Ako prestavať radový domček so šírkou iba 6 metrov?

12. 11. 2018
Zdieľať

Radový domček so šírkou iba 6 m prestavali architekti zo štúdia BFDO Architects tak, aby čo najlepšie slúžil štvorčlennej rodine. Využili pritom existujúce prístavby pred i za domom a starostlivo upravili ako tvar budovy, tak aj proporcie jednotlivých miestností. Zároveň prešpikovali stavbu svetlíkmi, rohovými oknami a zasklenými stenami, aby vniesli do interiéru čo najviac denného svetla.


Brooklyn sa stáva čoraz obľúbenejšou obytnou štvrťou. Ponúka totiž za rovnakú cenu priestornejšie objekty na bývanie než Manhattan. Aj tento dom celkom isto patrí k príkladom veľmi príjemného bývania na rozumnej ploche.

Brooklyn sa stáva čoraz obľúbenejšou obytnou štvrťou. Ponúka totiž za rovnakú cenu priestornejšie objekty na bývanie než Manhattan. Aj tento dom celkom isto patrí k príkladom veľmi príjemného bývania na rozumnej ploche.
FRANCIS DZIKOWSKI


Rôzne odtiene dreveného obkladu opticky členia fasádu a dodávajú jednoduchej stavbe na hravosti a zaujímavosti. Farebné odlíšenie zároveň naznačuje inú funkciu či hmotové odľahčenie.

Dostatok denného svetla je základom zdravého a pohodového bývania, v radových domoch sú však možnosti na umiestnenie okien obmedzené. Pri tejto rekonštrukcii mohli architekti dosiahnuť väčší prísun svetla do interiéru aj rohovými oknami, ktoré navyše pozitívne ovplyvnili diagonálny pohľad na dom.
FRANCIS DZIKOWSKI


Rôzne odtiene dreveného obkladu opticky členia fasádu a dodávajú jednoduchej stavbe na hravosti a zaujímavosti. Farebné odlíšenie zároveň naznačuje inú funkciu či hmotové odľahčenie.

Optimalizovaný objem budovy a zmena fasády významne prispeli k tomu, že tento radový dom príjemne vyčnieva z radu.

 

Vystupujúci z radu

Na brooklynskej 20th Street vyniká na konci radu jeden dom. Jeho fasáda je obložená doskami z cédrového dreva, sčasti namorenými na tmavší odtieň, a vstup je riešený omnoho nápaditejším spôsobom než u susedov. Plot korešponduje s cédrovým obložením fasády a z rovnakého materiálu sú i kvetináče na malom prednom dvore.

Architekti sa pohrali aj s objemom stavby. V prednej prístavbe „vybrali“ roh a vytvorili tak malú krytú verandu, ktorá odľahčila uličnú fasádu. Praktický krytý priestor pred vchodovými dverami, kde si možno napríklad očistiť topánky či zložiť dáždnik, je zároveň prostredníctvom zasklenej steny opticky spojený s denným interiérom. Do domu sa tu navyše nevstupuje priamo ako v ostatných radových domoch, ale dvere sú otočené kolmo na ulicu a vstup je tak prirodzene chránený pred nepriazňou počasia.


Dostatok denného svetla je základom zdravého a pohodového bývania, v radových domoch sú však možnosti na umiestnenie okien obmedzené. Pri tejto rekonštrukcii mohli architekti dosiahnuť väčší prísun svetla do interiéru aj rohovými oknami, ktoré navyše pozitívne ovplyvnili diagonálny pohľad na dom.

Rôzne odtiene dreveného obkladu opticky členia fasádu a dodávajú jednoduchej stavbe na hravosti a zaujímavosti. Farebné odlíšenie zároveň naznačuje inú funkciu či hmotové odľahčenie.
FRANCIS DZIKOWSKI


Dostatok denného svetla je základom zdravého a pohodového bývania, v radových domoch sú však možnosti na umiestnenie okien obmedzené. Pri tejto rekonštrukcii mohli architekti dosiahnuť väčší prísun svetla do interiéru aj rohovými oknami, ktoré navyše pozitívne ovplyvnili diagonálny pohľad na dom.


Nový priestor na kuchyňu Poňať kuchyňu takto veľkoryso umožnilo rozšírenie existujúcej zadnej prístavby. Zásah do hmoty domu však prospel priestoru nielen v kuchyni, ale aj na poschodí.

Nový priestor na kuchyňu Poňať kuchyňu takto veľkoryso umožnilo rozšírenie existujúcej zadnej prístavby. Zásah do hmoty domu však prospel priestoru nielen v kuchyni, ale aj na poschodí.
FRANCIS DZIKOWSKI

Keďže prednej fasáde chceli architekti dopriať viac skla a otvorenosti, schody premiestnili k bočnej stene domu. Tie pritom vďaka svetlíku tiež získali dostatok prirodzeného svetla. Ďalší prísun denného svetla zaistili pri rekonštrukcii rohovými oknami, ktoré navyše pozitívne ovplyvnili diagonálny pohľad na dom. K presvetlenosti priestorov prispievajú i zvolené materiály – neutrálny základ interiéru tvoria v celom dome biele steny spolu s podlahami zo svetlého bukového dreva. 


Presunuté schodisko. Aby mohli architekti dopriať uličnej fasáde viac skla a otvorenosti a tým aj obývačke viac svetla, presunuli schodisko k bočnej stene. (Pohľad cez denný priestor smerom do záhrady.)

Presunuté schodisko. Aby mohli architekti dopriať uličnej fasáde viac skla a otvorenosti a tým aj obývačke viac svetla, presunuli schodisko k bočnej stene. (Pohľad cez denný priestor smerom do záhrady.)
FRANCIS DZIKOWSKI

Prakticky a jednoducho

Hneď za vstupnými dverami sa otvára denný priestor obývačky spojenej s jedálňou a kuchyňou, ktorý zaberá v podstate celé prízemie. Aby získali miesto na veľkorysejšiu kuchyňu s ostrovčekom a kútikom, kde si majitelia zariadili pracovňu, „natiahli“ architekti zadnú prístavbu o 4,5 m. Z kuchyne sa vychádza na zadný dvor, ktorý sa v teplých dňoch stáva prirodzeným rozšírením domu. Možnosti rodinných aktivít šikovne rozširuje aj suterén, ktorý sa využíva ako miestnosť na rôzne koníčky a na uloženie športového vybavenia i ďalších vecí, ktoré slúžia obyvateľom domu vo voľnom čase.


Veľký jedálenský stôl logicky nadväzuje na kuchyňu. Dostatok denného svetla naň dopadá vďaka oknu, ktoré siaha až za roh domu.

Veľký jedálenský stôl logicky nadväzuje na kuchyňu. Dostatok denného svetla naň dopadá vďaka oknu, ktoré siaha až za roh domu.
FRANCIS DZIKOWSKI


V kuchyni prevažuje biela farba, ktorú dopĺňajú mahagónové spodné skrinky a podlaha z bieleného duba. Rovnaká farebnosť a materiály sa opakujú aj v jedálni a obývačke. (Pohľad smerom na ulicu.)

V kuchyni prevažuje biela farba, ktorú dopĺňajú mahagónové spodné skrinky a podlaha z bieleného duba. Rovnaká farebnosť a materiály sa opakujú aj v jedálni a obývačke. (Pohľad smerom na ulicu.)
FRANCIS DZIKOWSKI

Po otvorenom schodisku sa z obývačky vychádza na poschodie so spálňami. Smerom do ulice je tu situovaná rodičovská spálňa, ktorú od ruchu domu oddeľujú priestorovo úsporné dvojkrídlové puzdrové dvere. Susediaci šatník s oknom má luxus denného svetla a vďaka svetlíkom v tomto ohľade nezaostávajú ani kúpeľne či schodisko. Najviac prirodzeného svetla však dopriali architekti dvom detským izbám, do ktorých navrhli rohové okná.


Drevo je v dome obľúbeným materiálom, a tak bola prirodzenou voľbou aj drevená posteľ.

Drevo je v dome obľúbeným materiálom, a tak bola prirodzenou voľbou aj drevená posteľ.
FRANCIS DZIKOWSKI


Vďaka rohovému oknu nie je ani v menšej z dvoch detských izieb núdza o denné svetlo. Priestoru tu však nie je nazvyš, a tak ho ušetrili zvýšeným lôžkom, pod ktorým je umiestnený písací stôl.

Vďaka rohovému oknu nie je ani v menšej z dvoch detských izieb núdza o denné svetlo. Priestoru tu však nie je nazvyš, a tak ho ušetrili zvýšeným lôžkom, pod ktorým je umiestnený písací stôl.
FRANCIS DZIKOWSKI

Miestnosti v tomto dome nie sú len zastavané nábytkom, ale celý priestor je zariadený nanajvýš funkčne. Hoci je celková koncepcia minimalistická a dôraz sa kladie na čistotu a jednoduchosť, neutrálny základ tu a tam oživujú farebné plochy. 


Pokojnú, nie však nudnú atmosféru dodáva hlavnej kúpeľni biely obklad a svetlá geometrická dlažba. Ani tu nechýba drevený prvok – má podobu čela umývadlovej skrinky.

Pokojnú, nie však nudnú atmosféru dodáva hlavnej kúpeľni biely obklad a svetlá geometrická dlažba. Ani tu nechýba drevený prvok – má podobu čela umývadlovej skrinky.
FRANCIS DZIKOWSKI


Na toalete na prízemí dopĺňa štandardnú kombináciu bielej a dubového dreva modro-biely obklad.

Na toalete na prízemí dopĺňa štandardnú kombináciu bielej a dubového dreva modro-biely obklad.
FRANCIS DZIKOWSKI

Kristýnin pohľad

Keď som si prvý raz prezerala fotografie tohto radového domu, ani mi nenapadlo, že je zo zahraničia. Najmä vďaka interiéru, kde som našla viacero kusov nábytku veľmi podobných našej domácej, súčasnej i retro produkcii. V obývačke by som si pripadala ako doma. Páči sa mi využitie decentných farieb, ktoré nepôsobia rušivo, ale prirodzene dopĺňajú základnú kombináciu bielych stien a prírodného dreva. Všetky veci v interiéri si navzájom pohľadovo „rozumejú“ a vytvárajú jednoduchý, harmonicky a jednotne pôsobiaci priestor, ktorý ale rozhodne nie je nudný. Čerešničkou na torte je pre mňa jednoduchá fasáda obložená drevom, ktoré zjemňuje inak pomerne strohú tvár domu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

 

ARCHITEKTI

Barker Freeman Design Office architects, v skratke BFDO, je multidisciplinárna architektonická a dizajnérska firma vedená Alexandrou Barkerovou. barkerfreeman.com

radový dom 

šírka pozemku: 7,5 m 

počet podlaží: 

lokalita: Brooklyn, New York

TEXT: MARTINA PAULOVÁ, KRISTÝNA LIŠKOVÁ
FOTO: FRANCIS DZIKOWSKI
ZROJ: časopis Môj dom 10/2018

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: cédrové drevo radové domy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia