7 dôležitých zásad, ako navrhnúť praktickú kuchyňu
Plánujete novú kuchyňu alebo upravujete starú? Nezabúdajte na to najdôležitejšie – praktickosť. Aké miery treba poznať, aby ste mali všetko potrebné poruke?
Či už prerábate pôvodnú kuchyňu, alebo si navrhujete novú, v tomto priestore treba na praktickosť myslieť viac ako v iných miestnostiach. Veľká i malá kuchyňa môžu byť šikovné a dobre organizované, treba však mať na mysli niekoľko kľúčových rozmerov. Predsa nechcete pri príprave jedla zabehnúť maratón či nacvičovať beh cez prekážky.
Základom každej kuchyne sú priestory na uskladnenie potrieb, potravín a riadu, chladnička, drez, sporák a dostatočne veľký pracovný pult. Keď všetky tieto funkcie premyslene a logicky usporiadate, bude pre vás práca v kuchyni lepším zážitkom. Ako na to?
1. Praktický trojuholník
Pracovný trojuholník označuje ergonomické usporiadania kuchyne, ktoré zahŕňa sporák, chladničku a drez. Umiestnite ich do trojuholníka – vďaka tomu budete mať všetko potrebné poruke. Táto osvedčená metóda sa dá použiť vo väčšine kuchýň v tvare L alebo U a aj vo väčších kuchyniach s ostrovčekmi.
Alternatívou klasického pracovného trojuholníka je päťzónová organizácia. K trom základným funkciám pridáva úložný priestor a pracovnú dosku – umiestnené taktiež v dosahu.
Štandardná výška pracovnej plochy
Štandardná výška kuchynskej plochy je 90 centimetrov a pracovná doska má najčastejšie hrúbku dva až tri centimetre. Táto výška bola navrhnutá tak, aby bola vhodná na varenie a prípravu jedla pre priemerne vysokého človeka v stoji. Je praktická na miešanie, miesenie, krájanie a zároveň je to bezpečná výška na zdvíhanie ťažkých hrncov alebo premiestňovanie horúcich nádob.
Ak si zvolíte iné rozmery linky či pracovnej plochy – nižšiu, vyššiu alebo plytšiu, môžete mať problémy s osadením alebo výmenou kuchynských spotrebičov.
V prípade, že dodržíte štandardnú výšku pracovnej dosky, máte zjednodušený aj nákup skriniek alebo výmenu starých dvierok za nové – zodpovedajú totiž štandardným rozmerom. Všetky bežné skrinky sú navrhnuté tak, aby pracovná doska sedela v tejto výške, a je to lacnejšie riešenie. Drahšou možnosťou je dať si vyrobiť skrinky na mieru.
2. Kam umiestniť drez a umývačku?
Pracovný priestor na prípravu jedál a čistenie použitého riadu musí zahŕňať drez. V optimálnom prípade by naľavo i napravo od drezu mal byť dostatočne veľký priestor – naľavo na prípravu jedál, napravo na odkvapkávanie a čistiace prípravky.
Rečou čísel: na každej strane od drezu ponechajte 45 až 92 cm pracovného priestoru. I keď máte malú kuchyňu, mali by ste mať na prípravu jedál aspoň 90 centimetrov.
3. Koľko priestoru na prácu potrebujete?
Odpovedzte si na otázku, koľko ľudí v nej bude pripravovať jedlá naraz. Ergonomická kuchyňa pre jedného kuchára nepotrebuje viac ako jednu pracovnú zónu, kde je všetko na dosah a vzdialenosť medzi dvoma pracovnými plochami (napríklad linkou a ostrovčekom) je len 90 cm. V domácnosti, kde sa na príprave jedla podieľajú viacerí, potrebujete o čosi viac priestoru, aby ste si navzájom nezavadzali.
4. Chladnička, skriňa, pracovná a jedálenská zóna
Skúsení dizajnéri navrhujú chladničku a špajzu, prípadne skriňu na suché potraviny čo najbližšie k vchodu do kuchyne. Priestor na varenie by mal ideálne smerovať k jedálenskej zóne. Ak sa vám podarí medzi tieto dve funkcie umiestniť drez, ušetríte mnoho energie na upratovanie.
Čo patrí do špajzy?
Do špajzy, komory alebo kuchynskej skrine odkladajte suché potraviny, papierové utierky, fólie, igelitové vrecia, plastové nádoby a ďalších praktických pomocníkov – formy na pečenie, odmerky, misky na miešanie, kuchynskú váhu. Zároveň je to priestor na odkladanie zásob nápojov, ktoré nemusia byť v chladničke.
5. Stredobod varenia
Všetko potrebné na varenie sústreďte okolo sporáka a varnej dosky. Do skriniek a zásuviek najbližšie k sporáku umiestnite hrnce, panvice a plechy na pečenie. Do tohto priestoru je dobré uložiť aj malé spotrebiče, ako sú hriankovače a kávovary.
Ak je to možné, do rovnakej zóny umiestnite aj vstavané spotrebiče na prípravu jedla a nechajte si pri sporáku aspoň 90 centimetrov pracovného priestoru.
Čo by vám v kuchyni nemalo chýbať? Obrázkovú pomôcku nájdete v galérii.
Na dosah by ste mali mať aj ochucovadlá, dosky na krájanie a podložky pod hrnce. Riady umiestnite bližšie k jedálenskej časti, nebudú vám tak zbytočne zavadzať pri varení.
6. Prispôsobte zariadenie výške
Kuchyňa nikdy nebude fungovať dobre, ak nedočiahnete na potrebné suroviny či pomôcky. Rovnako zlé je, keď sa pre nízku výšku linky musíte zohýbať alebo, naopak, nemôžete pohodlne pracovať, pretože je vysoká.
Ak je niekto z rodiny nižší alebo veľmi vysoký, rozdeľte pracovnú plochu na nižšiu a vyššiu časť. Šikovným riešením sú výsuvné pracovné dosky pre malých pomocníkov.
7. Aby vás nebolel chrbát
Pri dlhšej príprave jedla vás automaticky môže rozbolieť chrbát z toho, že sa musíte nakláňať dopredu. Tento problém vyrieši jednoduchý trik – spodná časť pracovného pultu alebo kuchynskej linky by mala mať dosť priestoru na vaše chodidlá. Ideálne je, ak môžete špičku nohy zasunúť pod pracovný priestor, aby ste sa pri práci nemuseli hrbiť.
Dobrým nápadom je aj ostrovček na nožičkách.
Spotrebiče, pri ktorých je to možné, umiestnite tak, aby ste sa k nim nemuseli zohýbať, pozor však na bezpečnosť. Nezabudnite na dostatok elektrických zásuviek a ich bezpečné krytie.
Text: Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: časopis Môj dom