Zdroj: canva.com

Slováci sú na zvyšovanie nákladov na bývanie citliví. Ako rastúce ceny energií ovplyvnia ich záujem o podnájmy?

08. 11. 2023 Zdieľať

Vysoké ceny za energie, potraviny a bývanie mnohým Slovákom spôsobili reálne problémy vyjsť z mesačného príjmu. Sú nútení hľadať energeticky a ekonomicky efektívnejšie riešenia aj v oblasti bývania. Jednou z možností, ako ušetriť na jeho nákladoch, do ktorých spadajú splátky hypotéky, platby za elektrinu, vodu, plyn a kúrenie, je výmena veľkého bytu za menší.  Ďalšou, dnes už bežnou, alternatívou je bývanie v podnájme finančne menej náročnej nehnuteľnosti.

Čo prinesie Slovákom budúci rok?

V poslednom období sme svedkami výrazného nárastu cien energií na celom svete. Ropná kríza, environmentálne výzvy a geopolitické udalosti spoločne vytvorili ideálnu pôdu pre neustály rast nákladov na energie. Slovensko nie je výnimkou, avšak súčasné ceny energií pre domácnosti sú vo veľkej miere ovplyvnené mimoriadnymi opatreniami štátu – poskytnutie zlacnenej elektriny pre domácnosti, ako aj zastropovanie cien energií a finančné kompenzácie. Ako uvádza vo svojej správe Úrad pre reguláciu sieťových odvetví z júla tohto roka, nárast ceny elektriny pre priemernú domácnosť v SR v roku 2023 bol necelé 3% oproti roku 2022, nárast ceny plynu bol cca 16% oproti predchádzajúcemu roku. Mimoriadne opatrenia však nie sú automaticky aplikovateľné aj na rok 2024. Môže sa preto stať, že budeme čeliť v roku 2024 zásadnému nárastu cien energií.

Bývať chceme lacnejšie

Náklady na energiu a bývanie tvoria až tridsať percent mesačných výdavkov domácností. Ak by v budúcom roku prišlo k výraznejšiemu nárastu energií, ako sú elektrina, plyn a voda, situácia by sa premietla nielen do mesačných výdavkov majiteľov bytov či domov, ale ovplyvnila by aj trh s prenájom nehnuteľností. „Z našej skúsenosti sú Slováci na zvyšovanie nákladov na bývanie citliví. Veľmi záleží na životnej situácii a nehnuteľnosti v ktorej bývajú, ale vo všeobecnosti platí, že záujemcovia o podnájom sa viac informujú o výške platieb za energie, ktoré budú spolu s nájmom platiť,“ hovorí Mgr. Michal Janči, RSc., MBA, konateľ realitnej kancelárie Bosen Group. Z toho vyplýva, že obyvatelia budú v ďalšom roku pravdepodobne hľadať riešenia, ktoré budú energeticky menej náročné na bývanie.

Exteriér moderného bytového domu.

Zdroj: canva.com

Konkurenčnou výhodou môžu byť nižšie energie prenajímaných nehnuteľností

Z hľadiska šetrenia mesačných nákladov na bývanie sa do popredia záujmu dostávajú menšie nehnuteľnosti a tie, ktoré prešli kompletnou rekonštrukciou. Záujemcovia o podnájom kladú väčší dôraz aj na celkový stav budovy, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza.   „Zaznamenali sme zvýšený záujem o bývanie v novostavbách,“ potvrdzuje M. Janči. Na Slovensku sa od 1. januára 2021 na novostavby vzťahujú prísnejšie pravidlá v oblasti energetickej triedy budov. Pri novostavbách preto môžu ich budúci majitelia počítať s lepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami konštrukcií budov, zohľadňovaním orientácie budovy podľa svetových strán či napríklad s energeticky vyváženým tvarom stavieb. Toto všetko môže mať za následok zníženie mesačnej spotreby energií. Preto trend zvýšeného záujmu o menšie a novšie nehnuteľnosti bude v budúcom roku u záujemcov o podnájom určite pokračovať. „Zvyšovanie cien hypotekárnych úverov v kombinácii so zvyšovaním cien energií má zásadný vplyv na výber typológie a veľkosti nehnuteľnosti pri jej kúpe. Slováci v súčasnej dobe z týchto dôvodov radšej siahajú po menších – cenovo dostupnejších nehnuteľnostiach. Rovnako ceny prenájmov nútia Slovákov znižovať svoj štandard pri hľadaní svojho bývania,“ uzatvára Michal Janči konateľ z realitnej kancelárie Bosen Group.

Škatule v miestnosti.

Zdroj: canva.com

Záujem o kúpu nehnuteľností klesol

Napriek tomu, že ceny starších nehnuteľností zaznamenali v poslednom období pokles, je veľa slovenských domácností nútených uprednostniť dlhodobý podnájom. Ovplyvňuje to hlavne fakt, že splátka úveru na bývanie rastie oveľa rýchlejšie ako cena mesačného nájmu.

Rady pre záujemcov o podnájom – čo sa spýtať majiteľa nehnuteľnosti vopred

  1. Výška mesačných nákladov na bývanie – nájom vrátane energií pre počet osôb, ktoré budú nehnuteľnosť využívať
  2. Posledné opravy a údržba – skontrolujte stav vybavenia bytu vopred a na všetky jeho prípadné nedostatky majiteľa vopred upozornite
  3. Kto, čo a ako platí – ozrejmite si, kto platí províziu realitnej kancelárii a aj to, ako vysoká je záloha či kaucia, prípadne či je možné vstupné náklady na bývanie uhradiť na dve či viac splátok
  4. Návštevy – prenajímateľ má právo prísť na ohlásenú návštevu minimálne raz do mesiaca, vždy za vašej prítomnosti. Pri podpise nájomnej zmluvy nezabudnite vopred myslieť aj na toto pravidlo.

Zdroj: PR článok Bosen Group, s. r. o.

Kategória: Energia
Tagy: energeticky úsporné bývanie kúpa nehnuteľnosti náklady na vykurovanie
Zdieľať článok
Ako odstrániť pleseň v kvetináči izbovej rastliny? Osvedčil sa tento účinný postupUrob si sám

Ako odstrániť pleseň v kvetináči izbovej rastliny? Osvedčil sa tento účinný postup

Vymeňte nezábudky za týchto dvojníkov. Netrpia múčnatkou a rozdiel ani nepoznáteZáhrada

Vymeňte nezábudky za týchto dvojníkov. Netrpia múčnatkou a rozdiel ani nepoznáte

Izolácia podlahy v starom domeDom z tehly

Izolácia podlahy v starom dome

Zostalo vám pár kusov nevyužitých plotových tvárnic a betónovej dlažby? Vyrobte si z nich šikovné ohnisko so sedenímUrob si sám

Zostalo vám pár kusov nevyužitých plotových tvárnic a betónovej dlažby? Vyrobte si z nich šikovné ohnisko so sedením