rovnomerným prúdom pridávajte olej a priebežne mixujte. Pesto preložte do misky, pridajte parmezán, dochuťte soľou a korením. Všetko ešte dobre premiešajte a môžete podávať alebo odložiť do chladničky.
Krémová polievka z póru, hrášku a žeruchy
Obľubujete skúšanie nových netradičných receptov? Nedajte si ujsť túto chutnú zelenú polievku s krémovou konzistenciou.
Výživová hodnota na 1 porciu:
154 kcal, 5 g tuku – z toho 1 g nasýteného, 15 g sacharidov – z toho 9 g cukru, 9 g vlákniny, 8 g bielkovín, 0,5 g soli
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 póry, nakrájané nadrobno
- 4 malé strúčiky cesnaku
- horúci zeleninový vývar
- 80 g žeruchy
- 400 g hrášku
- kôra a šťava z ½ citróna
- nasekaná petržlenová vňať
- 1 lyžica kyslej smotany
Postup
- Na rozohriatom oleji opečte pór a cesnak domäkka. Zalejete ich horúcim vývarom a varte 5 až 10 minút.
- Pridajte žeruchu (nechajte si niekoľko listov na ozdobu), potom hrášok a varte 5 minút.
- Zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Primiešajte citrónovú šťavu a kôru, polovicu petržlenovej vňate a dochuťte.
- Polievku podávajte v miskách s kôpkou kyslej smotany, posypanú zvyšnou petržlenovou vňaťou, odloženou žeruchou a pokvapkanú olivovým olejom s krutónmi alebo opečeným chlebom.
Šalát s kuracím mäsom, brokolicou, cviklou a avokádovým pestom
Ideálne ľahké jedlo plné ingrediencií, ktoré vášmu telu dodajú potrebnú vzpruhu.
Výživová hodnota na 1 porciu:
320 kcal, 18 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 8 g sacharidov – z toho 6 g cukru, 6 g vlákniny, 29 g bielkovín, 0,3 g soli
Ingrediencie
- 250 g brokolice
- 2 čajové lyžičky avokádového oleja
- 3 ks kuracích pŕs bez kože
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 100 g žeruchy
- 2 surové cvikly, olúpané a nastrúhané
- 1 lyžička semienok čiernej rasce
Na avokádové pesto
- pár stoniek bazalky
- 1 avokádo
- ½ strúčika cesnaku
- 25 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžica avokádového oleja
- šťava a kôra z 1 citróna
Postup
- Uvarte vo vode brokolicu, stačia dve minúty varu a hneď ju osviežte pod studenou vodou. Na panvici rozohrejte olej, pridajte brokolicu a opekajte 2-3 minúty. Odložte nabok.
- Kurča potrite zvyšným olejom a okoreňte. Opekajte 3-4 minúty z každej strany, nechajte vychladnúť a nakrájajte na hrubé kúsky.
- Pripravte pesto. Rozmixujte bazalku, avokádo, cesnak, orechy, olej, šťavu z citróna, pridajte korenie. Nakrájate cibuľu, pokvapkajte ju zvyšnou citrónovou šťavou a nechajte niekoľko minút odstáť.
- Žeruchu uložte na veľký tanier. Na ňu položte brokolicu a cibuľu spolu s citrónovou šťavou. Navrch dajte cviklu a kuracie mäso. Posypte lístkami bazalky, citrónovou kôrou a semienkami čiernej rasce. Podávajte s avokádovým pestom.
Text: Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: časopis Môj dom