Elegantná útulnosť malého bytu v bratislavskej „Karlovke“

Elegantná útulnosť malého bytu v bratislavskej „Karlovke“

22. 12. 2012
Zdieľať

Niekomu sa životný príbeh vyskladá tak, že rozumnejším sa javí prenechať veľký byt dospelým deťom a sebe zadovážiť niečo menšie, útulnejšie. Nanovo si tak hľadá miestečko pre svoje súkromie, spôsob, ako sa zabývať. Komfort nového, ale neveľkého bytu, v ktorom sa štýlovo dbalo na účelnosť i pohodu, sme zaznamenali v jednom z novobytov v bratislavskej „Karlovke“.

Ničím novým nie je tvrdenie, že byt v novostavbe sa nemusí ani len rozmiestnením priečok podobať na svojho súkmeňovca o poschodie vyššie. Skúsenosť hovorí, že kto ešte počas rozostavanej hrubej stavby obytného domu kupuje byt, môže bez zbytočného navýšenia nákladov, ale s ohľadom na statiku budovy, zasiahnuť do dispozičného riešenia svojho budúceho domova. Keď sa už taká príležitosť naskytne, neradno ju premárniť. V prípade karloveského bytu si pani Zuzana zavolala na pomoc architektku z príbuzenstva. Zdalo sa jej to celkom rozumné.

Veď chcela, aby sa jej do nového priestoru nie vpratalo, ale elegantne a funkčne rozmiestnilo všetko potrebné zariadenie na pohodlný život samostatnej osoby. Myslela aj na svojich najbližších, pre ktorých rada chystala sviatočné pohostenia. Na 50 m2 mohla čosi-kdesi vymyslieť aj sama, ale prečo nezariaďovať na istotu. Pozvala si odborníkov, ktorým nemusela veľa vysvetľovať. Architekti Marianna a Vlado dobre poznali jej rodinné zázemie, potreby a mali aj pochopenie pre jej nadšenie oranžovou farebnosťou.


Zjednocujúcim prvkom celého interiéru je použitie tíkovo morenej dubovej dyhy na nábytku vyrobenom na mieru a neutrálnych bielych prvkov,“ vysvetľuje Marianna. „V bytových priestoroch 2 + kk je častokrát nevyhnutné vyriešiť spojenie priestoru kuchyne a obývacej izby. V tomto byte sme na prianie majiteľky vizuálne oddelili kuchynskú časť od jedálne. Solitérna policová zostava je jednou z možností, ako dosiahnuť deliaci efekt a rozšíriť úložné priestory kuchynskej linky. Polica tvorí aj základňu pre rozkladací mechanizmus jedálenského stola. Môže zaň zasadnúť aj šesť osôb.“

David Trčka

Jedálenské privítanie

Elektronický strážnik, ešte pekná vstupná brána, a chodba domu voňajúca novotou. Schodiskom zídeme na mínus jedničku. Vo dverách nás víta prívetivá tvár. Pani Zuzana poodstúpi, urobí nám priestor v neveľkej chodbe. Všetkého je tu tak akurát. Subtílna skrinka na topánky zdvihnutá nad podlahu – netreba sa k nej zohýbať a aj lepšie sa tu vysáva, polička na maličkosti a nad ňou poriadne veľké zrkadlo. Biela omietka, biely nábytok a priestor prehĺbený zrkadlom vyvolali ilúziu, že namiesto chodby si malý byt vybojoval priestrannú halu. Tá sa celá biela voľne otvára smerom k jedálni a pozýva tak návštevníkov ďalej do srdca bytu. Obytnému priestoru kraľuje jedálenský stôl korunovaný dvomi svietidlami a strážený na bielo očalúnenými stoličkami. Doska stola našla na jednej strane oporu v deliacej stene. Podlaha s odtieňom a kresbou dubového dreva plynule prechádza z chodby do spoločenskej časti bytu.


Kedysi by ho označili za dvojgarzónku, pred časom si ho dáma v rokoch vyhliadla a kúpila ako dvojizbák. Na 50m2 sa tu zariaďovalo účelne, s eleganciou a vietou, že vybavenie väčšej časti bytu a štýl zariadenia pretrvá roky. Svetlo stropného svietidla od Galana kreslí večer na stenách efekt podobný maľovke stucco.

