Brilantnému riešeniu domu predchádzal neľahký boj s miestnymi stavebnými predpismi

08. 07. 2016
Zdieľať

Projekt s názvom Hanging Home je ukážkou toho, ako sa aj na malom a nerovnom pozemku dá vytvoriť elegantné a nadštandardné bývanie, ak sa do vie šikovne zúročiť každý dostupný kúsok zeme. V malom mestečku Naxxar na severnej časti ostrova Malta sa nachádza stavba, ktorej pozemok vznikol rozdelením väčšej plochy na účel výstavby vyše 20 rezidenčných objektov. Vzhľadom k tomu, že každý pozemok vlastní iný majiteľ, každá stavba počas šiestich rokov výstavby nadobudla osobitý charakter.

Na pozemkoch v tejto oblasti nájdeme od moderných cez tradičné až po nešpecifikovateľné stavby. Majiteľ tohto konkrétneho pozemku sa rozhodol v roku 2011 zveriť projekt do rúk architektom zo štúdia Chris Briffa Architects.



David Pisani

Trojčlenná rodina si želala jednoduchý, elegantný a priestranný dom pre pohodlný život. Hoci Malta je plná pláží, v mnohých domoch a bytových komplexoch nesmie chýbať bazén. Inak to nebolo ani v tomto prípade. 



David Pisani

Viac foto v galérii



David Pisani

Okrem požiadavky bazénu musela byť splnená ďalšia požiadavka – tentokrát nariadená priamo miestnymi stavebnými predpismi, ktoré prikazujú, že zastavaná plocha nesmie tvoriť viac ako 40 percent celkového pozemku. Architekti sa teda postavili pred neľahkú úlohu.



David Pisani

 
Náročná rodina totiž v dome požadovala množstvo miestností – od obývačky s kuchyňou, cez oddelenú jedáleň, dve veľké spálne s kúpeľňami, osobitnú domácu pracovňu, študovňu, troj-garáž až po priestor, v ktorom bude možné vychutnávať dcérinu hru na klavír.



David Pisani

Po náročných hodinách plánovania, stretnutí a nákresov, predstavili architekti na čele s Chrisom Briffom finálny nákres a model, ktorý bol založený na tom, že veľká časť vnútorného priestoru „prevísala“ ponad bazén, vďaka čomu bolo možné naplniť nielen požiadavky rodiny, ale aj lokálne predpisy. 

Viac foto v galérii



David Pisani

Čo sa však napokon ukázalo ako najväčšie pozitívum riešenia, v porovnaní s inými nehnuteľnosťami (s rovnakou plochou pozemku) v okolí, pre rodinu ostalo oveľa viac vonkajšieho priestoru, a teda majú k dispozícii oveľa väčšiu a krajšiu záhradu. Ako to už pri výstavbe býva, po dlhej ságe úradných vybavovačiek a nezrovnalostí, ktoré bolo treba riešiť za pochodu, sa klienti napokon do hotového domu nasťahovali na konci roku 2011.



David Pisani

Na ploche 250 m² teda napokon vyrástol priestranný dom, ktorý pôsobí veľmi elegantným a vyváženým dojmom. Biele fasády dopĺňa prírodný kamenný obklad, tmavé drevo a oceľové schodisko. Upravený anglický trávnik dokonale dotvára uhladenú kompozíciu. Netradične umiestnený bazén síce neohúri nadmernou veľkosťou (dlhý je 12 metrov), no napriek skutočne obmedzeným možnostiam pozemku spĺňa sen majiteľov – mať pri dome bazén. Množstvo presklených priečok prináša do interiéru dostatok denného svetla a zároveň umožňuje výhľad ponad mesto.



David Pisani

 
Interiér je jednoduchý a upokojujúci – prevažujú v ňom prírodné materiály – najmä drevo, mramor, sklo, doplnené bielou farbou a výraznými doplnkami v podobe obrazov, dizajnového osvetlenia či nábytku. 

Vzhľadom na to, že zima na Malte nebýva veľmi tuhá, architekti si nerobili veľké starosti s vykurovaním, je zabezpečené iba podlahovým kúrením, ktoré funguje na báze vody. Väčšiu pozornosť venovali tomu, aby bolo v dome príjemne aj počas spaľujúcich letných mesiacov. Každá izba má svoju ventiláciu a klimatizáciu, pričom dom je navrhnutý tak, aby v ňom prebiehala neustála  prirodzená cirkulácia vzduchu a aby vrchné poschodie slúžilo ako „chladiaca veža“.

Text: Anna Martausová
Foto: David Pisani
zdroj: homedsgn.com

Kategória: Návšteva
Tagy: architektúra dom malta riešenie
Zdieľať článok

Diskusia