Ako dopadol test domácich pekární

21. 08. 2014
Zdieľať

Vôňa dopekajúceho sa chleba je jedna z najkrajších. Máločo sa vyrovná tomu, keď sa začne šíriť kuchyňou. Vďaka „chlebopieckam“ nemusíte byť preborníkmi v pečení. Stačí, ak dnu vysypete vreckúško chlebovej zmesi zo supermarketu, zalejete ju vodou a stlačíte tlačidlo.

Prednosťou tzv. chlebopiecky je automat – postará sa o všetko. Premieša suroviny a vypracuje z nich hladké cesto, zakúri, aby podkyslo, potom ho opäť premiesi, dokysne, upečie dohnedasta, a aby sa pri troche nepozornosti bochník nezaparil, ustriehne aj jeho udržiavanie v teple, kým ho nevytiahnete von. Je to, ako keď zvoláte: „Stolček, prestri sa!“ a všetko necháte na osud – bez dozoru. Keď po hodinách vôňa naplní byt, viete, že si môžete sadať k stolu. A aby to fungovalo dokonale, časovač možno nastaviť tak, že vás vôňa chlebíka bude zobúdzať.

Ešte nemáte domácu pekáreň? Prečítajte si naše testovanie a vyberte si takú pekáreň, ktorá vám bude vyhovovať najviac.

Čo robiť, aby sa chlieb vždy vydaril?

Aby cesto kyslo, musí vedieť zadržať plyny tvorené kvasinkami. Len lepok má tú úžasnú moc a jeho množstvo závisí od druhu múky. Čím vyššie číslo je za písmenom T, tým je múka po zamiesení lepkavejšia. Preto sa do rožkov pridáva T1050, kým na chlieb postačí T650. Sila lepku sa dá znásobiť malým množstvom octu či citrónovej šťavy. To však pozná každá gazdinka, ktorá vie napiecť ťahanú štrúdľu. Kým cesto z pšeničnej múky znesie aj príliš dlhé miesenie, s ražnou múkou je to inak. Žiada si citlivé zaobchádzanie, inak prestane lepiť.

Čerstvé droždie je lepšie ako sušené, najmä ak je z trenčianskeho liehovaru. Malá dávka droždia zníži výšku bochníka, príliš vysoká ho nepoškodí. Schopnosť cesta zadržiavať oxid uhličitý je obmedzená, takže cesto neprekýsa. Aby však droždie malo silu, potrebuje na podporu trochu cukru. Fanúšikovia sušeného droždia naň však dopustiť nedajú. Pri používaní funkcie odložený štart, keď zmes čaká v piecke niekoľko hodín, sa vraj sušené droždie osvedčilo viac.

Voda môže narobiť viac šarapaty, ako by sa mohlo zdať. Ak jej je v ceste príliš mnoho, bochník pri pečení praská. Trhá ho para, ktorá sa nestíha z neho dostať von prirodzenými pórmi. Naopak, ak je vody málo, zvykne sa preťažiť motor prístroja, čo spôsobí nenávratné poškodenie. Nepísaný vzorec je 300 ml vody na 500 g múky, použiť však možno aj cmar, mlieko či srvátku. Vždy vás čaká nová chuť.

Soli nie je nikdy dosť, lebo chlieb z piecky chutí ako sladké pečivo. Čím viac solíte, tým viac si uvedomujete, že pekárov nedostihnete. Preto sa stal záchranou mletý koriander, ktorý dokáže cesto ochutiť tak, aby sa k chlebu priblížilo aspoň o kúsok. A ak je aj trocha voňavej rasce, človek si na novú chuť zvykne rýchlejšie, akoby sa nazdal.

A ako je to s chlebom z minulého dňa, ktorý sa mrví, akoby ho napiekli z bukových pilín? Cestu chýba kyslosť a tú treba dohnať organickými kyselinami. Ocot sa nájde v každej komore, podaktorí však do vody rozpúšťajú celaskon. Či je to kyselina mliečna, citrónová, alebo octová – každá z nich zabráni mrveniu.

Chlieb z piecky chutí inak ako ten, na ktorý  sme zvyknutí z obchodu. Pripomína sendvič  – chýba mu kyslosť a kôrka.

Čo sme zistili?

PEČENIU CHÝBA ROVNOMERNOSŤ 

Aj keď sa samovoľné prúdenie horúceho vzduchu v pieckach v priebehu rokov zlepšilo, ešte stále nie je pečenie úplne rovnomerné. Kým spodná časť bochníka sa prepečie dokonale, vrch je zvyčajne svetlý (a to aj v prípade, ak predĺžite čas pečenia). To by sa však mohlo čoskoro zmeniť, na trhu je prvá piecka s teplovzdušným ventilátorom.

