Inteligentná rekonštrukcia vytvorila pocit priestoru

Inteligentná rekonštrukcia vytvorila pocit priestoru

11. 03. 2014
Zdieľať

Priestor sa síce nafúknuť nedá, existujú však metódy, ako ho urobiť aspoň na pohľad väčším. V tomto byte použil architekt na optické zväčšenie hneď niekoľko šikovných trikov.

Približne 80 m2 obytnej plochy síce nie je málo, ale ani veľa  – na trojizbový byt tak akurát. Mladý pár však túžil po pocite voľnosti a otvorenom priestore, ktoré im v ich novom bývaní chýbali. Oslovili preto architektov z kancelárie RULES, aby ho zariadili tak, aby pôsobil čo najpriestrannejšie. 


V dennom priestore je osem zdrojov svetla, ktoré zabezpečujú rôzne spôsoby jeho osvetlenia. Biele LED-ky sú zdrojom difúzneho svetla na pracovnej ploche, zvyšných sedem predstavujú stmievateľné halogénky, pomocou ktorých sa dá v priestore vytvoriť zaujímavá atmosféra.

V dennom priestore je osem zdrojov svetla, ktoré zabezpečujú rôzne spôsoby jeho osvetlenia. Biele LED-ky sú zdrojom difúzneho svetla na pracovnej ploche, zvyšných sedem predstavujú stmievateľné halogénky, pomocou ktorých sa dá v priestore vytvoriť zaujímavá atmosféra.
Dano Veselský

Odlišnú atmosféru môže priestor získať aj vďaka RGB LED pásikom, pri ktorých sa dá voliť a rôznymi spôsobmi meniť farba aj intenzita svetla. Cez deň farebné svetlo interiér len jemne natónuje, večer pri umelom osvetlení dokáže ovplyvniť farebnosť priestoru pomerne výrazne.

Okno medzi kúpeľňou a kuchyňou zaisťuje v kúpeľni denné svetlo a zo strany kuchyne zároveň slúži ako polica a skrinka na poháre.

Hľadanie priestorových rezerv

Dispozícia trojizbového bytu v jednej z bratislavských novostavieb bola pomerne vydarená – logická a praktická. Preto tu nebolo potrebných veľa stavebných zásahov: „Zbúrali sme len dve krátke, podľa mňa zbytočné polpriečky – jedna bola medzi obývačkou a chodbou, druhá v obývačke vymedzovala miesto na kuchynský kút. Denný priestor sa tým uvoľnil a otvoril,“ vysvetľuje spoluautor rekonštrukcie, architekt Rudolf Lesňák. Ďalšia zmena v dispozícii bola čisto funkčná – hoci sa odrazila na priestore spálne aj kúpeľne, zmenu v pozícii priečok si nevyžiadala. Pôvodne boli totiž v byte dve kúpeľne, čo bol pri troch izbách a neveľkej spálni zbytočný luxus. Menšej z nich preto pridelili úlohu šatníka, vďaka čomu odbremenili spálňu od objemnej šatníkovej skrine. Keďže sem bola privedená voda aj odpad, umiestnili do šatníka aj práčku, čím sa uvoľnil priestor v kúpeľni. 


Aby priestor pôsobil vzdušne, nesmie byť zahltený rôznorodými predmetmi, tvarmi a farbami. Architekti preto zariadili byt v duchu minimalizmu, geometrické tvary nábytku zároveň zjemnili a zútulnili prírodnými materiálmi a teplými farbami.

1309893
Dano Veselský


Aby priestor pôsobil vzdušne, nesmie byť zahltený rôznorodými predmetmi, tvarmi a farbami. Architekti preto zariadili byt v duchu minimalizmu, geometrické tvary nábytku zároveň zjemnili a zútulnili prírodnými materiálmi a teplými farbami.

Všetky interiérové prvky tu plnia estetické aj praktické funkcie – obklad zo sivého gresu chráni stenu za linkou a zároveň vytvoril dominantu denného priestoru, drevený obklad steny za televízorom opticky spája predsieň s obývačkou a zároveň skrýva prepojenia hi-fi komponentov.

Nábytok je v dennom priestore rozmiestnený tak, aby ste z predsiene až na balkón prechádzali širokým koridorom.

