Kuchynská linka s ostrovčekom
Zdroj: vlastné / XXXLutz.sk

Plánovanie kuchynského ostrovčeka – pozor na tieto časté chyby!

19. 01. 2023 Zdieľať

Kuchynský ostrov predstavuje skvelý spôsob, ako maximalizovať úložný, pracovný a spoločenský priestor v kuchyni. Aj napriek tomu, že ide o čoraz populárnejší prvok interiérového dizajnu, pri plánovaní mnohokrát dochádza k chybám, ktoré majú vplyv na jeho funkčnosť. Ktoré to sú a ako im predísť?

Ak začínate takpovediac od piky a zvažujete zhotovenie kuchyne na mieru s ostrovčekom, máte veľkú výhodu. Interiéroví dizajnéri dokážu prispôsobiť návrh individuálnym predstavám zákazníka do najmenších detailov. Riziko vzniku potenciálnych chýb je tak minimálne. Ak sa však rozhodnete pustiť do plánovania svojpomocne, dajte pozor na nasledovné situácie.

1. Neprimerané rozmery pre daný priestor

Jednou z najčastejších chýb je voľba neprimeraných rozmerov vzhľadom na dispozičné riešenie vašej kuchyne. Ak je kuchynský ostrov príliš veľký a bráni plynulému pohybu, bude skôr prekážkou ako výhodou. Minimálny priestor po obvode, medzi ostrovčekom a ostatnými prvkami kuchyne, by mal byť jeden meter. Ak bude zároveň plniť úlohu stravovacieho priestoru, nechajte v jeho okolí aspoň 1,2 metra voľného priestoru na pohyb.

Zariadenie kuchyne s ostrovom

Zdroj: vlastné / XXXLutz.sk

2. Nedostatočná úroveň osvetlenia

Osvetlenie je kľúčovým prvkom kuchynského dizajnu – uľahčuje prácu a má vplyv na celkovú atmosféru v miestnosti. Najlepšia schéma osvetlenia by mala zahŕňať niekoľko svetelných zdrojov. Pre okolité osvetlenie je vhodné siahnuť po lineárnych stropných svietidlách s viacerými svetelnými zdrojmi a lustroch. Závesné svietidlá umiestnite do výšky cca 70 – 90 cm nad pracovnou doskou kuchynského ostrovčeka. Na podsvietenie a moderný estetický vzhľad môžete využiť LED pásiky.

3. Nepohodlná výška a priestor na sedenie

Je dôležité zabezpečiť, aby bol ostrovček dostatočne vysoký, aby sa vám pri ňom dobre pracovalo. Výška kuchynského ostrovčeka by mala byť zhodná s výškou kuchynskej linky, resp. pracovnej dosky. Tá sa pohybuje v priemere na úrovni 85 – 95 cm. Ak bude tento kuchynský prvok používaný primárne ako priestor na stravovanie, výška môže byť o niečo vyššia, tj. 100 – 105 cm.

Barové kuchynské stoličky musia poskytovať užívateľovi dostatok pohodlia a priestoru na nohy. Previs medzi pultom a sedadlom by tak mal byť približne 25 – 30 cm.

Kuchynská linka s ostrovčekom

Zdroj: vlastné / XXXLutz.sk

4. Umiestnenie zásuviek v okolí ostrova

Ako už bolo spomenuté, kuchynský ostrovček ponúka extra pracovnú plochu. Žiadna moderná kuchyňa sa nezaobíde bez prenosných elektrických spotrebičov, ktoré vyžadujú pripojenie k sieti. Práve umiestnenie zásuviek je často prehliadanou súčasťou plánovania. Integrované elektrické zásuvky do kuchynského ostrovčeka nie sú nutnosťou, avšak robia z ostrova všestrannejší prvok. Ideálne je ich umiestnenie na bočnej strane alebo zabudovanie zhora do pracovnej dosky (zásuvky s funkciou výsuvu či zásuvkové POP-UP boxy).

5. Nevyužitý potenciál úložného priestoru

Ostrovček je skvelým miestom na uloženie kuchynského vybavenia, akým sú napríklad hrnce, panvice, dózy a ďalšie doplnky. Dôležité je, aby bol úložný priestor ľahko prístupný a zabránilo sa neprehľadnosti. Výber spôsobu členenia je na vás, avšak mal by obsahovať niekoľko poličiek, zásuvky i skrinky. Praktické sú tiež výsuvy a výsuvné koše, ktoré umožňujú pohodlný prístup aj do zadnej časti skrinky.

Zdroj: PR článok XXXLutz

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské ostrovčeky kuchynský nábytok plánovanie kuchyne zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok