Pohľad na drevené záhony s vertikálnou oporou na ťahavé druhy.

Takto treba riešiť záhradu, v ktorej je málo miesta. Ako získať priestor navyše a čo vysadiť, ak nemá dosť vlahy?

Galéria (8)
Zdroj: Shutterstock
09. 07. 2024
Zdieľať

Pri malej a suchej záhrade je základom úspechu voľba správnej zelene – či už okrasnej, alebo úžitkovej. Nie všetky druhy a odrody rastlín, ktoré nájdete v záhradníctvach, sú totiž vhodné na výsadbu na záhony zápasiace s nedostatkom miesta, vlahy, sú veterné a celodenne vystavené slnečnej páľave. Dôležité je aj vedieť ich správne umiestniť, zoskupiť, vysadiť a postarať sa o ne tak, aby sa čo najskôr ukázali v plnej nádhere alebo poskytli úžitok.

V menšej záhrade je dôležité využiť každý kúsok pôdy. Rozhodnúť sa môžete pre okrasnú alebo aj úžitkovú formu. Podľa toho si potom usporiadajte priestor. Snažte sa ho však využiť čo najefektívnejšie a tak, aby ste docielili oku lahodiaci výsledok. Je lákavé pestovať kvety, zeleninu a ovocie od výmyslu sveta, no menej je v tomto prípade viac.

Malý štvorcový záhon s kvetmi a listovou zeleninou.

Pri správnej kombinácii okrasných a úžitkových druhov vám bude prosperovať aj suchá záhrada, Zdroj: Shutterstock

Nedá sa mať všetko

Ak nemáte v záhrade miesta nazvyš, vyhnite sa riešeniam a prvkom, ktoré vás zbytočne oberajú o priestor a čas. Do príliš malej záhrady, navyše takej, ktorá zápasí s nedostatkom vlahy, sa napríklad nehodí trávnik. Lepšou voľbou bude výsadba nenáročnej pôdopokryvnej zelene.

Prečítajte si tiež
Vyhnite sa omylom neskúsených záhradkárov! Týchto 8 chýb pri polievaní paradajok môže ohroziť vašu úrodu

V malej a suchej záhrade si zvoľte druhy, ktoré nežiadajú veľa vlahy. Konkrétnych zástupcov si vyberte podľa toho, či sa miesto, ktoré sa chystáte ozeleniť, nachádza na slnku alebo v tieni. Vyhnite sa aj prílišnej rozmanitosti. Pri trvalkách stavte radšej na menej druhov a z každého vybraného druhu viac kusov. Trvalkový záhon bude potom v čase kvitnutia oveľa zaujímavejší než zbierka rôznych trvalkových zástupcov.

Prehnané požiadavky nemajte ani na množstvá ovocných druhov. Do menšej záhrady sa určite vojdú jahody a výbornou voľbou budú napríklad odrody ovocných stromov, ktoré sa vyznačujú štíhlym rastom alebo kompaktnou korunou.

Vyvýšený záhon s farebnými kvetmi pri starom dome.

Pri výbere druhov si radšej zvoľte menšie množstvo druhov a väčší počet kusov z jedného druhu. Zdroj: Shutterstock

Moderné pestovanie

Šetriť miestom vám v rámci malej záhrady pomôže vertikálny spôsob pestovania. Vhodných zástupcov pre túto voľbu nájdete medzi okrasnými, ale aj úžitkovými druhmi. Z okrasných druhov sa po opore budú pnúť popínavé či rôzne druhy plamienkov, z úžitkových aktinídia (kivi), vinič, uhorky a ďalšie.

Prečítajte si tiež
Žiadna záhrada nie je príliš malá aspoň na pár záhonov, vraví záhradný architekt Leffler. Takto radí riešiť nedostatok miesta

Za vyskúšanie stojí aj pestovanie v závesných vreckách, na zelených stenách či v zostavách kvetináčov. No nielen tieto formy sa vyplatí vyskúšať. Do menších záhrad sú praktické aj zeleninové záhony v tvare štvorca a veľmi obľúbené sú aj vyvýšené záhony. Dokážu šetriť miestom, rastliny v nich navyše lepšie prosperujú a bývajú úrodnejšie. Priam nabádajú vytvoriť si v nich príťažlivo pôsobiace a úžitok poskytujúce kombinované výsadby, zložené zo zeleniny, byliniek a trebárs aj suchomilných letničiek. Z malej plochy získate veľký úžitok. A takýto záhon nebude pôsobiť rušivo ani vtedy, ak zvyšok záhrady bude mať okrasnú podobu.

Drevený vyvýšený záhon s okrasnými kvetmi a listovou zeleninou.

Vyvýšené záhony poslúžia na pestovanie zeleniny aj kvetov. Zdroj: Shutterstock

Praktické kvetináče

Ak vo svojej záhrade zápasíte s nedostatkom miesta a zároveň so suchom, no páčia sa vám niektoré rastliny, pre ktoré by pestovanie vo voľnej pôde neprichádzalo do úvahy, môžete si ich vysadiť do väčších kvetináčov. Platí to napríklad pre hortenzie. V kvetináčoch sa príliš nerozrastú, ušetria miesto a dariť sa im tu bude lepšie než vo voľnej, rýchlo presychajúcej pôde.

’Prečítajte
Takto treba riešiť záhradu, v ktorej je málo miesta. Ako získať priestor navyše a čo vysadiť, ak nemá dosť vlahy?
Detail na červený závesný kvetináč s jahodami. Výsadba jahôd v závesnej nádobe môže zároveň krášliť. Zdroj: Shutterstock[/caption]

Slnko a sucho

Ani málo miesta či extrémne podmienky nemusia byť prekážkou vytvorenia atraktívnej rozkvitnutej záhrady. Môže sa dokonca niečím líšiť. V takejto záhrade si môžete vytvoriť pekný štrkový záhon, do ktorého sústredíte najkrajšie suchomilné druhy trvaliek, cibuľovín, nižších a stredne vysokých okrasných tráv, či kvetinový múrik, ktorý na jar a v lete ozdobia rozkvitnuté skalničky alebo letničky. Namiesto kvetinového záhona môže byť pôsobivá aj menšia skupina okrasných tráv, ktorú si vyskladáte z vyšších, stredne vysokých a nižších druhov.

Kvetinový záhon s vyvýšenou časťou obohnanou plechovým plôtikom.

Malú záhradu môžete ozvláštniť kvetinovým múrikom alebo štrkovým záhonom. Zdroj: Shutterstock

Rastliny do malých záhrad a do sucha

Spektrum druhov, ktoré sú vhodné do malých záhrad a sucha, je veľké. Z drevín sú vďačné mnohé: vždyzelená červienka, bršlen Fortunov alebo vavrínovec; z ihličnanov kompaktné odrody borovíc alebo cédrov; z opadavých druhov sucho znáša napríklad budleja, škumpa, ibištek sýrsky a mnohé ruže. Skvelou voľbou je aj levanduľa či aromatická santolina. Z trvaliek sa osvedčil pakost, pupalka, rudbekie, kocúrnik, kokarda, čistec, rozchodníky, fakľovka, ľaliovka, železník argentínsky a ďalšie druhy.

Prečítajte si tiež
Pestovanie bazalky zvládnu aj úplní začiatočníci. Ako sa o ňu starať od semiačka a čo robiť pri častých problémoch?

Z úžitkových toleruje sucho čierna ríbezľa, no do menšej záhrady sa hodí aj ríbezľa červená. Takisto zemolez alebo muchovník, najmä stĺpovito rastúce odrody. Nezabudnite na bylinky, veľa miesta nezaberie šalvia, tymian, oregano, rozmarín, bazalka či saturejka. Všetky tieto druhy zároveň znesú aj plné slnko a suchšiu pôdu. Pokiaľ ide o zeleninu, veľa miesta nepotrebuje a vysoký úžitok poskytne cuketa, určite nájdete miesto aj pre trochu mrkvy, rajčiny či baklažány.

Detail na prevísajúce fialové kvety.

Plamienok sa šplhá nahor a vďaka tomu šetrí miesto. Zdroj: Shutterstock

Tipy a triky

Pri pestovaní na suchých stanovištiach sa treba postarať, aby ste vlahu v pôde zadržali čo najdlhšie. Pomôže napríklad nastielanie vhodným organickým materiálom. Okrem toho, že sa v pôde dlhšie udrží vlaha, nástielka podporí rozvoj užitočných mikroorganizmov, ochladí pôdu a zamedzí rozrastaniu buriny. Dbajte aj na správnosť zálievky. Zalievajte ideálne ráno alebo skoro večer, radšej väčšími dávkami vody a menej často. Dôležité je pôdu pravidelne obohacovať kompostom, čo jej dodá živiny a zároveň zlepší jej štruktúru. V suchších piesočnatých pôdach sa totiž živiny rýchlo strácajú a treba ich dopĺňať pravidelnejšie.

Text: Daniel Košťál
Foto: Isifa/Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Hurá do záhrady
Tagy: malá záhrada okrasná záhrada úžitková záhrada
Zdieľať článok
Nájde sa niekto, kto to dokáže? Otestujte si všímavosť a odhaľte vo vetách 20 ukrytých rastlín!Urob si sám

Nájde sa niekto, kto to dokáže? Otestujte si všímavosť a odhaľte vo vetách 20 ukrytých rastlín!

Poznáte tajomstvo výsadby jahôd? Ako sadiť jahody a starať sa o ne, aby ste mali chutnú úrodu?Urob si sám

Poznáte tajomstvo výsadby jahôd? Ako sadiť jahody a starať sa o ne, aby ste mali chutnú úrodu?

Čo sú frigo sadenice? Ak ich vysadíte správne, hneď prvý rok prinesú veľkú úrodu jahôdZáhrada

Čo sú frigo sadenice? Ak ich vysadíte správne, hneď prvý rok prinesú veľkú úrodu jahôd

Ako si vinár Viktor splnil sen a postavil si na myjavských kopaniciach pivničku zapustenú do zemeUrob si sám

Ako si vinár Viktor splnil sen a postavil si na myjavských kopaniciach pivničku zapustenú do zeme

Diskusia