Veľké putovanie opečeného chleba

07. 09. 2005
Zdieľať

Jednoduchý spôsob, ako urobiť štýlové a chutné raňajky aj zo starého chleba, patrí zrejme medzi základy kuchárskej abecedy aj pre nekuchárov – podobne ako príprava čaju či vajíčka namäkko. Kto však prišiel na tú geniálnu myšlienku opiecť si chlieb? Aj keď sa „tousty“ všeobecne považujú za typické americké raňajky, ich pôvod nie je čisto americký.

To, že urobiť dokonalú hrianku nie je o nič zložitejšie než urobiť čaj z vrecúška, je najmä zásluha hriankovača. Dá sa teda povedať, že hrianky vďačia za svoju dnešnú popularitu Američanom, pretože vynález zo Spojených štátov podstatným spôsobom zjednodušil ich prípravu, no „vynález“ samotnej hrianky americký nie je.


Veľké putovanie opečeného chleba

29163

Starí Rimania podľahli čaru opekaného chleba asi o dvetisíc rokov skôr, než Kolumbus objavil Ameriku pre vtedajších Európanov. Už vtedy vedeli, že ohriatím a opečením sa nielen predĺži lehota jeho konzumovateľnosti, ale z obyčajného chleba sa stane chrumkavá pochúťka so sladkastou príchuťou. Pri premene na hrianku totiž cukry a škrob v chlebe postupne karamelizujú a menia farbu (až nakoniec zhorknú a zuhoľnatejú, ale to už prekročili fázu hrianky).


Veľké putovanie opečeného chleba

29164

Rimania sa zvyku opekať starý chlieb nevzdali ani na svojich vojenských výpravách, a tak sa hrianky dostali až na britské ostrovy, kde v typickom sychravom ráne padli teplé hrianky naozaj vhod. A tak nečudo, že si tunajší obyvatelia osvojili rímsky zvyk. Dokonca si na označenie tejto činnosti ponechali aj rímske slovo – „tostum“, ktoré v latinčine znamená opekanie a horenie. „Toust“ sa tak stal súčasťou britskej národnej kultúry a aj ďalších dobyvateľských ťažení stovky rokov po páde rímskeho impéria – tentoraz ho Angličania priniesli do Ameriky.


Veľké putovanie opečeného chleba

29165

Urobiť správne opečenú hrianku nebolo vždy také jednoduché ako dnes. Celý proces zjednodušil prvý elektrický opekač chleba, ktorý vymysleli vo Veľkej Británii v roku 1893. Opekal chlieb vždy iba z jednej strany, vyžadoval dozor človeka a pravidelne končil vysypaním čierneho popola do pece. Na ceste opekaného chleba k srdciam (a žalúdkom) miliónov bol prelomovým rok 1919, keď si v Spojených štátoch amerických dal strojník Charles Strite patentovať prvý vyskakovací hriankovač na svete. Kovová škatuľa nazvaná Charles Strite Toastmaster opiekla chlieb z oboch strán a v určenom čase hrianky vyhodila. Nečudo, že vynález mal obrovský úspech a celé generácie amerických rodín si odvtedy nevedeli predstaviť raňajky bez dvoch dozlatista opečených hrianok. Dômyselný prístroj otvoril hriankam cestu do celého sveta a vyskakujúcimi chlebíkmi sa aj dnes začína ráno v miliónoch domácností.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: chlieb hriankovač
Zdieľať článok

Diskusia