Kompletná rekonštrukcia bytu: Ako funkčne zariadiť bývanie pre mladú rodinu?

05. 09. 2017
Zdieľať

Dobrý deň, chceli by sme si nechať poradiť pri rekonštrukcii nášho bývania. Byt, v ktorom už nejaký čas žijeme, je v pôvodnom stave a vyžaduje kompletnú rekonštrukciu.

Radi by sme si s Vašou pomocou vytvorili moderné funkčné bývanie. Páči sa nám súčasný trend priestrannej dennej časti, no uvítali by sme, ak by bola kuchyňa s jedálňou od obývacej časti čiastočne oddelená. Nemalo by chýbať dostatočné množstvo úložných priestorov, a keďže zbožňujeme knihy a máme ich celkom slušnú zbierku, radi by sme aj im vytvorili reprezentatívny priestor. Z materiálov uprednostňujeme drevo a neutrálnu farebnú paletu, nebojíme sa však ani zaujímavého farebného kontrastu.   

Ďakujeme za pomoc. Rodina Hurbanová

 

PROFI RIEŠENIE

Byt čitateľov je v porovnaní s dnešnými novostavbami veľkorysý a príjemne presvetlený. K hlavným cieľom nášho návrhu patrilo rozšírenie hygienického zázemia, oddelenie dennej časti od nočnej a doplnenie úložných priestorov. Základná logika dennej časti pritom zostala zachovaná – kuchyňa spojená s jedálňou je od chodby a obývacej izby opticky oddelená objemom v tvare písmena L, ktorý slúži aj ako ďalšia knižnica.

Pri zariaďovaní bytu sme pracovali s neutrálnou farebnou paletou – všetky otvorené police na knihy sú drevené, ostatný nábytok vyrábaný na mieru, ako aj steny sú biele. V celom priestore sme použili drevenú podlahu s priznanými sukmi (hrčami), ktorá vytvára pekný kontrast s radiálnou dyhou so štruktúrou pásika použitou na nábytku. 

ARCHITEKTI

Ing. arch. Rudolf Lesňák,
Ing. arch. Mária Dida
www.rules.sk

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Menšia minimalistická kuchyňa v tvare písmena U maximálne využíva možnosti daného priestoru – skrinky preto siahajú až po strop.

Menšia minimalistická kuchyňa v tvare písmena U maximálne využíva možnosti daného priestoru – skrinky preto siahajú až po strop.
návrh a vizualizácie Rules

Matnú bielu kuchynskú linku s vyfrézovanými drevenými úchytmi dopĺňa pracovná doska z dreveného masívu a nika na šálky, ktoré si majitelia nosia z ciest.


Nad masívnym jedálenským stolom sú umiestnené hravé žlté svietidlá. Rozkladací stôl a lavica s úložným priestorom prisunutá k stene, ktorá dopĺňa jedálenské stoličky, umožňujú komfortné stolovanie ôsmich osôb.   Priestor na knihy je nosným prvkom celého riešenia. Keďže sú majitelia milovníci kníh, knižnica vznikla všade tam, kde to bolo aspoň trochu možné.

Nad masívnym jedálenským stolom sú umiestnené hravé žlté svietidlá. Rozkladací stôl a lavica s úložným priestorom prisunutá k stene, ktorá dopĺňa jedálenské stoličky, umožňujú komfortné stolovanie ôsmich osôb.
návrh a vizualizácie Rules


Nad masívnym jedálenským stolom sú umiestnené hravé žlté svietidlá. Rozkladací stôl a lavica s úložným priestorom prisunutá k stene, ktorá dopĺňa jedálenské stoličky, umožňujú komfortné stolovanie ôsmich osôb. Priestor na knihy je nosným prvkom celého riešenia. Keďže sú majitelia milovníci kníh, knižnica vznikla všade tam, kde to bolo aspoň trochu možné.


Priestor na knihy je nosným prvkom celého riešenia. Keďže sú majitelia milovníci kníh, knižnica vznikla všade tam, kde to bolo aspoň trochu možné.

Priestor na knihy je nosným prvkom celého riešenia. Keďže sú majitelia milovníci kníh, knižnica vznikla všade tam, kde to bolo aspoň trochu možné.
návrh a vizualizácie Rules


Typový nábytok prevažne v neutrálnych sivých odtieňoch dopĺňa zopár žltých akcentov, napríklad v podobe kresla v obývacej časti alebo svietidiel nad jedálenským stolom.

Typový nábytok prevažne v neutrálnych sivých odtieňoch dopĺňa zopár žltých akcentov, napríklad v podobe kresla v obývacej časti alebo svietidiel nad jedálenským stolom.
návrh a vizualizácie Rules

„Tienenie okien pozdĺž dennej zóny zabezpečuje kombinácia záclon a závesov. Mäkkosť textílií navodzuje pocit domova a zároveň eliminuje ozveny, čím prispieva k zlepšeniu akustiky v priestore.“

Mária Dida, architektka


Digestor ohraničuje rám z nehrdzavejúcej ocele, ktorý poslúži na vešanie kuchynského náradia.

Digestor ohraničuje rám z nehrdzavejúcej ocele, ktorý poslúži na vešanie kuchynského náradia.
návrh a vizualizácie Rules


Pozdĺž celej chodby sa nachádza nika vyplnená úložnými priestormi. Priamo pri vstupe vzniklo priestranné miesto na sedenie aj vešanie kabátov. V úrovni kuchyne sa začínajú skrine s posuvnými dverami a hĺbkou 70 cm.

Pozdĺž celej chodby sa nachádza nika vyplnená úložnými priestormi. Priamo pri vstupe vzniklo priestranné miesto na sedenie aj vešanie kabátov. V úrovni kuchyne sa začínajú skrine s posuvnými dverami a hĺbkou 70 cm.
návrh a vizualizácie Rules

Chodba vedúca od vstupu do obývacej izby mala nadštandardnú šírku 1,7 m, vďaka čomu bolo možné rozšíriť toaletu na druhú kúpeľňu so sprchou.

 

NÁVRH A VIZUALIZÁCIE: RULES
ZDROJ: časopis Môj dom 8/2017

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: návrhy interiérov rekonštrukcia bytu Rules zariaďovanie bytu
Zdieľať článok

Diskusia