Ako rozvrhnúť kuchyňu a pravidlá jej zónovania
Kuchyňa patrí k najprepracovanejším a často aj najobľúbenejším celkom v domácnosti. Jej zariaďovanie môže byť radosťou, no treba si uvedomiť aj to, že ide o pomerne zodpovednú úlohu. Má totiž svoje (pomerne pevné) pravidlá.
Kam ju situovať
Kuchyňa je komunikačným centrom a miestom každodenného stretávania sa rodiny. V rámci rozdelenia bytu či domu na prevádzkové zóny patrí do dennej zóny. Pri zariaďovaní nového bývania je prvou miestnosťou, ktorá by mala byť funkčná ešte pred nasťahovaním. Mala by sa vždy situovať v blízkosti hlavného vstupu, keďže cesta z predsiene vedie po príchode práve do kuchyne, kam sa odloží nákup.
Kuchyňu je najvhodnejšie situovať na severnú, prípadne severovýchodnú či východnú stranu. Neodporúča sa orientácia na južnú a juhozápadnú stranu. Pri varení totiž vzniká teplo, ktoré by orientácia na svetlú stranu ešte viac znásobovala.
Prístup do kuchyne a komora
Je ideálne, ak je prístup do kuchyne priamy a neprechádza sa do nej cez inú obytnú miestnosť. V rodinnom dome môžu niektorí majitelia v kuchyni preferovať aj tzv. zadné dvere, ktoré sú napojené napríklad na hobby miestnosť. Veľkou výhodou je, ak kuchyňa umožňuje priame napojenie na komoru – tá by mala byť orientovaná na severnú stranu. Poslúži na odkladanie potravín a rozličných kuchynských doplnkov. Ak na uskladnenie potravín nestačí chladnička s mrazničkou v rámci kuchynskej zostavy, ďalší mraziaci box možno umiestniť práve do komory.
Na internete nájdete viacero 3D plánovačov, ktoré vám umožnia zostaviť si kuchyňu presne podľa vlastných požiadaviek v pohodlí domova. Skúsiť môžete stránky spoločností Decodom a IKEA.
Bez elektroinštalácií to nepôjde
Každá kuchyňa si vyžaduje napojenie a inštalačné siete, akými sú prívod a odtok vody, prívod plynu, elektriny či napojenie digestora. Pri byte v bytovom dome ste limitovaní umiestnením vertikálneho bytového jadra v rámci celého domu. Kuchyňu treba umiestniť čo najbližšie k jadru so zabezpečením všetkých médií a ideálne s dodržaním už spomínanej orientácie na svetové strany. Pri návrhu rodinného domu je postup opačný – dispozíciu môžete plne prispôsobiť svojim požiadavkám.
Základom je nábytok
Kuchynský nábytok je neodmysliteľnou súčasťou každej kuchynskej zostavy. Spravidla je založený na princípe spodných skriniek prekrytých pracovnou doskou – spodná časť linky je pritom základom celej kuchyne. Nad ňou sú zvyčajne zavesené horné skrinky, ktoré môže dopĺňať niekoľko vysokých skríň.
Trendové je nahradiť bežne používané uzavreté skrinky otvorenými alebo použiť niekoľko radov otvorených políc. Spolu s rôznymi spotrebičmi a ďalšími doplnkami umiestnenými vo vhodnej vzdialenosti a v správnom poradí tvoria kuchyňu. Všetky prvky by mali byť rozmerovo prispôsobené danému priestoru a najmä čo najviac vyhovovať potrebám užívateľov.
Ako rozvrhnúť kuchyňu
Zvoliť správnu dispozíciu, ktorá by plne vyhovovala vašim potrebám, je pomerne tvrdým orieškom. Kým pri stavbe domu sa kuchyňa naozaj môže úplne prispôsobiť vašim potrebám, v malom byte spravidla nie sú také možnosti. Aj v ňom však môže vzniknúť dispozícia, ktorá vám bude po pár kompromisných riešeniach plne vyhovovať.
V praxi sa rozlišuje šesť základných dispozičných riešení, ktoré spĺňajú atribúty praktickej kuchyne, navyše v súlade s pracovným trojuholníkom
(základný princíp fungovania činností prepája varnú dosku, drez a chladničku).
Priama (lineárna)
Je vhodná do menších domácností. Obsahuje len najnutnejšie úložné prvky a môžu ju využívať jedna alebo dve osoby súčasne. Ak má takto usporiadaná kuchyňa fungovať plnohodnotne, zóna pri stene musí byť dlhá aspoň 3 m bez prerušenia a široká minimálne 1,7 m. V takejto kuchyni sa odporúča naplno využiť všetok dostupný priestor – siahnuť po vstavaných spotrebičoch a mať tak čo najväčšiu pracovnú plochu.
Paralelná (dvojstranná)
Dve zostavy umiestnené oproti sebe pri stene sa postarajú o najlepšie využitie kuchynskej zóny. Toto riešenie vyhovuje najmä priechodným kuchyniam. Takto navrhnutá kuchyňa však nie je vhodná do veľmi širokých miestností, pohyb v nej by bol náročný a namáhavý. Obe časti by ale mali byť od seba vzdialené aspoň 1,2 m, aby sa dolné skrinky dali pohodlne otvárať.
Rohová v tvare písmena L
Takto koncipovanú kuchyňu oceníte najmä v stredne veľkých domácnostiach. Máte tak dosah na obe strany. Veľmi dobre funguje v otvorených denných častiach, kde je spojená do jednej miestnosti s obývacou izbou. Jednotlivé pracovné zóny by mali byť oddelené pracovnou plochou, ktorá potom poskytne primeraný priestor na prípravu jedla a ďalšie činnosti.
S varným (pracovným) ostrovom
Ide o obľúbené riešenie, ktoré je vhodné len do väčších kuchýň. Miestnosť rozdeľuje na pracovnú a jedálenskú, respektíve obývaciu časť. Kuchynský ostrov možno využiť vo veľkých kuchyniach v tvare písmena L a U, výsledkom čoho je kompaktnejší pracovný trojuholník. Vytvára oddelenú pracovnú plochu, možno ho využiť na skladovanie riadu, hrncov a kuchynského náradia, na varenie, pečenie či umývanie…
Takýto ostrov musí byť pohodlne prístupný zo všetkých strán, a ak je správne navrhnutý, zabraňuje zbytočnému obchádzaniu dookola. Výhodou je, že poslúži aj ako doplnkové (prípadne aj hlavné) jedálenské sedenie – pri príprave jedla môžu ostatní členovia domácnosti alebo návšteva sedieť na opačnej strane. Pracovný ostrov môže v zjednodušenej forme predstavovať aj obyčajný stôl.
Rohová v tvare písmena U
Nájde uplatnenie vo veľkých aj malých domácnostiach. Využíva až tri plné steny miestnosti, vďaka čomu ponúka maximum úložného priestoru aj pracovnej plochy. V malej kuchyni však platí zásada, že medzi protiľahlými stenami musí byť vzdialenosť minimálne 2 m. Dá sa rozčleniť na pracovnú a jedálenskú časť. Aby bol pracovný trojuholník čo najprijateľnejší, je potrebné umiestniť jednotlivé zóny v dostatočnej vzájomnej vzdialenosti.
Polostrovná
Táto dispozícia vychádza z rohovej zostavy pridaním ďalšieho ramena a v otvorenom priestore vytvára tvar písmena T alebo G. Ide v podstate o ďalší spôsob vytvorenia celistvej kuchynskej plochy vo veľkej kuchyni. Predĺžením pracovnej dosky získate napríklad miesto, ktoré možno využiť ako jedálenský pult. Takáto dispozícia opticky predeľuje miestnosť na pracovnú a obývaciu časť a možno ju dokonca využiť z oboch strán.
Správne vybavenie
Celkový objem kuchynskej zostavy by mal zodpovedať veľkosti rodiny a spôsobu domáceho hospodárenia, ktorý súvisí so zložením a najmä s vekom členov domácnosti. Aj kuchyňu treba vybaviť tak, aby bol pobyt v nej pre členov domácnosti čo najpríjemnejší – vďaka zabudovaným spotrebičom bude pôsobiť ako jednotný architektonický celok bez škár a medzier, čo sa hodí napríklad pri upratovaní, súvislá pracovná plocha zase umožní praktické posúvanie riadu bez nutnosti zdvíhania, čo ocenia starší členovia domácnosti.
Pravidlá zónovania
Pri navrhovaní a zariaďovaní kuchyne stojí v popredí funkčnosť, pričom sa do úvahy berú typické pracovné postupy a individuálne zvyky. Optimálnym usporiadaním nábytku a funkčného vybavenia ušetríte veľa času a zvýši sa aj radosť pri varení. V každej kuchyni je nevyhnutné vzájomne prepojiť tri základné pracoviská (zóny), bez ktorých sa nezaobíde žiadna z nich – varné centrum (varná zóna), drez (umývacia zóna) a chladnička (zóna skladovania).
Ich vzájomné prepojenie tvorí základný princíp, ktorý poznáme ako už spomínaný pracovný trojuholník. Myslieť treba aj na adekvátny priestor na odkladanie riadu či kuchynských pomôcok a v neposlednom rade na prípravnú zónu, kde sa krájajú a upravujú potraviny.
Vzdialenosť medzi jednotlivými zónami by nemala byť príliš veľká, aby bola práca v kuchyni pohodlná. Nevyhnutné je zohľadniť aj bezpečnostnú otázku. Jednotlivé zóny by mali byť od seba vzdialené dva až tri kroky (asi 90 cm). Obvod tohto pomyselného trojuholníka by nemal presiahnuť 6 m. Aby bol pohyb v kuchyni plynulý a bez prekážok, je dôležitá aj správna výška jednotlivých zón a ich účelné usporiadanie.
Odborník radí
Tomáš Masaryk
Decodom
Usporiadanie zón a malé kuchyne
Usporiadanie zón sprava doľava je pre praváka nasledovné: skladovacia zóna, varná zóna, miesto na prípravu jedál, drez (s odvapkávacou plochou) a odkladacia zóna. V prípade ľaváka zvoľte zrkadlový obraz tohto riešenia. Pri malých kuchyniach sa však niekedy nedajú dodržať správne (odporúčané) rozmery a je potrebné vtesnať sa tam len s najnutnejším vybavením. Na malých kuchyniach potom aj najviac vidno chyby, ktoré sa spravili pri ich navrhovaní. Dobre riešená malá kuchyňa sa nikdy nezdá byť malá – je dobre zorganizovaná a plní svoju úlohu podobne ako tá so štandardnými priestorovými možnosťami. Mnohým navyše môže vyslovene vyhovovať, keďže v nej dokážu efektívnejšie pracovať.
Umývacia zóna
Centrom umývacej zóny je drez, ktorý je najvyužívanejším kuchynským miestom. Pri dreze stojíte viac ako polovicu času stráveného v kuchyni. Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležitá výška drezu, aby ste sa nemuseli neustále zohýbať – ideálna výška je 5 cm nad úrovňou zohnutej ruky mierne nad pásom. Umývacia zóna by teda mala byť vyššie ako zvyšné zóny (ideálne na úrovni od 85 do 106 cm), pretože pracovná rovina je až na dne drezu.
Po oboch stranách drezu je potrebná odkladacia plocha. Vzdialenosť medzi drezom, varnou plochou a prípravou zónou má byť čo najmenšia, pretože vodu potrebujete mať na dosah aj počas varenia a prípravy jedla. Neodmysliteľnou súčasťou moderných kuchýň je aj umývačka riadu. Ide o ekonomickejší a ekologickejší spôsob umývania riadu v domácnosti – prináša so sebou nízku spotrebu vody aj energie a v nemalej miere šetrí časom, ktorý človek strávi umývaním a následným utieraním riadu.
Moderné zariadenia sa navyše vyznačujú nízkou hlučnosťou. Výhodou je, že dnes existujú riešenia pre rôzne veľké domácnosti. Súčasťou umývacej zóny môže byť aj drvič odpadu a pod drez sa situujú sortéry na triedenie odpadu.
Odborník radí
Martin Sajbert
Philips
Osvetlenie kuchyne
Kuchyňa zlúčená s jedálenskou časťou či barovým sedením je spojením viacerých potrieb. Pri jej plánovaní by ste preto mali zohľadniť aj odporúčania odborníkov na svetelný dizajn. Svetlo totiž dotvára priestor. Na osvetlenie pracovnej dosky potrebujete výkonné bodové osvetlenie zhora. Nad jedálenský stôl voľte také svetlo, ktoré zachová prirodzenú farbu jedla, pretože „jedia“ aj oči. Nezabudnite na centrálne stropné osvetlenie – zíde sa nielen v prípade, že sa rozhodnete upratať.
Dobre padne aj možnosť stlmenia či len tzv. náladové svetlo, zahŕňajúce osvietenie konkrétnych predmetov, ník, prípadne zasklených častí skriniek. Dôležité je pripomenúť, že aj malú kuchyňu s jedálenským kútom dokáže správne osvetlenie opticky zväčšiť. Intímne svetlá zase veľký priestor zútulnia. Hlavnou podmienkou dobrého osvetlenia je dostatočná intenzita (do 500 lx) a rovnomernosť bez vytvárania ostrých obrysov a tieňov na pracovných plochách.
Odkladanie
Nespočetné množstvo riadu, kuchynského náradia, skla, porcelánu a malých elektrospotrebičov, bez ktorých by kuchyňa nebola kuchyňou, musí mať svoje miesto a byť súčasťou ľahko dostupného a rozumne zorganizovaného odkladacieho priestoru. Výška kuchynskej zostavy je nemenej dôležitá ako jej usporiadanie. Je nutné navrhnúť ju tak, aby nebolo nutné sa príliš zohýbať ani naťahovať. Najčastejšie používané predmety je ideálne skladovať od výšky kolien do úrovne očí, teda mať ich na dosah. Mnohé z kuchynských potrieb vyberáme a odkladáme niekoľkokrát za deň, ide teda o logické požiadavky, ktoré by mala spĺňať každá kuchyňa.
Aj uskladnenie riadu a náčinia má svoje pravidlá. V horných častiach spodných skriniek je dobré umiestniť ťažie a veľké hrnce. Odporúča sa siahnuť po veľkých zásuvkách s plnovýsuvom s vysokými bočnými stenami, ktoré zabraňujú prašnosti, a s vnútorným delením, vďaka ktorému bude mať každý predmet svoje miesto. Čelné výsuvy úzkych skríň možno využiť na fľaše oleja, octu a iných dochucovadiel potrebných pri príprave jedla. Čelné výsuvy spodných skríň ukryjú odpadkové koše alebo čistiace prostriedky.
Zásuvky doplnené praktickým rozdeľovacím systémom (vnútorné oddelené priehradky) pojmú príbor i nože, ktoré sa vďaka takémuto systému tak rýchlo neotupia, ako keď sú iba voľne pohodené v zásuvke. Problémom dnes už nie sú ani kedysi len ťažko využiteľné rohy spodných skriniek. Vo všeobecnosti ale platí, že pri otváraní dvierok alebo výsuvných zásuviek musí ešte zostať priestor minimálne 120 cm, čo zabezpečí pohodlnú manipuláciu.
Hĺbka políc spodných skriniek nesmie presahovať hĺbku pracovnej dosky – 60 cm (kvôli pohodlnej dostupnosti najspodnejších z nich). Horné skrinky sú plytšie ako pracovná doska. Nastaviteľné police umožňujú výškové posuny vnútri skrinky, vďaka čomu vyhovujú menším i väčším kusom skla či porcelánu. Musia byť umiestnené minimálne 50 cm nad pracovnou doskou.
Skladovanie
Kuchyňa je zároveň aj malým skladom, takže v nej treba zabezpečiť dostatok miesta na uskladnenie potravín. Kľúčom pri skladovaní je prehľadnosť, aby sme vždy všetko rýchlo našli a vyhli sa zbytočným stratám. Skladujú sa čerstvé, chladené, mrazené, ale i trvanlivé potraviny.
Na uskladnenie pečiva či ovocia postačia vhodné nádoby, ideálnym pomocníkom je však chladná tmavá komora, kde vydržia potraviny čerstvé dlhší čas. Modernou náhradou komory je potravinová skriňa, ktorej kapacita umožní skladovať aj väčšie zásoby jedla na jednom mieste (v závislosti od veľkosti rodiny). Samozrejme, podobne ako komora nenahradí chladničku. Potravinová skriňa zložená z plnovýsuvných políc zaisťuje pohodlný prístup z oboch strán, vďaka čomu ponúka maximálny prehľad.
Skladovanie chladených/mrazených potravín závisí najmä od počtu členov domácnosti, preto je mimoriadne dôležitý aj objem chladničky/mrazničky (spravidla kombinovanej), resp. priestor, ktorý zaberú. Zároveň je dôležité, aby k nej bol dobrý prístup, v blízkosti by mala byť dostatočná odkladacia plocha určená aj na prípravu jedla. Dôležité je i to, či bude zabudovaná do skrine alebo pod pracovnú dosku, prípadne bude stáť samostatne. Zohľadniť treba aj jej otváranie – nesprávny smer totiž môže skomplikovať pohyb v kuchyni.
Skladovanie trvanlivých potravín je menej náročné ako tých čerstvých. Praktickým riešením sú spodné výsuvné skrinky, ktoré vďaka správnemu vnútornému vybaveniu poskytnú absolútny prehľad a sú ideálne aj na skladovanie objemnejších potravín.
Prípravná pracovná zóna
Dôležitou súčasťou prípravy pokrmov je prípravná pracovná či odkladacia plocha po oboch stranách umývacej a varnej zóny v dostatočnej šírke aspoň 60 cm. Pracovná plocha umiestnená medzi umývacou a varnou zónou činnosti len uľahčuje a umožňuje ich plynulosť.
Výška pracovnej plochy nemusí byť všade rovnaká – všetko závisí od jednotlivých užívateľov, ale aj od jednotlivých činností. Súvislosť medzi výškou a hĺbkou pracovnej plochy treba brať do úvahy najmä v prípade spodnej časti kuchynskej zostavy. Možnosť pohodlne dosiahnuť aj na zadnú časť pracovnej plochy alebo na dno drezu ovplyvňujú aj predné plochy či výška sokla. Ideálna hĺbka pracovnej plochy je minimálne 60 cm. V prípade kuchynského ostrova je to od 60 do 120 cm – ak bude ostrov prístupný zo všetkých strán.
Čo sa týka výšky, pri príprave jedla, krájaní, miešaní či zdobení je vhodná výška 5 až 10 cm pod úrovňou ohnutej ruky – teda 86 až 92 cm. Pri práci s menšími spotrebičmi či miesení cesta postačí pracovná výška 17 až 25 cm pod úrovňou ohnutej ruky, v praxi okolo 72 až 75 cm. Hoci teória hovorí o viacerých výškach pracovných plôch, reálne sa používajú len málokedy.
Varná zóna
Od veľkosti a frekvencie používania kuchyne závisí umiestnenie a výber varnej dosky. Mala by sa nachádzať v blízkosti drezu a odkladacej plochy. Pokiaľ možno, je vhodné doplniť i kvalitný odsávač pár. Samotná varná plocha by mala mať výšku asi 10 až 17,5 cm pod úrovňou ohnutej ruky (spravidla od 75 do 87 cm), aby bolo možné pohodlne kontrolovať priebeh varenia. Po oboch stranách varnej plochy sa hodí odkladacia zóna široká minimálne 40 cm. Varná plocha a rovnako ani drez by nemali byť zastrčené do rohov kuchyne – od steny by mali byť vzdialené minimálne 20 cm.
Pri voľbe vhodných spotrebičov máte na výber tradičný samostatne stojaci sporák alebo vstavanú rúru a varný panel (indukčná, plynová, elektrická varná doska), ktorých použitie sa v súčasnosti teší veľkej priazni. Ak chcete rúru do kuchynskej zostavy zabudovať, mala by byť umiestnená v dostatočnej výške, čo zabezpečí pohodlnú obsluhu, nikdy nie však vyššie ako v úrovni očí. Rúru možno doplniť vstavanou mikrovlnkou, k luxusnejšej výbave patrí vstavaný kávovar, ktorý si tiež nachádza svojich priaznivcov.
Varnú zónu dopĺňa digestor. Pri výbere odsávača však určite nemyslite len na jeho vzhľad a sústreďte sa najmä na jeho výkon – ten by mal byť asi desaťnásobne vyšší ako objem vzduchu v miestnosti. Pri jeho osádzaní je potrebné dodržať vzdialenosť medzi ním a varnou doskou minimálne 65 cm, v prípade plynových až 75 cm.
Čo treba vedieť
Materiály
Najpoužívanejším materiálom na výrobu kuchynských liniek je v súčasnosti drevotrieska, na povrchu ktorej sa nachádza fólia. Takéto dvierka sú dostupné v množstve rôznych dekorov, sú odolné proti poškrabaniu a dobre sa udržiavajú čisté. Výhodou je aj ich cenová dostupnosť. Drevotriesku s fóliovou povrchovou úpravou možno použiť nielen na výrobu kuchynskej linky, ale aj pracovnej dosky alebo kuchynskej zásteny.
Slabým miestom drevotriesky sú hrany a spoje, ktoré zle odolávajú vode. Ďalšou možnosťou je drevotrieska s povrchovou dyhou. Ide o krájanú alebo lúpanú dyhu z kvalitných drevín – buk, dub, javor alebo orech. Výhodou je prírodný charakter materiálu, je však menej odolný proti znečisteniu a náročnejší na údržbu.
Inou alternatívou je drevovláknitá hustolisovaná doska; poznáme ju aj pod názvom MDF doska – je oveľa pevnejšia, teda i kvalitnejšia. Okrem fólie a dyhy, ktoré sa používajú aj v prípade drevotriesky, sa najčastejšie upravuje lakovaním, takže možno vyrobiť aktuálne veľmi populárne kuchynské linky s vysokým leskom. Čaro materiálu spočíva v tom, že z tvarovateľných MDF dosiek sa dajú vytvárať zaoblené a ohnuté plochy. Tie možno použiť pri návrhu netradičných zaoblených kuchynských liniek alebo ostrovov. Aj MDF dosky podobne ako tie drevovláknité však zle znášajú dlhodobú prítomnosť vlhkosti a pary.
Ďalšou možnosťou je drevený masív, ktorý sa v minulosti spájal najmä s kuchyňami vo vidieckom štýle. V súčasnosti ide o pomerne diskutovaný materiál – keďže vplyvom vlhkosti a zmeny teplôt mení svoj tvar a vidno na ňom škrabance, nerovnosti či škvrny. Pomôže však výber správneho druhu dreva a jeho dostatočná povrchová úprava.
Ak ale chcete, aby vaša kuchyňa voňala drevom, skúste použiť tzv. škárovky, teda plošne lepené tenšie vrstvy dreva (lepením sa prirodzene eliminujú prirodzené deformácie dreva spôsobené vlhkosťou a zmenami teplôt). V prípade, že trváte na masívnom dreve, je vhodné siahnuť po biodoske. Vyzerá ako masív, no vzniká zlepením troch vrstiev, čo vylepšuje jej vlastnosti.
Úchytky
Sú funkčnými i vizuálnymi doplnkami každej kuchyne. Môžu mať tvar gombíka, uška, tyče alebo lišty na hrane dvierok. V ponuke nájdete rôzne vyhotovenia i farby. Stanú sa pomyselným šperkom interiéru a každá z nich môže mať inú farbu alebo motív. Obľube sa však v súčasnosti najmä v moderných kuchyniach tešia čisté línie bez úchytiek.
Podnož
Spodná časť linky sa u nás zvykla prekrývať lištou, zaujímavá a momentálne pomerne obľúbená je aj verzia bez nej, teda kuchynská linka s priznanými nožičkami. Výhodou je, že tento priestor máte stále dobre dostupný, odpadajú teda obavy, koľko prachu a nečistôt sa tam za roky používania nahromadilo.
Farebnosť
To, akú farbu v kuchyni zvolíte, môže byť predmetom vášnivých rodinných diskusií. Aktuálne trendové sú biele kuchynské linky s vysokým leskom, vy sa však pokojne vyberte vlastným smerom. Báť sa nemusíte ani farieb, no najmä v malom priestore sa držte hesla „menej je viac“. Ak potrebujete miestnosť opticky zväčšiť, voľte svetlé odtiene, ak je kuchyňa dostatočne veľká, pokojne siahnite po výrazných, ba priam dramatických farbách. V prípade, že chcete navodiť atmosféru útulného domova, dobrou voľbou sú teplé zemité odtiene.
Pocit sterilnej čistoty, ktorá je vítaná najmä v moderne ladených kuchyniach, navodia studené svetlé farby. Zaujímavou voľbou sú kuchyne s dvierkami alebo policami rôznych farieb – môžu byť v príbuzných odtieňoch a vzájomne harmonizovať alebo v absolútne odlišných a vzájomne kontrastovať. Osobitú farebnosť vnášajú do miestnosti aj netradičné materiály, ktoré sa použijú napríklad na kuchynských dvierkach – zaujímavý je napríklad plech. Popri farebnosti samotnej kuchynskej linky treba myslieť aj na farebnosť ostatných jej prvkov.
Pracovná doska či kuchynská zástena dnes ponúkajú naozaj nevídané možnosti – ak sa napríklad rozhodnete pre kalené sklo, môžete mať na ňom v podstate akýkoľvek motív. Aj to je však oblasť, kde musíte byť opatrní. Zaujímavosť môžete kuchyni dodať aj správnym výberom farby na stene. Pri nej si ale treba všímať aj zloženie. Farba na stene v kuchyni by mala byť oteruvzdorná, paropriepustná a stálofarebná, mnohí určite ocenia aj umývateľné varianty. A v neposlednom rade netreba zabúdať na doplnky.
Tých je v kuchyni naozaj viac ako dosť a aj ony sa v prípade, že nie sú ukryté v kuchynskej linke, podieľajú na jej celkovom vzhľade a dokážu doslova čarovať. Aj biela linka tak vďaka doplnkom môže pôsobiť farebne. Podobne je to i so štýlom kuchyne – vhodným výberom doplnkov (napríklad retro kávovar, kuchynská váha alebo aj väčšie kusy ako spotrebiče) získate želaný efekt.
PRIPRAVILA: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
ODBORNÁ SPOLUPRÁCA: DECODOM
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: Kuchyňa a kúpeľňa