Zdroj: Pixel-Shot/Shutterstock

Tieto spotrebiče požierajú najviac elektriny a máme ich doma všetci! Čo robiť, aby boli účty za energie nižšie?

Bez spotrebovávania elektrickej energie si dnes už pohodlný život v domácnosti nevieme ani predstaviť. Rôzne spotrebiče či prístroje nám uľahčujú každodennú starostlivosť o zdravie, krásu, čistotu a poriadok. No zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ktoré z nich sú najväčšími žrútmi elektriny? Čo sa s tým dá robiť? Máme pre vás zopár užitočných tipov, na čo si dať pozor a ako ušetriť na zníženej spotrebe.

Všeobecne platí, že najviac energie, teda najväčší príkon, spotrebujú zariadenia na chladenie a ohrievanie. Ide najmä o vykurovanie miestností a ohrev teplej vody (vrátane práčky). Na opačnej strane spektra stojí klimatizácia a uchovávanie potravín v chladničke a mrazničke. Tieto spotrebiče možno nemajú taký veľký nárazový príkon, ale bežia prakticky nonstop. Preto je ich odber elektrickej energie zo siete v rámci jedného roka pomerne výrazný. Priemerná štvorčlenná rodina minie za rok 14 500 kWh, čo predstavuje hodnotu približne 1 060 €.

Aj napriek vývoju energeticky úspornejších zariadení sa spotreba elektriny v slovenských domácnostiach stále zvyšuje. Dôvodom je fakt, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi do nich pribúda stále viac zariadení, napríklad sušička, umývačka riadu, rôzne počítačové, herné a audio- či videopríslušenstvo. Ktoré spotrebiče sú najväčšími žrútmi a akými opatreniami môžete túto spotrebu znížiť?

1. Chladnička s mrazničkou

Hoci chladnička nemá veľký príkon, odkedy ju zapojíme do siete, beží prakticky neustále. Základ je vybrať si správnu veľkosť, aby ste zbytočne neplatili za chladenie vzduchu. Takisto zvážte, či potrebujete samostatnú mrazničku, alebo vám bude stačiť chladnička kombinovaná s mrazničkou. Na čo ďalšie si dať pozor?

  • Nikdy nevkladajte horúce či teplé jedlo do chladničky. Zbytočne zvyšujete jej výkon. Radšej ho najskôr nechajte voľne vychladnúť pri izbovej teplote alebo prikryté pokrievkou na balkóne, či v chladnej špajze alebo pivnici.
  • Nenechávajte otvorené dvierka chladničky dlhšie, než je nutné. Pri čistení a rozmrazovaní ju radšej na krátky čas vypnite.
  • Vždy sa uistite, že sa dvierka úplne zavreli, že im neprekáža hrniec, fľaša alebo pootvorená zásuvka.
Prečítajte si tiež
Potrebujete novú chladničku? 7 vecí, ktoré si určite premyslite skôr, ako vstúpite do obchodu
  • Nastavte optimálnu teplotu. V chladničke postačí 5 °C, v mrazničke -18 °C. Ak má vaša chladnička praktické rozdelenie teplotných zón, využívajte ich.
  • Neumiestňujte chladničku do blízkosti vykurovacích zariadení, sporáka alebo rúry.
  • Pravidelne kontrolujte a od prachu očistite tesnenia a tiež chladič na zadnej strane spotrebiča.
  • Pomôže aj pravidelné rozmrazovanie, ktoré umožní efektívnejšie chladenie potravín a teda nižšiu spotrebu energie.
Mladá žena stojí pri otvorenej chladničke.
Nenechávajte dvierka chladničky otvorené zbytočne pridlho. Znížiť spotrebu pomôže aj využívanie teplotných zón, pravidelné rozmrazovanie a tiež kontrola tesnení a chladiča. Zdroj: Shutterstock

2. Rúra na pečenie

Aj v tomto prípade záleží na tom, ako spotrebič používate. Niekto v rúre iba pečie, iný aj ohrieva už hotové jedlo. Tak či tak aj tu platí niekoľko tipov, ktoré môžete dodržiavať, aby ste zbytočne neplytvali elektrickou energiou.

  • Pokiaľ možno, neotvárajte dvierka rúry počas pečenia. S každým otvorením stratí rúra približne 20 % z naakumulovanej energie.
  • Rúru pravidelne čistite od prachu a nánosov pripálených zvyškov a tekutín. Opäť tak znížite množstvo energie, ktorú musí rúra spotrebovať na dosiahnutie požadovaných výsledkov.
  • Snažte sa využívať zvyškové teplo. Program vypnite pár minút pred dokončením a pokrm dopečte v uzavretej rúre. Po jeho vybratí môžete zvyšné teplo využiť ešte napríklad na ohriatie potravín z chladničky, sušenie byliniek, pozvoľné roztopenie čokolády a pod.
Moderná rúra s otvorenými dvierkami.
Rúru nepredhrievajte zbytočne dlho pred samotným pečením. Užitočným tipom je aj využitie zvyškového tepla na dopečenie pokrmu, sušenie, ohrievanie či roztápanie čokolády. Zdroj: Shutterstock

3. Práčka

Vďaka moderným technológiám, úsporným programom a efektívnym pracím prostriedkom dnes už nemusíme prať všetko na šesťdesiatku. Spotrebu elektrickej energie môžete znížiť aj pri praní bielizne.

Prečítajte si tiež
Týmto pravidlám pri praní sme verili dekády, no dnes už neplatia. Ktoré zastarané postupy stále používame?

Ak je to možné, perte väčšinu bielizne predovšetkým na 30 °C, prípadne na 40 °C.

  • Predpieranie v práčke nie je vo väčšine prípadov nutné. Ak je výrazne znečistených len pár kúskov, postačí aj lokálne odstránenie škvŕn či namočenie do vedra s vodou a pracím prostriedkom pred samotným praním.
  • Využívajte kapacitu bubna. Práčku naplňte vždy do približne troch štvrtín jej objemu.
  • Ak potrebujete oprať menšie množstvo bielizne, prispôsobte tomu výber a dĺžku programu, ideálne aj s nastavením polovičnej náplne.
  • Práčku pravidelne čistite od vodného kameňa a usadenín, aby ste zachovali dobré výsledky prania a predĺžili životnosť spotrebiča.
Detail ženy nastavujúcej program na práčke.
Neperte zbytočne na príliš vysokých teplotách. Pri bežne znečistenej bielizni postačí aj 30 – 40 °C. Výber programu prania taktiež prispôsobte objemu a miere znečistenia bielizne. Zdroj: Shutterstock

4. Televízor

Pre niekoho je zapnutý televízor či rádio v pozadí samozrejmosťou. Aj tu vzniká priestor na zníženie spotreby. Ďalším tipom je nenechávať televízor v pohotovostnom, teda v tzv. stand-by režime. Ten slúži na rýchle spustenie po zapnutí diaľkovým ovládačom. Lepším variantom je televízor úplne odpojiť zo siete, aby nečerpal žiadnu energiu ani vo vypnutom stave. Inak spotrebúva približne také množstvo ako zapnutý počítač. Z hľadiska technológie sa najviac vyplatia LED televízory. Míňajú totiž o 25 % menej energie ako LCD televízory a o 40 % menej než tie plazmové.

Prečítajte si tiež
Týmto 7 veciam by ste mali rozumieť, ak chcete mať doma kvalitný televízor i zvuk. Odborníci prezradili, v čom robíme chyby

Pozor na stand-by režim

Mnoho spotrebičov v našej domácnosti sa javí ako vypnutých, no pritom si nenápadne čerpajú elektrinu na svoj pohotovostný stand-by režim. Najčastejšie ide o techniku, ktorá je vypnutá diaľkovým ovládaním, ale stále zapojená v sieti, prípadne spotrebiče s displejom, ktoré sú inak vypnuté, no displej stále svieti (televízory, set-top boxy, satelitné prijímače, herné konzoly, tlačiarne, mikrovlnky, nabíjačky v zásuvke bez nabíjaného zariadenia a pod.).

  • Používajte predlžovacie káble s vypínačom a väčším počtom zásuviek. Jedným stlačením tak úplne vypnete viacero spotrebičov.
  • Na trhu sú dostupné dokonca už aj inteligentné predlžovacie káble (stand-by killers), ktoré dokážu po vypnutí centrálneho spotrebiča (počítača alebo televízora) vypnúť aj ďalšie pridružené zariadenia.
Televízor stojaci na nízkej skrinke v obývačke.
Množstvo spotrebičov míňa energiu a vaše peniaze aj v stand-by režime. Pozor na zapojené nabíjačky, set-top boxy a ďalšie zariadenia, ktorým svieti displej. Zdroj: New Africa/Shutterstock

5.      Počítač

Elektronika má dnes najväčší podiel na spotrebe elektrickej energie v slovenských domácnostiach. Radíme sem okrem televízorov a počítačov aj ich príslušenstvo, ktoré využívame či už na prácu, alebo na zábavu.

  • Pre väčšiu úsporu znížte jas na monitore a nepoužívajte šetrič obrazovky.
  • Odpojte všetky prídavné zariadenia zo siete, ak s nimi práve nepracujete.
  • Pouvažujte nad zmenou – klasickú počítačovú zostavu vymeňte za omnoho úspornejší a praktickejší notebook.
Moderný počítač s bezdrôtovou myškou a klávesnicou na pracovnom stole.
Elektronika, teda televízory a počítače, dnes tvorí najväčší podiel na spotrebe elektriny v domácnosti. Príslušenstvo, ako napríklad tlačiareň či slúchadlá, majte vypnuté, ak ich priamo nepoužívate. Zdroj: Shutterstock

Nové energetické štítky spotrebičov

Podľa nariadení Európskej komisie došlo pred pár rokmi ku zmene v označovaní spotrebičov energetickými štítkami. V niektorých prípadoch sa už s kategóriami A+++ , A++ a A+ vôbec nestretnete. Zachované zostanú len triedy od A po G. Pri výbere sa oplatí sledovať viacero faktorov, napríklad príkon (udávaný vo wattoch pod značkou W). Čím vyšší je príkon, tým vyššia je aj spotreba.

Kuchynské spotrebiče a farebná škála označovania úspory energie..
Od roku 2021 platí nové označovanie spotrebičov energetickými štítkami. Naprílkad pri televízore, práčke, umývačke riadu, chladničke a mrazničke sa s triedami A+++ , A++ a A+ už ani nestretnete. Zdroj: New Africa/Shutterstock

Ďalšie užitočné tipy na záver:

  • Zastarané žiarovky nahraďte LED žiarivkami. Majú dlhšiu životnosť a lepšie odolávajú častému spínaniu.
  • Pri varení s pokrievkou spotrebujete až štyrikrát menej energie než bez. Čas aj peniaze vám ušetrí aj varenie v tlakovom hrnci.
  • Naparovanie pri žehlení nebude potrebné, ak necháte bielizeň iba jemne presušiť a prežehlíte ju, kým bude ešte mierne vlhká.
  • Zohrievanie vody v rýchlovarnej kanvici je úspornejšie ako ohrev na elektrickej či plynovej varnej doske. Zohrievajte v nej však len presné množstvo vody, nie zbytočne viac, prípadne len na takú teplotu, akú potrebujete.

Zdroje: energysage.com, endesa.com, kupi.cz, sjednej.cz, siea.sk

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: chladničky mrazničky práčky rúry na pečenie
Zdieľať článok
Veľký plech, no málo cesta? Nenechajte si ujsť expresný tip, ako zmenšiť veľkosť plechu či pekáčaUrob si sám

Veľký plech, no málo cesta? Nenechajte si ujsť expresný tip, ako zmenšiť veľkosť plechu či pekáča

JTRE predstavilo District 15, náhradu za mrakodrap Arcy. Pôjde o vstupnú bránu budúceho bulváru alebo bývanie pri hlučnej diaľnici?ASB.sk

JTRE predstavilo District 15, náhradu za mrakodrap Arcy. Pôjde o vstupnú bránu budúceho bulváru alebo bývanie pri hlučnej diaľnici?

Praktický postup, ako rozmraziť mrazničku bez veľkej námahy a dlhého čakaniaUrob si sám

Praktický postup, ako rozmraziť mrazničku bez veľkej námahy a dlhého čakania

Pozor! Tieto huby si na Slovensku ľudia najčastejšie zamieňajú. Dokážete odlíšiť jedlé druhy od jedovatých?Urob si sám

Pozor! Tieto huby si na Slovensku ľudia najčastejšie zamieňajú. Dokážete odlíšiť jedlé druhy od jedovatých?

Diskusia