Súťaž Interiér roku: Výnimočný dom v susedstve lúk, lesov a poľných ciest

08. 07. 2020
Zdieľať

Dom leží na samote, v chránenej krajinnej oblasti Křivoklátsko. Ide o výnimočnú stavebnú parcelu na nezastavanom území. V susedstve sa nachádzajú len lúky, lesy a obecné poľné cesty.

Čistá podlahová plocha domu je 447 m2. Ide o kombináciu drevostavby a monolitovej stavby, kde dve hlavné hmoty s drevenou konštrukciou a sklonitou strechou vystupujú z terénneho podstavca s plochou zelenou strechou.

veľká kuchyňa s ostrovom

Zdroj: Jaroslav Kvíz

Hmotový koncept domu je tvorený dvoma prvkami: terénnou platformou a dvoma drevenými domami typu „chalet“. Dve hmoty chaletov – drevostavieb s masívnou nosnou konštrukciou, so zvyškom domu kontrastujú nielen formou a materiálom, ale predovšetkým unikátnym vnútorným otvoreným priestorom.

Prečítajte si tiež
Súťaž Interiér roku: Nadčasový interiér v rodinnom dome na Strednom Slovensku
jedálenský stôl a veľká čierna kuchyňa s drevenými prvkami a ostrovom

Zdroj: Jaroslav Kvíz

V jednom z nich sa nachádza privátna časť investora – spálňa so zázemím, v druhom, naopak, spoločenská časť domu – obývacia izba s kuchyňou.

Veľkorysosť hodovnej siene s terasou, jedinečný výhľad cez otvorený štít, teplo kamenného krbu aj intimita skrytej galérie sú ďalšími z aspektov, ktoré tento priestor poskytuje.

Dialóg s architektom dal vzniknúť jedinečnému veľkorysému konceptu. V prístupe k detailu však investor preferoval jednoduché až banálne riešenia, ktoré sa ďalej odrážajú v čistote celého domu.

spálňa so sivou stenou oddelená priečkou

Zdroj: Jaroslav Kvíz

Medzi materiálmi v interiéri jednoznačne dominuje starostlivo vzorkované drevo, doplnené o jednofarebné povrchy, akými sú čierna keramika, čierny cembrit, tmavé hliníkové rámy okien a sivá stierka.

V interiéri veľkorysého obývacieho priestoru s kuchyňou je nad varnou doskou umiestnený digestor, ktorý bol navrhnutý a riešený na mieru, s motorovým odťahom, ktorý je umiestnený v rámci skladby strešnej konštrukcie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

kúpeľňa s tmavosivým obkladom a sprchovým kútom

Zdroj: Jaroslav Kvíz

V interiéri bola navrhnutá priehľadná stena fitnes miestnosti prístupná z chodby. V spálni pri veľkoformátovom okne s výhľadom bola umiestnená komfortná voľne stojaca vaňa.

Prečítajte si tiež
Súťaž Interiér roku: Objekt bývalej stodoly vhodný na bývanie a prácu

Pozornosť bola tiež venovaná starostlivej voľbe materiálov stien, predovšetkým na styku monolitu a chaletov, či riešeniu dverí so skrytými zárubňami a okien so skrytými rámami. Zásadným prvkom návrhu bol tiež „outdoor living“ – pergola s grilom, pivničkou a vonkajší bazén.

rozsiahla predsieň so šatníkmi a drevenou lavicou

Zdroj: Jaroslav Kvíz

Autor interiéru: Ing. arch. Pavel Lazarov, FANDAMENT ARCHITECTS s.r.o., www.fandament.eu, spolupráca Ing. arch. Pavel Kostka

SÚŤAŽ INTERIÉR ROKU

V rámci súťaže Interiér roka sú každoročne oceňované výnimočné súkromné i verejné interiéry navrhnuté českými a slovenskými architektmi (doma i v zahraničí), a to v siedmich kategóriách.

Viac o súťaži Interiér roku 2019

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: chalet drevostavby rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia