Zázvorové medovníky, zamatové cupcakes či mandľové sušienky. Tri vianočné koláče, ktorými zaujmete
Vianočné dobroty by nemali byť iba chutné, ale aj pôsobivé. Tieto vás zaujmú na prvý pohľad.
Zázvorové medovníčky
Porcie 30; príprava 30 min; pečenie 10 min
Potrebujeme:
- ½ šálky zmäknutého margarínu
- ½ šálky kryštálového cukru
- 1 veľký vaječný žĺtok
- ½ šálky melasy
- 2 šálky preosiatej hladkej múky
- ½ ČL soli
- ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL mletej škorice alebo viac podľa chuti
- 1 ČL mletých klinčekov
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletého muškátového orieška
Postup:
- V mixéri rozmixujte margarín a cukor. Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte, kým zmes nebude nadýchaná. Zašľahajte vaječný žĺtok a potom melasu.
- Do inej misky preosejte múku, pridajte soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, klinčeky, zázvor a muškátový oriešok a premiešajte.
- Postupne pridávajte múčnu zmes do margarínovej zmesi a šľahajte, kým nebude dobre premiešaná.
- Cesto rozdeľte na polovice a obe časti vytvarujte do kvádrov hrubých približne 2,5 cm. Zabaľte ich do plastovej fólie a dajte chladiť na 1 až 3 hodiny.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vyberte jedno cesto z chladničky, položte ho na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na hrúbku asi 0,6 cm.
- Vykrajujte rôzne tvary a ukladajte perníky na nevymastený plech 5 cm od seba.
- Pečte približne 8 až 10 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke a pokračujte vo vykrajovaní a pečení ďalších, kým neminiete všetko cesto.
- Perníky ozdobte, až keď vychladnú.
Červené zamatové košíčky
Porcie 20; príprava 30 min; pečenie 20 min
Potrebujeme:
- 1 ½ šálky kryštálového cukru
- ½ šálky masla
- 2 veľké vajcia
- 1 šálku cmaru
- 30 ml červeného potravinárskeho farbiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 PL bieleho destilovaného octu
- 2 šálky hladkej múky
- ⅓ šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 ČL soli
Postup:
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite dva 12-muffinové plechy alebo ich vyložte 20 papierovými košíčkami.
- V mixéri vyšľahajte cukor a maslo, kým zmes nebude ľahká a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, cmar, červené potravinárske farbivo a vanilkový extrakt. Vmiešajte sódu bikarbónu a ocot.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, kakaový prášok a soľ, potom túto zmes postupne vmiešajte do cesta, kým sa všetko nespojí.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených košíčkov, respektíve do vymastených misiek plechu.
- Pečte v predhriatej rúre 20 až 25 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke. Ozdobte polevou podľa vlastnej chuti. Na zdobenie môžete použiť rôzne cukrárske perličky, trblietky, vločky, biely a červený cukor.
Tip redakcie
Aby ste dosiahli ešte nadýchanejšie a vláčnejšie cesto, nechajte všetky ingrediencie, najmä maslo, vajcia a cmar, odstáť aspoň 30 minút pri izbovej teplote. Ďalší trik je neprešľahávať cesto po pridaní múky – miešajte len dovtedy, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
Mandľové maslové sušienky s malinovým džemom
Porcie 36; príprava 30 min; pečenie 15 min
Potrebujeme:
- 1 šálka zmäknutého masla
- ⅔ šálky kryštálového cukru
- 1a ¼ ČL mandľového extraktu
- 2 šálky hladkej múky
- ½ šálky malinového džemu bez semienok
- ½ šálky práškového cukru
- 1 ČL mlieka
Postup:
- Pripravte si všetky ingrediencie.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- V stredne veľkej miske vyšľahajte maslo a kryštálový cukor do krémovej konzistencie. Pridajte ½ čajovej lyžičky mandľového extraktu a premiešajte. Pridajte múku a miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Z cesta tvarujte guľôčky s priemerom 3,8 cm a ukladajte ich na nevymastený plech vo vzdialenosti 5 cm od seba. Pomocou palca vytvorte v strede každej guľky jamku a naplňte ju džemom.
- Pečte po dávkach v predhriatej rúre približne 14 až 18 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Upečené sušienky nechajte vychladnúť na plechu.
- Nakoniec pripravte polevu: zmiešajte práškový cukor, mlieko a zvyšné ¾ čajovej lyžičky mandľového extraktu a vymiešajte dohladka. Polevou zľahka pokvapkajte sušienky a nechajte vyschnúť.
Tip redakcie
Sušienky budú chutné aj s ríbezľovým, rebarborovým, višňovým či brusnicovým džemom. Ak chcete pridať viac farebnosti, vyskúšajte džem z jabĺk so škoricou, egrešový alebo citrusový džem. Ak chcete vianočný stôl ozdobiť koláčikmi so zelenou farbou, použite džem zo zelených fíg alebo z kivi.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock