Ako navrhnúť kuchyňu, aby si všetky jej funkcie navzájom neprekážali

18. 06. 2020
Zdieľať

Každá rodina, či už veľká, alebo malá, má celkom odlišné návyky pri varení i stolovaní. Väčší priestor, elegantný vzhľad a nové spotrebiče však nestačia na to, aby vaše denné rituály v kuchyni prebiehali bez prekážok. Prinášame vám niekoľko praktických tipov a rád, ktoré vám pomôžu pri plánovaní.

Plánovaniu kuchyne venujte dostatok času, aby ste v nej nakoniec netrávili hodiny nezmyselným chodením a hľadaním toho, čo práve potrebujete. Myslite aj na jedálenský kút. Jedlo ľudí odjakživa spája, preto miestu na rozhovory pri dobrom jedle venujte rovnakú pozornosť ako kuchyni samotnej.

Dispozícia kuchyne

Veľká kuchyňa – sen vari každého, kto rád varí, vypeká, pripravuje dobroty od výmyslu sveta. Ako ju logicky usporiadať tak, aby sme sa pri práci v nej zbytočne „nenabehali“? Dôležitá je najmä premyslená dispozícia.

Veľkorysá rozloha kuchyne je totiž na jednej strane obrovskou výhodou, na druhej strane si však vyžaduje dobrý návrh z hľadiska ergonómie, aby ste mali všetko poruke, bez zbytočného pohybu z jedného konca na druhý. Myslieť treba najmä na prijateľnú vzdialenosť medzi kuchynskými zónami, ktoré by mali na seba logicky nadväzovať.

Začínať by sa malo chladničkou, z ktorej vyberiete suroviny, potom by mal nasledovať drez, v ktorom ich umyjete, a prípravná plocha, na ktorej ich spracujete. Na konci je varná doska. Ak túto následnosť dodržíte, vyhnete sa zbytočnému chodeniu a kríženiu činností.

Umiestnenie spotrebičov je však individuálne a vyplýva aj z dispozičných daností a priestorových možností vašej kuchyne. Záleží i na tom, či ide o rovnú kuchyňu, kde je linka v jednej línii, paralelnú alebo o obľúbené varianty v tvare písmen L či U. V každom prípade však platí, že pri návrhu jej usporiadania si naozaj dôkladne premyslite, aký postup prác vám bude najviac vyhovovať, aby sa vám potom nestalo, že zistíte, že drez je priďaleko od chladničky, prípadne, že prípravná plocha je príliš krátka.

Prečítajte si tiež
Škola interiérového dizajnu: Kuchyňa

Veľký priestor kuchyne sa dá využiť nielen na linku, ostrov, barový pult či jedálenský kút, ale môžete si v nej dovoliť aj viac popustiť uzdu fantázii. Kedysi bola bežnou súčasťou kuchýň tzv. kanapa , teda lôžko alebo akási pohovka. Kuchyne bývali najchladnejšou miestnosťou v dome a počas horúcich letných dní bola takáto posteľ výborným miestom na odpočinok. Dnes vídame obdobu v podobe lavíc s mäkkými vankúšmi. Praktická je aj veľká potravinová skriňa, ktorá slúži ako špajza a je okamžite poruke. V prípade veľkej rodiny plnej hladných krkov je v kuchyni priam nevyhnutnosťou.

Na záver myslite na to, že väčšia kuchyňa potrebuje aj väčšiu údržbu. Voľte teda materiály, ktoré sú z tohto hľadiska nenáročné.

barový pult

Zdroj: IStock

Barový pult

Je veľmi vďačným riešením nielen vo väčších, ale aj v malých kuchyniach. Kým sa jeden člen domácnosti venuje príprave jedla, ostatní môžu byť nablízku, krájať zeleninu, robiť si domáce úlohy či len spoločnosť „šéfkuchárovi“. Pri barovom pulte so stoličkami sa môžete aj najesť a rovnako ako kuchynský ostrov príjemne prepája priestor s obývačkou.

jedálenský stôl so stoličkami

Zdroj: Abimis

Veľký stôl pre veľkú rodinu

Veľkorysý priestor využite na plynulé prepojenie kuchyne s jedálenskou časťou. Najmä veľké rodiny s množstvom členov ocenia riešenie, keď môžu byť všetci spolu aj počas prípravy jedál. Časy, keď sa sedávalo počas rodinných návštev výlučne v obývačke, sú dávno za nami. Hlavnú rolu hrá v moderných domácnostiach práve priestranná kuchyňa so stolom, kam sa zmestia všetci bez výnimky.

Srdce domu

To, že kuchyňa je srdcom domácnosti, spomíname v našich článkoch často. Je to naozaj pravda, a ak by sme vám mali odporučiť, na čo by ste pri plánovaní tej svojej mali upriamiť pozornosť, bude to priestor. Ak ste viacčlenná rodina, rozhodne neoľutujete, ak bude kuchyňa priestranná. Okrem varenia sa v nej totiž hostia návštevy, rieši sa každodenná organizácia, robievajú úlohy, tancuje sa, čokoľvek…

kuchynský nábytok

Zdroj: Ikea

Myslite aj na menších

Tí sa totiž najradšej zdržiavajú tam, kde my veľkí. Umiestnite do kuchyne nižšie stoličky so stolíkom, detskú kuchynku či kriedové dvierka. Deti to ocenia a vy určite tiež, keď ich počas varenia budete mať na očiach.

kuchynský ostrovček

Zdroj: Miro Pochyba

Kuchynský ostrov na nezaplatenie

Mimoriadne obľúbeným riešením v priestranných kuchyniach je ostrov. Ide o veľmi praktický kus zariadenia, keďže má dostatok úložného priestoru, prídavnú pracovnú plochu a dá sa využiť na rýchle stolovanie či ako odkladací priestor. Mal by byť prístupný z každej strany a priestor medzi linkou a ním by mal mať aspoň 120 cm.

Prečítajte si tiež
Je kuchynský ostrov prežitkom?

Úložné možnosti

Šéfkuchári sa zhodnú na tom, že všetok riad možno rozdeliť do štyroch skupín, a to príprava, varenie, servírovanie a uchovávanie. Podľa toho by sa mal rozdeliť aj v kuchyni. Urobte si nákres a označte si miesta podľa toho, ako sa v kuchyni pohybujete vy. Skrinky, zásuvky a poličky naplňte tak, aby ich obsah zodpovedal skupine, do ktorej spadá.

  • Panvice, hrnce, podložky pod hrnce, kuchynské náčinie, stojan na korenie, plechy a misy na pečenie, rukavice, teplomer na mäso majte v blízkosti varnej dosky/rúry.
  • Nože, odmerné lyžice, váhy, strúhadlá, misy a dosky na krájanie držte blízko pracovnej plochy, teda prípravnej zóny.
    v Ku kávovaru a rýchlovarnej kanvici si uložte kávu, čaj, cukor, med, hrnčeky a šálky.
  • Tam, kde si zvyknete pripravovať raňajky, uložte všetky misky, cereálie, kaše, chlieb a pochutiny, aby ste ich ráno nemuseli zháňať po celej kuchyni.
  • Riad, príbory, často používané servírovacie misy a kuchynské utierky uchovávajte v blízkosti drezu/umývačky riadu.
  • Ak je to možné, skupiny vecí ukladajte vertikálne, nie horizontálne. Na stenu si nainštalujte nástenný organizér s háčikmi alebo magnetickú lištu. Vyrieši chýbajúce miesto na koreničky, nože či iné kuchynské pomôcky.
  • Pracovnú dosku nezapratávajte zbytočnosťami. Všetko, čo denne nepotrebujete, schovajte. Ak používate domácu pekárničku alebo tzv. pomalý hrniec len raz za týždeň, pred opätovným použitím ich vždy odložte na svoje miesto.
  • Či máte špajzu alebo nie, na niekoľko základných potravín si vyčleňte zásuvky aj v kuchyni.
  • Najlepší prehľad o stave potravín budete mať v zásuvkách alebo plytkých policiach. Ak máte hlboké skrinky, rozdeľte si zásoby do košov alebo debničiek, ktoré môžete vybrať.
  • Z času na čas si urobte revíziu. Môže sa stať, že skladujete pomôcky, ktoré vlastne nepotrebujete. Zbavte sa ich a uvoľnite miesto potrebnejším veciam.
kuchynské potreby

Zdroj: Decoratorist

Na pracovnej doske

Najdôležitejšie ingrediencie si pokojne nechajte na pracovnej doske. Olej, ocot, soľ či cukor, pre niekoho je to možno cesnak či cibuľa. Aby sa však nepovaľovali len tak, zabezpečte im peknú nádobu alebo tácku. Linka bude pôsobiť upratanejšie a aj sa bude ľahšie udržiavať čistá.

drevená skrinka

Zdroj: Plastare

Ukryté potraviny

Múku, ryžu, cukor, orechy a ďalšie potraviny si uložte pekne do jednoduchých sklených nádob s tesniacim viečkom do potravinovej skrine alebo do komory. V sklených nádobách hneď zbadáte, keď sa vám začnú míňať zásoby. Vína si v kuchyni neukladajte na pracovnú dosku ani na horné skrinky. Ak pre ne nemáte držiak či policu, radšej ich schovajte do skrine.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

závesný systém

Zdroj: Alexis Buryk

Praktické zavesenie kuchynských pomôcok

Naberačky, kliešte, obracačky nemusíte schovávať v zásuvke, najmä ak majú praktické očko na zavesenie. Využite závesný systém alebo použite háčiky na stenu. Ak vám chýba priestor na stene, stále môžete zavesiť tyč alebo jednotlivé háčiky na bočné strany skriniek a máte ich vždy poruke!

otvorené police

Zdroj: HÜBSCH

Otvorené police

Otvorené police môžete použiť ako dekoráciu a vystaviť si v nich v pekných nádobách často používané potraviny alebo s láskou vybraný riad. Myslite na to, že menej je viac. Ak už police máte, nezapracte ich vecami bez ladu a skladu. Pokojne pomedzi ne umiestnite malý obrázok či kvetináč. Otvorené poličky prevzdušnia každý kút.

kuchynské zásuvky

Zdroj: Siematic

Veľké zásuvky

Niet nad to pozerať sa na upratané pomôcky pekne zhora. Veľkorysé zásuvky majú úžasnú výhodu – nemusíte hľadať v tmavých rohoch skriniek, kde môže čakať veru nejedno prekvapenie. Uložiť si tam môžete bylinky, ale i nože. Ak ste investovali do kvalitných nožov a urobili tak prvý krok k radosti z krájania, potom musíte urobiť aj ten druhý a zabezpečiť im mäkkú a bezpečnú „postieľku“. Držiak na nože chráni nielen kvalitné nože, ale aj nás pred zraneniami pri ich vyberaní.

Prečítajte si tiež
10 kuchynských trendov, ktoré budú vládnuť v roku 2020

Jedáleň

Nie každý má možnosť situovať jedáleň do samostatnej miestnosti tak, ako to bolo v minulosti, aj keď tento variant sa nevylučuje ani dnes.

Jedáleň sa môže nachádzať v kuchyni alebo v obývačke, ako aj v kombinovanej miestnosti (kuchyňa-obývačka-jedáleň). V otvorenom priestore plní oddeľovaciu funkciu a zároveň kuchyňu s obývačkou prepája. Vďaka jedálenskému stolu a jeho príslušenstvu priestor pôsobí útulnejšie a pohodlnejšie.

Je dobré, ak sa jedálenský kút alebo jeho zóna vizuálne oddelí alebo zvýrazní. Ak je stôl so stoličkami v kuchynskej časti, možno použiť odlišný typ podlahy, koberec, prípadne vyvýšené pódium alebo naopak, zníženú podlahu. Dobrú službu urobí aj kuchynský ostrov. Ak je jedáleň súčasťou obývačky, možno ju oddeliť nízkou priečkou alebo predeľovacou stenou z nábytku.

Pri plánovaní jedálenského kúta/sedenia je dôležité myslieť na to, aby vás neobmedzoval pri práci v kuchyni alebo aby nebol príliš blízko pohovky v obývačke. Aký priestor je teda potrebný? Od hrany stola budete potrebovať minimálne 50 cm na stoličku a ďalších 30 cm pri sadaní a vstávaní. Ak chcete, aby ste mali miesto aj na prechádzanie okolo stola, musíte rátať aspoň s 80 až 120 cm. Pri plánovaní jedálenského kúta nezabudnite ani na výnimočné situácie, keď k stolu pozývate hostí.

Obdĺžnikový stôl je klasikou. Minimálna veľkosť pre štvorčlennú domácnosť je 120 × 80 cm. K oválnemu zase môžete posadiť viac osôb než k obdĺžnikovému stolu rovnakej veľkosti vďaka tomu, že nemá hrany. Okrúhly stôl je vhodnejší skôr do väčších miestností, pretože je náročnejší na priestor. Pre 3-4 osoby je vhodný stôl s priemerom 100 cm. Pre každú ďalšiu osobu je dobré pridať ďalších 25 cm.

V menšom jedálenskom kúte lepšie poslúžia menšie a ľahšie stoličky. Tie s nižšou opierkou zbytočne opticky neuberajú priestor. Praktické sú aj stoličky, ktoré je možné stohovať či skladacie stoličky. Vo väčších priestoroch sa nemusíte báť siahnuť po masívnejších kúskoch. Pekne tu vyniknú stoličky s vysokým operadlom či opierkami.

lavica v kuchyni

Zdroj: Madam_Stoltz

S lavičkou ako v reštaurácii

Ak máte možnosť umiestniť jedálenský stôl k stene, využite ju. Pri stene sa pohodlnejšie sedí na lavici ako na stoličke, pretože ju môžete doplniť o množstvo vankúšov a sedákov a pri sedení nie ste obmedzení len šírkou samotnej stoličky. So stenou sa pohrajte! Podľa štýlu miestnosti zvoľte vhodnú tapetu alebo obklad. Trendový je mramor, tehla, betón, terrazzo, ale aj nevšedné materiály, napríklad korok, laminát alebo mozaika.

jedálenský stôl so stoličkami

Zdroj: Neptune

V samostatnej miestnosti

Tu sa môžete doslova odviazať. Neváhajte siahnuť po väčších stoloch, ktoré miestnosť zaplnia a budú ústredným prvkom. Do samostatnej jedálne sa hodí výrazná podlaha zaujímavá napríklad svojou štruktúrou. Môžete sem pokojne umiestniť aj koberec. Myslite aj na štýlové osvetlenie, ktoré celej miestnosti dá ten správny šmrnc. Stoličky môžu byť v rôznych tvaroch a z rozličných materiálov. Ak však radi trávite čas pri stole rozhovormi so svojimi blízkymi, zadovážte si priestranné jedálenské stoličky bez bočných opierok. Sú pohodlné a ľahko sa zasunú pod stôl.

Jedálenský stôl

Zdroj: Ikea

Dobrého sa všade veľa zmestí

Aj v menšom byte sa dá jedálenský kútik pekne zakomponovať do priestoru. Masívnemu stolu a stoličkám sa však radšej vyhnite. Ak budete okolo jedálenského stola často prechádzať, voľte varianty so zaoblenými rohmi, ktoré sú bezpečné aj pre deti. Stoličky by mali mať nižšie operadlo, pretože zbytočne opticky neuberajú priestor. Praktické sú aj stohovateľné a skladacie stoličky. V malom priestore sa pomyselnému oddeľovaniu od obývačky či kuchyne radšej vyhnite, pretože miestnosť sa tým ešte viac zmenší. Na optické členenie môžete využiť napríklad koberec, ktorý bude kopírovať tvar stola. Aj tu však platí pravidlo, že sedenie by malo byť príjemné a pohodlné.

Prečítajte si tiež
Podlahy, zásteny a dosky: Aké povrchy vybrať do kuchyne?
Jedálenské sedenie v tvare U

Zdroj: Norsu

Útulný a hrejivý kútik

Jedálenské sedenie v tvare U je určite pre mnohých sen. Je naň však potrebný vhodný a dostatočne veľký priestor, preto sa dopredu poraďte s architektom. Počítajte s tým, že si budete musieť dať na mieru vyrobiť sedenie, s kúpou jedálenského stola by nemal byť až taký problém. Tento typ kútika sa obzvlášť hodí pre veľké rodiny. Nielenže sa tu všetci spolu naobedujú, ale dá sa využiť na viacero spôsobov. Môže slúžiť na prácu, písanie domácich úloh alebo na veselé chvíle pri stolných hrách či kreatívne hobby.

Text: Katarína Paukeje, Katarína Barošová, Miroslava Maceková
Foto: archív firiem
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: jedálenský stôl kuchynské linky kuchynský ostrov plánovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia