Ako si vybrať materiál kuchynskej pracovnej dosky? Inšpirujte sa horúcimi trendmi!

26. 06. 2020
Zdieľať

Pracovná doska v kuchyni je jeden z najviac namáhaných povrchov v domácnosti. Viete si správne vybrať materiál, aby bol nielen estetický, ale tiež praktický, hygienický a nebolo na ňom vidno opotrebenie?

Pracovná doska z prírodného kameňa

Mramor Statuarietto či žula Juparana sú dnes najobľúbenejšie medzi prírodnými kameňmi. Každá doska z nich je vďaka nepravidelnej kresbe jedinečná. Mramor obľubujú aj profesionálni kuchári, pretože naň môžete položiť horúce hrnce a plechy, ale má tiež svoje negatíva – ľahko ho zafarbí červené víno, ocot, káva, korenia. Žulové pracovné dosky sú oveľa menej pórovité, vďaka čomu sú odolnejšie voči škvrnám a poškriabaniu a nájdete ich aj v širšom farebnom spektre.

Pracovná kuchynská doska z mramoru

Zdroj: iStock

Pracovná kuchynská doska z mramoru

Zdroj: iStock

Pracovná kuchynská doska z mramoru

Zdroj: iStock

Drevená pracovná doska

Drevené pracovné dosky sú zvyčajne tvorené z laminovaných kusov dreva. Povrch drevených pracovných dosiek je špeciálne upravený. K moderným povrchom, ktoré sa výborne hodia do kuchyne, patrí bambusová pracovná doska. Dá sa aj po rokoch upraviť, ľahko sa udržiava, neabsorbuje vodu a tekutiny, neodúva sa. Hodí sa aj ako povrch kuchynského ostrovčeka. Pri výbere drevenej dosky sa vopred informujte, ako je ošetrená a čo od nej môžete očakávať. Ošetrenie olejom minimalizuje zanechávanie škvŕn.

drevená pracovná doska v kuchyni

Zdroj: iStock

drevená pracovná doska v kuchyni

Zdroj: iStock

drevená pracovná doska v kuchyni

Zdroj: iStock

drevená pracovná doska v kuchyni

Zdroj: iStock

Pracovná doska z nehrdzavejúcej ocele

Spolu s trendom minimalizmu a industrializmu sa do moderných kuchýň dostávajú aj pracovné dosky z kovu – najmä z ocele alebo mosadze. Nerezová oceľ je veľmi odolná a hygienická, preto sa používa tiež v reštauráciách. Nemá žiadne praskliny, v ktorých by sa mohli množiť baktérie, plesne či vírusy. Každých päť až desať rokov si ju môžete dať znova preleštiť a bude vyzerať ako nová. Niektorí domáci si schválne nechávajú stopy, otlačky, zárezy či ošúchané miesta na takejto linke viditeľné, ako artefakt života v kuchyni.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Ako si vybrať vhodný kuchynský drez
Pracovná kuchynská doska z nehrdzavejúcej ocele

Zdroj: iStock

Pracovná kuchynská doska z nehrdzavejúcej ocele

Zdroj: iStock

Pracovná kuchynská doska z nehrdzavejúcej ocele

Zdroj: iStock

Pracovná doska z lešteného betónu

Za ostatné roky sa aj v interiéroch dostáva do popredia „novodobý kameň“ – betón. Betónové pracovné dosky sa odlievajú do formy a vzhľadom na ich hmotnosť potrebujú pevné podnožie. Sú mimoriadne odolné. Majú dnes oceňovaný surový povrch a dá sa do nich zabudovať dokonca aj vykurovanie. Samozrejme, dôležité je kvalitné utesnenie drezu a zásteny. Povrchové úpravy sa líšia od veľmi drsných po rafinovanejšie a navyše môžu byť zafarbené tónovaním zmesi. Získate tak jedinečnú modernú a praktickú kuchyňu.

Pracovná kuchynská doska z lešteného betónu

Zdroj: iStock

Pracovná kuchynská doska z lešteného betónu

Zdroj: iStock

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské drezy kuchynské linky
Zdieľať článok

Diskusia