Kde sa varí, tam sa darí

12. 01. 2007
Zdieľať

Varné centrum – tento výraz mi pripadá trocha silný na domáce prostredie. Hodí sa mi skôr na kuchyne reštaurácií alebo závodných kuchýň. A keď v domácnosti, tak sa mi vybaví rozprávka o Princeznej so zlatou hviezdou na čele, kde bolo varné centrum naozaj dôležité, aby sa zvládla príprava pohostenia pre kráľa. No ak sa cítite ako kráľ či kráľovná (kto by sa tak necítil) vo svojom kráľovstve, nech sa páči, vojdite do sveta varných centier.

Súčasné trendy v kuchyniach sa vracajú ďaleko do minulosti. Do čias, keď k sporáku patril pracovný stôl, vedľa stál kredenc a tam bol všetok riad a pomôcky na varenie. Aj dnes by malo usporiadanie kuchyne podliehať jednotlivým činnostiam tak, ako na seba nadväzujú. Dôležitým faktorom je aj bezpečnosť celej prevádzky. Varné centrum by sa nemalo nachádzať v priestore s vyššou frekvenciou pohybu, aby ste sa vyhli úrazom z popálenia. Preto sa najčastejšie umiestňuje v strede kuchynskej zostavy, kde vzniká aj dostatok plochy na presunutie horúceho hrnca zo sporáka.


Kde sa varí, tam sa darí

75356

Pri plánovaní kuchynskej zostavy je viac ako nutné jej logické usporiadanie. O umiestnení, usporiadaní a vybavení varného centra to platí tiež. Nie je podstatné, aká veľká je plocha kuchyne, dôležitejšie je určiť si priority. Ak ste single a stravujete sa prevažne v reštauráciách, doma vám stačí dvojplatnička a mikrovlnná rúra, no ak sa snažíte dobehnúť vo svojich kuchárskych kvalitách Jamieho Olivera a varíte pravidelne pre veľkú rodinu či partiu kamarátov, budete toho potrebovať asi viac. V jednom aj druhom prípade si však kuchynskú zostavu rozdeľte do troch základných častí – varné centrum, pracovná plocha a umývacie centrum. Ideálne usporiadanie týchto troch častí by malo rešpektovať podmienku, že pracovná plocha by mala byť medzi varným a umývacím centrom. Nemali by ste zabudnúť, že okolo varného centra by malo byť dostatok odkladacích plôch a všetko potrebné musí byť na dosah ruky.


Kde sa varí, tam sa darí

75366

V súčasnosti je moderná kuchyňa s varným ostrovčekom pripomínajúcim profesionálnu kuchyňu. Je to elegantné a efektívne riešenie, nemali by ste však zabudnúť na dostatočnú pracovnú plochu okolo sporáka, čo si žiada priestrannejšiu a väčšiu plochu celej kuchyne. Okrem základnej funkcie môže slúžiť aj na zásobu potravín, ako sklad riadu či ako pracovná plocha. Ostrovček sa dá vhodne využiť na čiastočné oddelenie pracovnej časti kuchyne od jedálne, prípadne od iných obytných priestorov.

Nie všetky kuchyne sú však také štedré na priestor a vtedy je dôležité pouvažovať, či je lepšie vytvoriť kuchynskú zostavu rovnobežnú alebo rohovú. Ak si zvolíte rozmiestnenie kuchyne v dvoch rovnobežných líniách, výhodné je umiestniť varné centrum a drez na jednu stranu a na druhú stranu pracovnú plochu a skladovací priestor.


Kde sa varí, tam sa darí

75353

Na Slovensku platí viac ako inde, že láska prechádza cez žalúdok. Naše gazdinky sa práve varením snažia udržať svoje polovičky doma. Polovičky by im preto mohli uľahčiť túto činnosť dokonalým varným centrom v kuchyni. Čo to je dokonalé varné centrum?

Zostava elektrospotrebičov, ktoré gazdinka potrebuje na prípravu kráľovského menu, od sporáka, bez ktorého by sa asi ťažko varilo, cez kvalitnú rúru, mikrovlnku, gril až po výkonný odsávač pár, aby ste nemuseli usínať s vôňou vyprážaného rezňa, šíriaceho sa z vašich perín a záclon. Každodenná príprava dobrého jedla je oveľa jednoduchšia, keď máte k dispozícii kvalitné kuchynské spotrebiče. Existujú dokonca aj spotrebiče, ktoré vedia plniť vaše príkazy. Stačí im určiť cieľ a samy dovedú pokrm do dokonalosti – varia, pečú, grilujú, pražia.

Varné dosky a sporáky


Kde sa varí, tam sa darí

75365

Veľkú popularitu aj vďaka praktickej stránke si získalo umiestnenie sporáka a rúry samostatne v rámci kuchyne. Trendy v kuchyni smerujú k maximálnej úspore práce, minimalizácii zbytočných pohybov a k ekonomickému využitiu miesta. Samostatná varná doska a rúra sú náročnejšie na priestor a z dispozičného hľadiska sa v malej kuchyni môže stať, že na takéto riešenie máte len málo miesta. Vtedy vám neostáva nič iné, ako umiestniť do kuchyne sporák. Nemusíte sa báť, že nebudete kráčať s duchom módy. Mnohí architekti radi používajú prvky profesionálnej kuchyne aj v bytovom interiéri a voľne stojace sporáky profesionálneho vzhľadu patria medzi ne.


Kde sa varí, tam sa darí

75360

Sporák – samostatne stojaci spotrebič, ktorý tvorí varná platňa, rúra a odkladací priestor na plechy na pečenie – si stále nachádza svoje miesto v kuchyni. Výhodami voľne stojaceho sporáka sú veľmi ľahká a finančne nenáročná inštalácia, jednoduchá výmena starého sporáka za nový a už spomínaný odkladací priestor na príslušenstvo. Na druhej strane je tu nevýhoda – zložitejšie čistenie v medzerách medzi sporákom a kuchynskou linkou. Bez ohľadu na používanú energiu musíme pri sporákoch veľmi dbať na ich správne umiestenie v kuchyni. Ide totiž o otázku bezpečnosti aj pohodlia. Popri sporáku potrebujeme odkladací priestor po oboch stranách, nielen po ľavej (ak sme praváci). Zatiaľ čo vľavo potrebujeme aspoň 40 cm, vpravo stačí aj 30 cm. Preto by sporák nemal byť v rohu miestnosti.


Kde sa varí, tam sa darí

75340

Varná platňa umiestnená v pracovnej doske a pod ňou zabudovaná rúra – takto vyzerá zabudovaný sporák, ktorý predstavuje základ varného centra. Preberá výhody zabudovaných spotrebičov a zároveň šetrí miesto v malých priestoroch, v ktorých by sa samostatne umiestnená rúra mimo varnej dosky nezmestila. To, že nejde o samostatne zabudovanú rúru a samostatne zabudovanú varnú platňu, spoznáme podľa toho, že ovládacie tlačidlá sú umiestnené na ovládacom paneli rúry (pri samostatných varných platniach sú súčasťou varnej platne).





Varnú dosku treba umiestniť do takej výšky, aby kuchár či kuchárka nemuseli zdvíhať pekáče nad úroveň hrudníka (odporúčaná výška je asi 115 cm pre dno rúry, ale treba prihliadať na to, či používateľ nie je veľmi nízky, alebo naopak vysoký). Potom sa varná doska umiestňuje nižšie ako pracovná doska na prípravu jedla – asi 15 cm pod jej úroveň. Pre stojaceho človeka to znamená, že má dosku približne 10 až 17,5 cm pod úrovňou ohnutej ruky (asi 72 až 88 cm), aby dobre videl aj do zadných hrncov.





Na pripojenie elektrického sporáka však treba napätie 380 V, zatiaľ čo pri samostatne používanej doske a rúre stačí 220 V. Tieto údaje sú dôležité hlavne pri rekonštrukciách, aby sme sa vyhli prerábaniu rozvodu elektrického prúdu v celom byte.

Rúry


Kde sa varí, tam sa darí

75351

Rúra môže byť súčasťou sporáka, kde celý prístroj stojí samostatne, alebo môže byť vstavaná v kuchynskej linke. Buď v kombinácii so vstavanou varnou doskou, pričom sa obidve zariadenia ovládajú z panela umiestneného na prednej strane rúry, alebo samostatne s vlastným ovládaním, čo umožňuje umiestnenie rúry do ľubovoľnej výšky. Preč sú časy, keď sa rúra používala iba na pečenie. Dnešná doba sa nazýva aj multifunkčná a rúry sa jej podriadili tiež. To uľahčuje a urýchľuje prácu a šetrí sa tým aj priestor v kuchyni, pretože funkciu viacerých neskladných škatúľ preberá jeden, najviac dva prístroje.

Digestory

Odsávače pár či digestory dnes patria k neodmysliteľnej výbave každej kuchyne. Varné centrum kuchyne si bez digestora ani nevieme predstaviť. Ľudia si overili, že nedostatočné odvádzanie pachov, splodín a vodnej pary, čo predstavuje hlavnú technickú požiadavku na digestory, z uzavretej miestnosti môže spôsobovať množstvo problémov vrátane zdravotných, ako je najmä vznik plesní. Čo sa týka pachov, v bytoch, kde priamo na kuchyňu nadväzuje napr. obývacia izba, sa bez výkonného digestora rozhodne nezaobídete. Nezanedbateľný nie je ani estetický aspekt, lebo odsávače dnes v kuchyni často predstavujú doslova artefakt.


Kde sa varí, tam sa darí

75337

Vzdialenosť medzi sporákom a odsávačom má byť minimálne 65 centimetrov, nad plynovými horákmi je však vhodnejšia vzdialenosť 70 cm. Pri luxusných ostrovčekových digestoroch možno výšku nastaviť aj pomocou motora. V ostatných rokoch sa často používajú digestory široké 90 až 120 cm.





Digestory sa rozdeľujú podľa spôsobu odvetrania na recirkulačné a odťahové alebo podľa zhotovenia na typy, ktoré možno umiestniť pod skrinku, zabudované, komínové či ostrovčekové, štrbinové a teleskopické.

No dôležitejší ako zhotovenie digestora je jeho výkon. Vzduch v kuchyni by sa mal počas hodiny vymeniť aspoň desaťkrát, ideálna je šestnásťnásobná výmena vzduchu. Pre kuchyňu s rozlohou 10 m2 stačí výkon približne 300 m3/h, avšak pre veľkú kuchyňu, najmä ak je spojená s obývacou izbou, tento výkon nestačí. Netreba sa uspokojiť len s výkonom, ktorý uvádzajú výrobcovia. Aby digestor dokonale fungoval, je potrebný dostatočný prívod vzduchu zodpovedajúci jeho výkonu. Napr. tam, kde sa použili okná s obvodovým tesnením, odsávače nebývajú úplne funkčné. Preto by mal digestor navrhnúť projektant vzduchotechnik.










Kde sa varí, tam sa darí

75348


Kde sa varí, tam sa darí

75349

Železné pravidlo – ak sa človek postaví ku kuchynskej linke a dá ruku do pravého uhla, mal by ju mať 15 cm nad pracovnou plochou. Sporák je príliš vysoko, umývanie nízko – to je problém typizovaných kuchýň. Existujú už aj ergonomické kuchyne, ktoré sa správne navrhnú a prispôsobia telesným danostiam používateľa.

Mať kuchyňu zariadenú podľa posledných trendov je síce pekné, no účelnosť by v tomto prípade mala byť dôležitejšia. Zariadenie by malo mať hlavu a pätu. Najčastejším prehreškom sú výšky jednotlivých zón kuchyne, nad ktorými sa mnohí ani nezamýšľajú. No neskôr sa stretnú napríklad s problémom, že gazdinka nevidí do hrncov umiestnených na zadných platničkách sporáka, pretože je umiestnený vysoko. To môže byť dokonca nebezpečné. Pretože ak sa bude naťahovať, aby videla, čo varí, môže na seba stiahnuť horúci hrniec z prednej časti varnej dosky. Bežná výška typizovanej kuchynskej linky je 86 cm, no varná doska by mala byť vo výške maximálne 80 cm.


Kde sa varí, tam sa darí

75355

Neviem, čo zmenilo pohľad na zariadenie v kuchyni, veď aj obyčajná pec s ohniskom na varenie, ktorá sa používala v minulosti, mala varnú plochu oveľa nižšie, ako je dnešná typizácia. Ak sa pozrieme do kuchýň našich praprarodičov, zistíme že boli zariadené maximálne účelne a bez zbytočností. Pri peci s ohniskom na varenie umiestnenej bezpečne v rohu miestnosti bývala pristavená lavica ako pracovná a odkladacia plocha a nad ňou boli police na riad a kuchynské náčinie. Všetko pekne poruke. To by mal byť základ, ktorý treba len pretransformovať do súčasnej technickej doby.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa varné centrum
Zdieľať článok

Diskusia