Šetríme v kuchyni: Ktoré potraviny nemusíte vyhodiť ani po dátume spotreby?
Keď vyprší dátum spotreby, väčšina z nás potraviny okamžite vyhadzuje. Isteže, v mnohých prípadoch je to nevyhnutné, ale existujú aj také, ktorým deň-dva či týždeň navyše neublíži. Pri ktorých potravinách je skutočne dôležité dodržať dátum spotreby a ktoré môžete zjesť aj po jeho uplynutí?
Chlieb a pečivo: Pozor na pleseň!
Chlieb a pečivo môžete použiť, kým neuvidíte, že na povrchu rastie nejaká pleseň. Potom je čas vyhodiť ho – určite nestačí pleseň odkrojiť! Chlieb je porézna potravina, takže pleseň a rôzne baktérie ľahko prenikajú dovnútra, aj keď ich nevidíme.
Mlieko: Dajte na svoj nos
Proces pasterizácie zbaví mlieko škodlivých baktérií, no baktérie v ňom môžu stále rásť, najmä ak je pridlho mimo chladničky. Pri mlieku je lepšie orientovať sa zmyslami ako dátumom minimálnej trvanlivosti – môže sa totiž stať, že bude pokazené ešte v termíne – to záleží od dopravy a skladovania v predajni. Mlieko nepite vtedy, keď začne zapáchať alebo chutiť kyslo.
Mäkký syr: Verte dátumom
Mäkký syr je hlavnou živnou pôdou pre listériu, takže mäkké syry by sme nemali konzumovať po dátume spotreby. Určite zahoďte akýkoľvek mäkký syr, na ktorom vzniká pleseň.
Tvrdý syr: Pleseň ho nedostane
Tvrdý syr má podstate dlhšiu trvanlivosť ako mäkký. Mnohé druhy, ak sú zabalené, vydržia v chladničke až šesť mesiacov a po rozbalení tri-štyri týždne. Výhodou tvrdých syrov je, že plesne nie sú schopné preniknúť hlbšie do syra, takže sa dajú odrezať a zvyšný syr môžete použiť.
Surové mäso a ryby: Neriskujte!
V prípade surového mäsa a rýb rozhodne neriskujte a spotrebujte ich čo najskôr, najneskôr v deň dátumu spotreby. Opäť záleží od skladovania – môžu byť nevhodné na varenie i skôr. Ak mäso vonia a vyzerá dobre, nie je slizké a nezmenilo farbu, je v poriadku.
Čerstvé mäso a ryby z trhu či farmy, ktoré nemajú dátum spotreby, skladujte v chladničke a spotrebujte najneskôr do dvoch dní.
Vajcia: Test čerstvosti
Čerstvosť vajec prezradí jednoduchý test – naplníte pohár vodou a vložíte do nej vajíčko. Ak klesne na dno pohára, je čerstvé a môžete ho použiť, ak pláva, je staré.
Šunky a salámy: 3 – 5 dní a dlhšie
Nakrájaná saláma, šunka a iné lahôdkové mäso sú dobré tri až päť dní po otvorení. Nenakrájané suché salámy či klobásy vydržia dlhšie, v tomto prípade sa nemusíte úplne spoliehať na dátum spotreby, najmä ak ich tepelne upravujete.
Šaláty vo vreckách: Čo najskôr zjesť
Vopred pripravené balené šaláty bývajú premyté viackrát, no keďže sa s nimi ešte po zabalení manipuluje, sú stále náchylné na množenie baktérií. V najhorších prípadoch môžu obsahovať listériu, salmonelu a E. coli. Zlaté pravidlo – bez ohľadu na dátum spotreby použite šalát čo najskôr, vyhoďte listy, ktoré už zvädli a zeleninu dobre premyte.
Špenát: Nečakajte, kým zvädne
V prípade špenátových listov je dobré orientovať sa dátumom spotreby, ale keď začnú vädnúť, nejedzte ich bez tepelnej úpravy. Zvädnuté listy sú na varenie síce vhodné, ale určite žiadnym spôsobom nepoužívajte hnedé alebo slizké listy – vtedy je lepšie vyhodiť celý balíček.
Nepasterizované šťavy: Sú citlivé na dátum spotreby
Surové, za studena lisované šťavy treba vyhodiť vždy, keď uplynula doba spotreby. Sú totiž nepasterizované a oveľa náchylnejšie na kontamináciu baktériami a kvasinkami.
Konzervy: Aj pol roka po…
Potraviny v konzervách je bezpečné jesť aj po dátume spotreby, a to zhruba do 6 až 12 mesiacov. Určite však nejedzte jedlá z plechovky, ktorá je vydutá, silne preliačená alebo deravá.
Sabína Zavarská
Foto: iStock