ČASOVAČE SÚ NEMOTORNÉ 

Je skvelé, ak môžete odložiť začiatok pečenia na neskôr, aby ste sa napríklad ráno prebúdzali do dňa prevoňaného čerstvým chlebíkom. Nastavenie je však zložité. Namiesto toho, aby ste ako na budíku nastavili koniec pečenia na 5.30, musíte počítať, o koľko hodín a minút sa má pečenie oneskoriť. Ak k tomu správne pripočítate čas pečenia, možno vás naozaj bude ráno čakať voňavý bochník.

HOTOVÉ ZMESI ROBIA RADOSŤ 

Ak upečiete chlebík z rovnakých surovín ako pekár, výsledok bude výrazne zaostávať v kvalite. Vôňa je nádherná, za tepla chutí dobre, ale keď vychladne, nemáte z neho dobrý pocit. Toto dokážu zmierniť hotové chlebové zmesi z obchodu, ktoré sú ochutené množstvom doplnkových prísad. Stále to však nebude poctivý čierny chlieb z pekární, no výsledok bude podstatne chutnejší.

NA KVALITE MÚKY ZÁLEŽÍ 

Nie každá múka sa hodí na výrobu chleba. Ak vezmete z regála štyri rôzne vrecúška hladkej múky s nápisom T650, výška upečených chlebov sa bude podstatne líšiť aj napriek tomu, že robot zamiesil cesto rovnako. V mlynoch sa nepočíta s tým, že sa domácnosti venujú pečeniu chleba. Múka z miestnej pekárne môže byť výhrou.

DŽEM NA RÝCHLU SPOTREBU 

Poznáte kompót z letných padaviek, ktorý sa varí k obedu? Džemy z „chlebopiecky“ sú na tom podobne. Nik neráta s tým, že by zváral litre ovocia na hustý džem. Rozvarené ovocie sa mieša so želírujúcim cukrom, aby vznikla maškrta na raňajky či večeru. S jogurtom pripraveným v chlebopiecke je to však iné. Bez kompromisov vyrastie v inkubátore presne to, čo ste do mlieka zaočkovali.

Odporúčanie pred kúpou: Domáce pekárne je lepšie vyberať na internete, keďže si môžete ľubovoľne porovnávať tovar s ostatnými modelmi a typmi.

TESTOVANÉ MODELY

Philips Viva Collection HD9046

chlieb: 750/1000 g, 3 úrovne prepečenia, 9 automatických programov + 1 manuálny
ostatné programy: miesenie, pečenie, cestoviny, jogurt, džem, korpus
výbava: nádoba z hliníkovej zliatiny, lopatka na miesenie, odmerky, receptár
cena: 121 € 
www.philips.sk

(podobné pekárne nádjete kliknutím tu)


Philips Viva Collection HD9046  chlieb: 750/1000 g, 3 úrovne prepečenia, 9 automatických programov + 1 manuálny ostatné programy: miesenie, pečenie, cestoviny, jogurt, džem, korpus výbava: nádoba z hliníkovej zliatiny, lopatka na miesenie, odmerky, receptár cena: 121 €  www.philips.sk

Philips

CELKOVÉ HODNOTENIE
++++ (štyri)   

+ Dizajnéri dostali pri návrhu tejto piecky rovnaký priestor ako konštruktéri a vďaka tomu vyzerá ešte menšia, ako v skutočnosti je. Preto sa uplatní aj v malej kuchyni. Automatické programy na pečenie chleba fungovali spoľahlivo aj vtedy, keď sme pracovali s vlastnými receptúrami – neraz s nie príliš vhodným pomerom surovín. Boli sme jednoducho zvedaví, čo dokáže. S istotou môžeme povedať, že sme boli natoľko spokojní, že s programom na ručné nastavenie jednotlivých fáz pečenia sme nemuseli doháňať žiadne nedostatky. Navarili sme džem, vymiesili cesto na fliačky, ale najväčšmi nás zabavila funkcia jogurtového inkubátora. Nalejete mlieko zo škatuľky, pridáte trochu jogurtu a po šiestich až ôsmich hodinách sa dostaví výsledok. Bez toho, aby bolo treba vyhrievať elektrickú rúru. 

Bochník bol vždy vysoký, praskal iba nepatrne, jeho vrchná časť však bola menej dopečená, ako sme čakali.

Ide o piecku, ktorá na prvý pohľad síce nesrší nezvyčajnými inováciami, no jej kľúčové prednosti sa skrývajú v samotných programoch.

Gorenje BM900AL

chlieb: 750/900 g, 3 úrovne prepečenia, 11 automatických programov + 1 manuálny
ostatné programy: miesenie, pečenie, džem, dezert
výbava: 2 nádoby z hliníkovej zliatiny, lopatky na miesenie, odmerky, receptár
cena: 159 €

Kúpiť pekáreň Gorenje BM900AL


Gorenje BM900AL  chlieb: 750/900 g, 3 úrovne prepečenia, 11 automatických programov + 1 manuálny ostatné programy: miesenie, pečenie, džem, dezert výbava: 2 nádoby z hliníkovej zliatiny, lopatky na miesenie, odmerky, receptár cena: 159 €  www.gorenje.sk

GORENJE Slovakia, s.r.o.

CELKOVÉ HODNOTENIE
+++- (tri a pol)    

+ Táto robustná piecka prichádza do domácnosti s dvomi nádobami na pečenie, čo je obzvlášť výhodné, ak ste prišli na to, že jeden bochník nikdy nestačí. Či už ide o sladký mazanec, alebo bylinkový chlieb, vždy máte na výber medzi hranatou a okrúhlou formou. S dotykovým ovládaním, dobre riešeným obehom horúceho vzduchu a extrémne bohatou kuchárkou ide o stroj, ktorý nesklame a dokáže vo vás prebudiť pekársku vášeň. Piekli sme podľa vlastných receptúr aj podľa pribalenej kuchárky, museli sme však dlhšie experimentovať, kým sme sa dopracovali k želanému výsledku. Základný program na pečenie šetrí časom na úkor nadýchanosti bochníka, takže sme zvolili dlhšie programy, kým sme sa dostali k manuálnej obsluhe. Stačí len nastaviť dĺžku každej zo siedmich fáz prípravy a výsledok je úplne rovnaký ako v ktorejkoľvek z najnovších domácich pekární na trhu.

Musíte strpieť jeho objemnejšie vyhotovenie, pre ktoré budete v menšej kuchyni hľadať dlhší čas to správne miesto. 

S touto pieckou možno dosiahnuť rovnomerne prepečené a nadýchané bochníky, čaká vás len trocha dobrodružného skúmania.

Panasonic SD-ZB2502BXE

chlieb: 550/750/950 g, 3 úrovne prepečenia, 15 automatických programov 
ostatné programy: miesenie, pečenie, džem, kompót
výbava: nádoba z hliníkovej zliatiny, lopatka na miesenie, odmerky, receptár
cena: 175 € 
www.panasonic.sk


Panasonic SD-ZB2502BXE  chlieb: 550/750/950 g, 3 úrovne prepečenia, 15 automatických programov  ostatné programy: miesenie, pečenie, džem, kompót výbava: nádoba z hliníkovej zliatiny, lopatka na miesenie, odmerky, receptár cena: 175 €  www.panasonic.sk

Panasonic SD-ZB2502BXE chlieb: 550/750/950 g, 3 úrovne prepečenia, 15 automatických programov ostatné programy: miesenie, pečenie, džem, kompót výbava: nádoba z hliníkovej zliatiny, lopatka na miesenie, odmerky, receptár cena: 175 € www.panasonic.sk
Panasonic

CELKOVÉ HODNOTENIE
++++ (štyri)   
    
+ Stĺpovitým dizajnom, dvojicou automatických dávkovačov a kvalitne spracovanými automatickými programami sa podarilo výrobcovi vyšperkovať tento model takmer do dokonalosti. Ak máte predpísanú celiatickú diétu, práve tento model je pre vás najvhodnejší. Precízne programovanie umožňuje pečenie rôznych druhov bezplepkových chlebov aj zo surovín, s ktorými si ostatné chlebopiecky na trhu uspokojivo neporadia. Nadväzuje na staršie modely rovnakej značky, ktoré boli preborníkmi v pečení z ražnej múky, ktorá si vyžaduje jemný prístup. Bochníky boli vždy vysoké, nadýchané a veľmi dobre upečené aj z vrchnej strany. Netradičné sú dva dávkovače surovín. Kým prvý je zásobník na sušené droždie, ktoré pekáreň pridá k ostatným surovinám až pri začatí miesenia, druhý spustí oriešky, hrozienka či semienka k cestu pri druhom miesení, aby nenapučali a neznehodnotili sa. Minerálmi tvrdený teflónový povrch zaisťuje trvácnosť a cesto sa nelepí. Páčilo sa nám aj pečenie nezvyčajne nadýchaných sendvičov.

Ide o stroj pomerne tichý, dômyselne prepracovaný, s kvalitou v každom detaile.

Nielen na pečenie 

Týchto pomocníkov pôvodne vymysleli v Japonsku pre celiatikov. Postupne však získali popularitu na celom svete a naberali nové funkcie. Fanúšikovia v domácnostiach objavili desiatky alternatívnych využití v kuchyni. Začalo sa to výrobou džemov, pokračovalo pečením sekanej a skončilo pri fermentácii jogurtov. Tento stroj dokáže iba tri veci: miešať suroviny, ohrievať ich a v správnom okamihu dosypať do nádoby prísady zo samostatného zásobníka. Zvyšok je už iba na marketingu, receptároch a časovačoch priradených k jednotlivým programom. 

Dobrá rada

Aby bol doma čerstvý chlieb vždy, keď naň dostanete chuť, používanie chlebopiecky sa musí stať súčasťou rytmu domácnosti. Pečenie kvalitnejšieho bochníka trvá približne štyri hodiny, čo je omnoho viac ako trvá cesta v papučiach do potravín vedľa domu. 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Zobraziť ďalšie domáce pekárne

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce pekárne testujeme
Zdieľať článok

Diskusia