Kedysi by ho označili za dvojgarzónku, pred časom si ho dáma v rokoch vyhliadla a kúpila ako dvojizbák. Na 50m2 sa tu zariaďovalo účelne, s eleganciou a vietou, že vybavenie väčšej časti bytu a štýl zariadenia pretrvá roky. Svetlo stropného svietidla od Galana kreslí večer na stenách efekt podobný maľovke stucco.
David Trčka


Linka v tvare L a odkladací priestor deliacej police príjemne a funkčne vymedzujú kuchynskú zónu. Deliacu policu doviezli vcelku. Zdvihli ju uprostred miestnosti, umiestnili na pomedzí jedálne a kuchyne, ukotvili do stropu. Solitérny kus nábytku je tak trochu komodou, detašovaným kuchynským pracoviskom a podávacím okienom na výdaj domácej stravy. Oceľou spevnené tenké odyhované poličky opticky odľahčujú masívnejší rám.

Linka v tvare L a odkladací priestor deliacej police príjemne a funkčne vymedzujú kuchynskú zónu. Deliacu policu doviezli vcelku. Zdvihli ju uprostred miestnosti, umiestnili na pomedzí jedálne a kuchyne, ukotvili do stropu. Solitérny kus nábytku je tak trochu komodou, detašovaným kuchynským pracoviskom a podávacím okienom na výdaj domácej stravy. Oceľou spevnené tenké odyhované poličky opticky odľahčujú masívnejší rám.
David Trčka

Zóny varenia a priateľskej pohody

Pravdupovediac, keď pani Zuzana po trištvrteročnom hľadaní kupovala svoj nový byt, patrila už k jedným z posledných záujemcov o bývanie v dome vrastajúcom do svahu. Hrubá stavba bola v plnom prúde. Kým s Mariannou sedeli nad projektom, uzhodli sa, že našťastie a na chválu architektov stavby dispozícia bytu nepotrebuje radikálne zásahy. Napriek tomu nový priestor musel v prospech svojej majiteľky prijať niekoľko menších, ale podstatných zmien. Podujali sa teda vymyslieť a prepojiť časti priestoru tak, aby súčasne plnili niekoľko funkcií. Kto vojde do hlavnej miestnosti bytu, ktorá tvorí jeho spoločenskú časť, ten sa ocitne hneď v jej strede. Môže si tu prisadnúť k jedálenskému stolu alebo prejsť hlbšie do obývacej časti a urobiť si pohodlie na rohovej pohovke.


Na dyhovanie nábytku sa použilo drevo moreného duba. Jeho kresbu remeselníci dopasovali na jednotlivých dieloch tak, aby na seba nadväzovala: „Pláty dyhy sa nemohli ledabolo nasekať, ale navzájom doladiť a presne osadiť na jednotlivé nábytkové diely,“ rozhovorila sa Marianna a pritom prešla rukou po pracovnej doske. „Doska z umelého kameňa je praktickým i keď nie najlacnejším riešením.

Na dyhovanie nábytku sa použilo drevo moreného duba. Jeho kresbu remeselníci dopasovali na jednotlivých dieloch tak, aby na seba nadväzovala: „Pláty dyhy sa nemohli ledabolo nasekať, ale navzájom doladiť a presne osadiť na jednotlivé nábytkové diely,“ rozhovorila sa Marianna a pritom prešla rukou po pracovnej doske. „Doska z umelého kameňa je praktickým i keď nie najlacnejším riešením.
David Trčka

Medzitým sa pozhovára s majiteľkou bytu, ktorá sa činí pri kuchynskej linke. K takto rozčlenenej dispozícii sa architekti dopracovali aj vďaka rozmerom miestnosti 7 × 3,5 m. Obytnú zónu ekonomicky a spravodlivo rozdelili na obývačku, jedáleň a kuchyňu. Nemuseli si pritom pomáhať kompromisnými riešeniami; stačilo, aby dbali na funkčnosť a decentné optické predely. Nábytková stena v obývačke sa štýlovo zjednotila s dvierkami kuchynskej linky a deliacim, architektonicky čistým kusom nábytku na pomedzí kuchyne a jedálne. Tíkovo morená dubová dyha a rovnaký výrobca im dopriali elegantný vzhľad. Architekti trvali na zachovaní súvislej kresby dreva najmä v prípade kuchynských dvierok.

Súťažte s nami vo Veľkej vianočnej súťaži s časopisom Môj dom do 31.12.2012


Veľa ľudí znervózňuje drevený stôl. V tejto domácnosti sa však dreveným povrchom darí. Okrem stola sa netradične na slovenské pomery vydrevenila aj kuchynská linka. Takto sa štýlovo spríbuznila s obývačkovou stenou a jedálenským stolom.  Hranatý nábytok na hranatých nôžkach, s hranatými úchytkami nepôsobí vďaka drevenej dyhe stroho. Oblé bytové doplnky, obrazy v drevených rámoch a teplá škála farieb zjemňujú strohé línie nábytku.

Veľa ľudí znervózňuje drevený stôl. V tejto domácnosti sa však dreveným povrchom darí. Okrem stola sa netradične na slovenské pomery vydrevenila aj kuchynská linka. Takto sa štýlovo spríbuznila s obývačkovou stenou a jedálenským stolom.
Hranatý nábytok na hranatých nôžkach, s hranatými úchytkami nepôsobí vďaka drevenej dyhe stroho. Oblé bytové doplnky, obrazy v drevených rámoch a teplá škála farieb zjemňujú strohé línie nábytku.
David Trčka


Veľa ľudí znervózňuje drevený stôl. V tejto domácnosti sa však dreveným povrchom darí. Okrem stola sa netradične na slovenské pomery vydrevenila aj kuchynská linka. Takto sa štýlovo spríbuznila s obývačkovou stenou a jedálenským stolom. Hranatý nábytok na hranatých nôžkach, s hranatými úchytkami nepôsobí vďaka drevenej dyhe stroho. Oblé bytové doplnky, obrazy v drevených rámoch a teplá škála farieb zjemňujú strohé línie nábytku.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Aby pláty dyhy na seba nadväzovali a linka pôsobila ako vyrobená jedným ťahom z jediného kusa dreva, remeselníci presne dopasovali okraje dyhy k hranám dvierok a zásuviek. „Architektúra súčasných novostavieb si vyžaduje umiestnenie kuchyne v obývacej izbe. Ak sa vzdáme keramického obkladu nad pracovnou doskou, sklenených dvierok na hornom rade skriniek a zabudneme na voľne stojacu chladničku, môže sa stať kuchynská linka integrálnou súčasťou obývačky,“ vysvetľuje architektka Marianna Markusková

Nemusíte kupovať byt zhodný s projektom staviteľa

Čím skôr budúci majiteľ bytu požiada staviteľa, manažéra klientských zmien o úpravy dispozície, obkladov, podláh alebo rozvodov elektriny, tým to bude pre všetkých zúčastnených jednoduchšie a pre vlastníka nehnuteľnosti lacnejšie. Všetky zmeny sa oplatí prediskutovať a odsúhlasiť s architektom i statikom a vopred potvrdiť v dodatku ku kúpnopredajnej zmluve. Dodatočné, neplánované zásahy počas výstavby alebo po jej dokončení zbytočne predražia stavebné a dokončievacie práce, zvýšia spotrebu materiálu a energie. Dodávatelia majú svoj harmonogram prác a len veľmi neradi ho na poslednú chvíľu menia. Stavebé práce by mali na seba nadväzovať, a nie komplikovať postup výstavby. Obyčajne sa možno dohodnúť na vhodnejšom rozmiestnení nenosných priečok, vzhľade a umiestnení interiérových dverí, tvare kuchynskej linky, doladení rozvodov energie, rozmiestnení elektrických zásuviek. Stavitelia už vedia, že každému majiteľovi je milý iný druh vodovodných armatúr, zariaďovacích predmetov, obkladov, dlažieb či iných úprav povrchov. Netreba sa čudovať, ak zazmluvnená stavebná firma nebude súhlasiť so zásahmi do nosných konštrukcií, odmietne posúvanie nosných stien či iné rozmiestnenie okien. Nič a nikto nemôže dodatočne, počas stavby ovplyvniť vonkajší vzhľad domu alebo ohroziť statiku budovy. Všetky zmeny sa musia diať v súlade s technickými normami a stavebným povolením. Pred začatím výstavby sa platí len za zmeny v projektovej dokumentácii a práce naviac. Kto sa rozhodne presunúť už vybudované priečky, ten priplatí za demoláciu povôdných a výstavbu nových.

Zóna spánku, šatníkovej steny a pracovného stolíka

„Pozmenili sme vedenie inštalačných rozvodov, dohliadali na práce od štádia, keď sa dokončovala hrubá stavba. Všetko podľa nášho nového projektu. Vybrali sme spolu s pani Zuzanou obklady z ponuky vymedzenej developerom a samozrejme sme stavebnej firme predložili plán ukladania. Najprv sme premysleli usporiadanie funkčných zón, až potom doladili rozmiestnenie a štýl nábytkových kusov. Väčšinu zariadenia sme nechali vyhotoviť na mieru. Dyha sa použila v spoločenskej časti, ale do spálne sme zvolili lacnejšie riešenie. Konštrukciu postele sme nechali zmontovať z fóliovaných dosiek MDF,“ vyratúva postup architektka. Spálňa so štvorcovým pôdorysom bola výbornou príležitosťou na umiestnenie lôžka pre jeden a pol osoby. Posteľ – ani úzka ani manželská – je pohodlným kusom nábytku. Záhlavie postele sa opiera o stenu oblečenú do prúžkovanej tapety. Na prvý pohľad sa zazdá, že plochu obložili drevom.

Stovky fotografií spální pre inšpiráciu >>


Výmena nábytku, ktorého povrch potiahli fóliou, natoľko finančne nebolí ako zariadenia, na ktoré sa použila dyha. Majiteľka si myslí, že každá spálňa potrebuje časom vymeniť. Posteľ netradičnej šírky 120  cm poskytne jednej osobe dostatok pohodlia na odpočinok a zároveň ponecháva v malej štvorcovej spálni priestor pre veľkú vstavanú skriňu.

Výmena nábytku, ktorého povrch potiahli fóliou, natoľko finančne nebolí ako zariadenia, na ktoré sa použila dyha. Majiteľka si myslí, že každá spálňa potrebuje časom vymeniť. Posteľ netradičnej šírky 120 cm poskytne jednej osobe dostatok pohodlia na odpočinok a zároveň ponecháva v malej štvorcovej spálni priestor pre veľkú vstavanú skriňu. Napriek rozmerom miestnosti 3,5 × 3,5 m sa pod oknom našlo miestečko aj pre pracovný stôl.
David Trčka


Výmena nábytku, ktorého povrch potiahli fóliou, natoľko finančne nebolí ako zariadenia, na ktoré sa použila dyha. Majiteľka si myslí, že každá spálňa potrebuje časom vymeniť. Posteľ netradičnej šírky 120 cm poskytne jednej osobe dostatok pohodlia na odpočinok a zároveň ponecháva v malej štvorcovej spálni priestor pre veľkú vstavanú skriňu.

Nevdojak sa dotknete plastického vzoru z teplých zlatistých farieb. Pani Zuzanou obľúbená oranžová zjemnela v susedstve zlatistých odtieňov. Tie sa použili aj na rámoch obrazov, závesoch, menších doplnkoch. Drevu pripodobený nábytok postele i šatníkovej steny sa tiež vyfarbil do zlatista. „Reprodukciu Klimtovho diela sme vybrali cielene tak, aby sa farebne stotožnila so spálňou. Ostatné obrazy v byte sú z domácej zbierky,“ priznáva autorka interiéru. K pohodliu spálne prispieva aj skutočnosť, že jej dvere sú širšie, ako bolo obvyklé na slovenských spálňach v socialistických bytovkách. Celostenová šatníková skriňa sa začína na stene za krídlom dverí. Do polovice steny ju postavili subtílnejšiu. Plnú hĺbku si mohla dovoliť až od polovice miestnosti. Takto sa skriňa rozdelila na dve časti; v plytšej sú poličky, v hlbšej vešiaky.


Napriek rozmerom miestnosti 3,5 × 3,5 m sa pod oknom našlo miestečko aj pre pracovný stôl.

Napriek rozmerom miestnosti 3,5 × 3,5 m sa pod oknom našlo miestečko aj pre pracovný stôl.
David Trčka

Ako rastie kúpeľňa

Kúpeľňa sa po stavebnej stránke prerábala najviac. Posunula sa nenosná priečka, namiesto pôvodne navrhnutej vane sa napokon vybudoval praktickejší sprchovací kút. Vekom sa z vane vychádza ťažšie ako spod sprchy. Kúpeľňu na dve časti rozdeľuje polpriečka a malý schodík, ktorým sa vystúpi k plytkej vaničke sprchovacieho kúta. Zmenu v úrovni podlahy si vyžiadalo odkanalizovanie. Sklenené dvere a jednoduchá vanička netvoria v malom priestore takmer nijakú bariéru. Viac ako zmenou dispozície sa kúpeľňa zväčšila optickými trikmi. Zrkadlo nad celou šírkou umývadlovej dosky vytvorilo dojem dvojnásobne väčšej kúpeľne. „Ďalší dobrý spôsob ako nezmenšovať optiku priestoru a poradiť si s prebytkom predmetov v kúpeľni, je nájsť miesto pre vstavanú skriňu. Tá potom ukryje práčku, kôš na bielizeň a zabezpečí úložný priestor pre hygienické potreby,“ vysvetľuje Marianna. Vodorovný pruh svetlých obkladačiek osviežil oranžovú plochu a jemne prepojil obe časti kúpeľne.


Práčka a nevyhnutné úložné priestory si našli miesto pod umývadlovou doskou. Tá má po celej svojej dĺžke spoločnosť: veľké zrkadlo. Podobne ako zrkadlo na chodbe aj toto pocitovo mení malú pozdĺžnu kúpeľničku na pekný kubus slušne veľkej kúpeľne. Plochu zrkadla osadili na panel zo sadrokartónu. Ten vystupuje o niekoľko centimetrov do priestoru a nad doskou s umývadlom vytvára malý previs na odkladanie kúpeľňovej kozmetiky.

Práčka a nevyhnutné úložné priestory si našli miesto pod umývadlovou doskou. Tá má po celej svojej dĺžke spoločnosť: veľké zrkadlo. Podobne ako zrkadlo na chodbe aj toto pocitovo mení malú pozdĺžnu kúpeľničku na pekný kubus slušne veľkej kúpeľne. Plochu zrkadla osadili na panel zo sadrokartónu. Ten vystupuje o niekoľko centimetrov do priestoru a nad doskou s umývadlom vytvára malý previs na odkladanie kúpeľňovej kozmetiky.
David Trčka

Na novom

Pani Zuzana predtým obývala štvorizbovú domácnosť, ktorú sa rozhodla prenechať synovi. Okrem toho, ako dobrá účtovníčka si spočítala, že bývanie v zdravej novostavbe bude lacnejšie. Ušetrí na kúrení, pri sprchovaní na spotrebe vody, a najmä menší byt je sám osebe menším výdavkom. Drahé mesačné nájomné by sa jej na dôchodku nepáčilo. Kto sa chce po dlhých rokoch udomácňovania nanovo zabývať, ten na sťahovanie potrebuje nielen financie, ale aj poriadnu guráž: „Prišla som sem prvý raz nocovať. Ušla som odtiaľto s plačom. Nebolo mi všetko jedno. Nezabývaný byt, ešte bez spomienok, mi spočiatku vzal odvahu. Bol však krásny a podľa mojich predstáv.


Kúpeľňu rozdeľuje na dve časti polpriečka a malý schodík, ktorým sa vystúpi k plytkej vaničke sprchovacieho kúta.

Kúpeľňu rozdeľuje na dve časti polpriečka a malý schodík, ktorým sa vystúpi k plytkej vaničke sprchovacieho kúta.
David Trčka


Marianna síce tvrdila, že elegantné vyriešenie prístupu k inštalačnému jadru v miestnosti s WC nie je až takou originalitou, aby sme ju uverejnili, ale nám sa začlenenie hladkých dvierok do nábytkového prvku s úložným priestorom zapáčilo.

Marianna síce tvrdila, že elegantné vyriešenie prístupu k inštalačnému jadru v miestnosti s WC nie je až takou originalitou, aby sme ju uverejnili, ale nám sa začlenenie hladkých dvierok do nábytkového prvku s úložným priestorom zapáčilo.
David Trčka

Naveľa som sa nasťahovala a zakázala si na celý mesiac návraty do starého domova,“ spomína pani Zuzana nad šálkou čaju vo svojej novej obývačke. Mesačnú odvykaciu kúru zvládla aj vďaka množstvu práce, ktoré sa v tom čase na ňu valilo. Do nového bytu prichádzala iba nocovať. Zvykla si, tretí rok si užíva výhod, o ktorých v pôvodnom byte len snívala. Príde leto, zveľadí si terasu, oddýchne doma a predsa na vzduchu. Nad servírovaním v bývalej kuchyni už len krúti hlavou. I keď starý byt bol veľký, nemala v kuchyni ani zďaleka toľko priestoru a pohodlia, ako získala v novej domácnosti vďaka premyslenej dispozícii.


Priestor bytu sa príchodzím otvára hneď od vstupu. Návštevníka víta výhľad na zátišie s jedálenským stolom. Pomyslí si: to bude naisto prívetivá domácnosť.

Priestor bytu sa príchodzím otvára hneď od vstupu. Návštevníka víta výhľad na zátišie s jedálenským stolom. Pomyslí si: to bude naisto prívetivá domácnosť.
David Trčka

„V starom byte nám pod posteľami dlho ležali obrazy. Prerámovali sme ich a mne robia teraz spoločnosť. Dcéra nemala v obľube obraz, ktorý visí hneď pri vstupe do kuchyne. V zlatistom ráme a na novom mieste ho už vzala na milosť,“ usmieva sa pani Zuzana. Byt jej architekti zariadili v minimalistickom duchu, moderne, doplnkami a farbami vniesli do interiéru útulnosť. Má teda útulne modernú a ešte aj ľahko udržiavateľnú domácnosť!


Pôdorys
01 vstup do bytu
02 chodba
03 kuchyňa, jedáleň, obývačka
04 spálňa a pracovňa
05 terasa
06 kúpelňa
07 WC

Pôdorys
01 vstup do bytu
02 chodba
03 kuchyňa, jedáleň, obývačka
04 spálňa a pracovňa
05 terasa
06 kúpelňa
07 WC

 

 

 

Pôdorys
01 vstup do bytu
02 chodba
03 kuchyňa, jedáleň, obývačka
04 spálňa a pracovňa
05 terasa
06 kúpelňa
07 WC

 

Autori návrhu:

Mgr. art. Marianna Markusková
Ing. arch. Vladimír Netík

„Našou prácou je odhaľovať aj tie najskrytejšie predstavy našich klientov o ideálnom bývaní.
Najväčšou satisfakciou je potom, keď klient zistí, že aj keď sme ho občas presviedčali o niečom inom, nakoniec vznikol domov, po akom túžil.“

www.moi.sk
www.modernyinterier.sk
moi@moi.sk

Dodávatelia a ceny

Atypický nábytok:
Aval J. Z. 11 750 € (kuchynská linka 5 500 €, rozťahovací jedálenský stôl s policovým dielom 2 000 €, nábytok do obývačky 1 100 €, posteľ 600 €, šatníková skriňa 2 200 €, pracovný stôl 350 €)
Stoličky: Ton 1 000 €
Svietidlá: Iluma, Jorvik 1 000 €
Sedačka: Kika 2 000 €
Konferenčný stolík: Sedya 700 €
Koberce a bytové doplnky: IKEA, kika, Vetex, OK Studio 800 €

 

www.jaga.sk

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: byte bývanie návšteva v
Zdieľať článok

Diskusia