4 jednoduché recepty so špargľou, ktoré by ste mali túto jar vyskúšať
Symbol pravej jari a zdravia nielen pre gurmánov. Šup s ňou na stôl!
Špargľa zabalená v prosciutte
Porcií 6, príprava 10 min, varenie 5 min
Ingrediencie
- 340 g šunky prosciutto
- 450 g špargle
- 1 lyžica olivového oleja
Postup
- Odrežte alebo odlomte drevnaté konce šparglí.
- Okolo každej „paličky“ zhora nadol pevne omotajte plátok prosciutta.
- Dno nepriľnavej panvice potrite olivovým olejom.
- Obalené špargle opekajte zo všetkých strán asi 2-3 minúty, kým prosciutto nie je mierne hnedé a chrumkavé.
Špargľa v slaninke
Porcií 6, príprava 10 min, varenie 10 min
Ingrediencie
- 6 kúskov slaniny pokrájaných na tretiny
- 140 g smotanového syra izbovej teploty
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ podľa potreby
- 9 ks špargle
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C, stredný plech vysteľte papierom na pečenie.
- V panvici na strednom ohni jemne opečte slaninu (nie až dochrumkava). Vyberte ju a nechajte odkvapkať na tanieri vystlanom papierovou utierkou.
- V malej miske zmiešajte smotanový syr s cesnakom a dochuťte soľou a korením.
- Na každý prúžok slaniny rozotrite asi polovicu lyžice smotanového syra. Do stredu položte špargľu a slaninu zrolujte. Obalené špargle uložte na pripravený plech a pečte 5 minút.
Krémová polievka zo špargle
Porcie 4, príprava 15 min, varenie 40 min
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 1 strúčik cesnaku
- 900 g špargle, orežte konce a nakrájajte na 2,5 cm kúsky
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 1/2 šálky hustej smotany a trochu na ozdobu
- čerstvo nasekaná pažítka a kôpor na ozdobu
Postup
- Vo väčšom hrnci s hrubým dnom na strednom ohni roztopte maslo. Pridajte rozdrvený alebo prelisovaný cesnak a opekajte približne 1 minútu. Vložte nakrájanú špargľu, dochuťte soľou a korením a opekajte 5 minút dozlatista. Zalejte vývarom a prikryté duste 10 až 15 minút, kým nie je špargľa mäkká, ale ešte nestratila farbu.
- Pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte. Potom do nej vmiešajte smotanu a ešte na miernom ohni prehrejte. Dochuťte soľou a korením.
- Pri servírovaní polievku v tanieroch ozdobte smotanou a bylinkami.
Tip redakcie
Táto krémová zeleninová polievka nestojí veľa námahy a príjemne upokojí. Má málo kalórií, veľa antioxidantov, obsahuje esenciálne vitamíny a minerály. Možno neviete, že špargľa je výborným zdrojom kyseliny listovej a vitamínov A, C a K i vlákniny. Draslík pomáha znižovať krvný tlak.
Grécke cesnakové kurča
Porcií 4, príprava 20 min, varenie 50 min
Ingrediencie
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička oregana
- 450 g kuracích stehien
- soľ, čierne korenie podľa potreby
- 230 g špargle, odlomte zdrevnatené konce
- 1 cuketa, nakrájaná na polmesiace
- 1 citrón, nakrájaný na plátky
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte 2 polievkové lyžice olivového oleja, citrónovú šťavu, cesnak a oregano. Pridajte kuracie stehná a premiešajte, aby sa obalili. Misku prikryte plastovou fóliou a nechajte marinovať v chladničke najmenej 15 minút až 2 hodiny.
- Rúru predhrejte na 220 °C. V zapekacej mise alebo v pekáči na sporáku zohrejte zvyšnú lyžicu olivového oleja. Marinované kurča z oboch strán osoľte, okoreňte a uložte do nádoby kožou nadol. Zalejte zvyšnou marinádou.
- Stehná opekajte asi 10 minút, kým koža nezozlatne. Potom mäso otočte a do pekáča pridajte špargľu s cuketou a plátkami citrónov.
- Pekáč vložte do rozohriatej rúry a všetko spolu pečte, kým nie je kura upečené a zelenina mäkká. Trvá to asi 15 minút.
Jednoduchá marináda
Marinádu z tohto receptu môžete použiť aj na iné druhy mäsa. Svieže chute gréckej kuchyne – spojenie citrónovej šťavy, cesnaku a oregana – sú fantastické na šaláty aj do jedál z rýb. Jednoduché, no mimoriadne efektívne.
Text Sabína Zavarská
Foto Shutterstock/istock
Zdroj: Časopis Môj dom