Zvonka jednoduché a vzdusné, zvnútra premyslené a vyuzité do posledného detailu.


Pracovná plocha pokračuje aj za antikorovou roletkou. Zároveň sú tu uložení kuchynskí pomocníci a ďalšie predmety, ktoré by mali byť poruke – po skončení práce stačí zatiahnuť roletku a je upratané.

Pracovná plocha pokračuje aj za antikorovou roletkou. Zároveň sú tu uložení kuchynskí pomocníci a ďalšie predmety, ktoré by mali byť poruke – po skončení práce stačí zatiahnuť roletku a je upratané.
Dano Veselský


Inteligentná rekonštrukcia vytvorila pocit priestoru

1309911
Dano Veselský

Spoj a zariaď

Najväčší vplyv na denný priestor malo jeho spojenie s predsieňou. Nešlo pritom len o odstránenie krátkej priečky medzi chodbou a obývačkou, ale aj o zariadenie, ktoré toto spojenie podporilo a pomohlo navodiť pocit jednotného priestoru – drevená obývačková stena s nízkou skrinkou plynulo pokračuje do predsiene, kde sa mení na vešiakovú stenu na kabáty s čalúnenou lavicou, na ktorú si môžete sadnúť pri prezúvaní. Čalúnenie lavice zároveň farebne ladí so sedačkou v obývačke a dlažba v predsieni s obkladom na stene kuchyne, čím architekti doviedli optické prepájanie priestorov do dokonalosti. Dojem väčšieho priestoru navodzuje aj jednoduchý svetlý nábytok a jednoliate plochy podláh a stien. Nábytok je pritom v obývačke, kuchyni a jedálni umiestnený tak, aby ste z predsiene až na balkón prechádzali širokým koridorom, čo je pre pocit voľnosti a priestrannosti dôležité.

Stavebné práce
Hoci sa dispozícia zásadne nemenila, stavebné práce trvali vyše mesiaca – boli totiž potrebné nové rozvody na osvetlenie a elektroinštalácie, taktiež sa museli vyrovnať krivé steny, upraviť rozvody vody, zbúrať polpriečky, prebúrať okno medzi kuchyňou a kúpeľňou… 


Minimalistická kuchyňa K zaujímavým prvkom zariadenia patrí kuchynská stena s dvierkami z javorovej preglejky – jednoliata plocha skrýva úložné priestory určené do kuchyne aj do obývačky.

Minimalistická kuchyňa K zaujímavým prvkom zariadenia patrí kuchynská stena s dvierkami z javorovej preglejky – jednoliata plocha skrýva úložné priestory určené do kuchyne aj do obývačky.
Dano Veselský

S čistými líniami interiéru korešponduje otváranie dvierok bez úchytiek, tzv. push-to-open systémom. 

Pracovnú časť linky navrhli architekti na konzole – vďaka voľnej podlahe pod skrinkou sa miestnosť javí opticky väčšia, takýto priestor sa zároveň jednoduchšie udržiava. 

K jedálenskému stolu sa zmestí až šesť ľudí – stačí ho odsunúť ďalej od sedačky. Farebné plastové stoličky oživujú jednoducho zariadený priestor a pôsobia neformálne. 


Inteligentná rekonštrukcia vytvorila pocit priestoru

1309903
Dano Veselský

Tri finty v jednej kúpeľni

Hoci je byt slnečný, kúpeľňa bola tmavá. A čo je tmavé, vyzerá malé. Architekti jej preto, aj navzdory osudu v centre dispozície, v prvom rade vybavili okno – prebúrali ho kúsok pod stropom smerom do denného priestoru. Zo strany kuchyne vyzerá ako skrinka so sklenými dierkami, ktoré sa dajú dokonca otvárať. Takéto vetranie kúpeľni prospeje, a keďže v nej nie je WC, kuchyni neublíži. Čo je však podstatné, okno, hoci aj malé, prinieslo do kúpeľne dôležité denné svetlo. Ďalším osvedčeným zväčšovacím trikom je zrkadlo – rozhodne by malo byť bez rámu, čím väčšie, tým lepšie. Keďže tu zaberá takmer celú stenu, miestnosť opticky pôsobí takmer dvojnásobným dojmom. A do tretice pridalo kúpeľni na priestore aj elegancii to, že na práčku sa našlo miesto inde (konkrétne v susednom šatníku).

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Spojenie s predsieňou opticky zväčšilo plochu denného priestoru, tento efekt ešte viac podporilo zariadenie. Drevený obklad tvorí základ obývačkovej steny, plynulo prechádza do predsiene, kde plní funkciu vešiakovej steny. Biela skrinka, ktorá v obývačke skrýva hi-fi aparatúru, sa v predsieni mení na lavicu, na ktorej možno sedieť pri obúvaní.

Spojenie s predsieňou opticky zväčšilo plochu denného priestoru, tento efekt ešte viac podporilo zariadenie. Drevený obklad tvorí základ obývačkovej steny, plynulo prechádza do predsiene, kde plní funkciu vešiakovej steny. Biela skrinka, ktorá v obývačke skrýva hi-fi aparatúru, sa v predsieni mení na lavicu, na ktorej možno sedieť pri obúvaní.
Dano Veselský

Oživením je tehlovočervené čalúnenie sedačky, lavice a postele.

Nábytok je osadený na oceľových konzolách, takže jeho nosnosť je viac než dostatočná.

architekt Rudolf lesnák

Zjednotením materiálov sa opticky zlúčia jednotlivé priestory a celok vďaka tomu pôsobí priestranne a vzdušne.


Obývačkovú stenu vytvára nízka biela skrinka vyrobená na mieru a obklad z lakovanej javorovej preglejky – jej drevený „dekor“ je na rozdiel od laminátových napodobnenín skutočne dielom prírody. Za predsadenou stenou je šikovne skrytá kabeláž multimediálnej zostavy. Z praktických dôvodov je preto preglejkový obklad odnímateľný.

Obývačkovú stenu vytvára nízka biela skrinka vyrobená na mieru a obklad z lakovanej javorovej preglejky – jej drevený „dekor“ je na rozdiel od laminátových napodobnenín skutočne dielom prírody. Za predsadenou stenou je šikovne skrytá kabeláž multimediálnej zostavy. Z praktických dôvodov je preto preglejkový obklad odnímateľný.
Dano Veselský

Skrinku na receiver pozdvihli architekti na dominantný prvok obývačkovej steny. LED osvetlenie vnútra skrinky sa zapína spolu s receiverom.

Sedačka je vyrobená na mieru priestoru rovnako ako čalúnená lavica v predsieni a posteľ v spálni. 


Farebné LED osvetlenie zmení obyčajnú kúpeľňu na wellness oázu – na navodenie tej správnej atmosféry je majiteľom k dispozícii viac než 16 miliónov farieb.

Farebné LED osvetlenie zmení obyčajnú kúpeľňu na wellness oázu – na navodenie tej správnej atmosféry je majiteľom k dispozícii viac než 16 miliónov farieb.
Dano Veselský

Vďaka zástene pri sprchovaní nespôsobíte potopu, číre sklo zároveň neruší minimalistický vzhľad kúpeľne.

architekt Rudolf lesnák

Denné svetlo je podľa mňa v interiéri dôležité, preto sme sa snažili dostať ho aj do kúpeľne.


Zrkadlová stena, v ktorej sú osadené svietidlá, nástenná batéria aj skrinka pod umývadlom sú dominantným prvkom kúpeľne. Takáto efektná „lotrovinka“ je na montáž aj jej organizáciu omnoho náročnejšia, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Zrkadlová stena, v ktorej sú osadené svietidlá, nástenná batéria aj skrinka pod umývadlom sú dominantným prvkom kúpeľne. Takáto efektná „lotrovinka“ je na montáž aj jej organizáciu omnoho náročnejšia, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.
Dano Veselský

Cez svetlík nad zrkadlovou stenou vstupuje do kúpeľne denné svetlo.

Premyslené zrkadlenie

V spálni použili architekti osvedčený zväčšovací trik so zrkadlom naozaj vtipne – zrkadlo oproti posteli síce siaha od steny po stenu, tak, aby bol efekt zdvojnásobenia priestoru čo najúčinnejší, v strede je však prerušené preglejkovým obkladom. Vzniká tak dojem, že miestnosť pokračuje ďalej za úzkou drevenou priečkou, a zároveň sa človek v posteli v zrkadle neodráža.


V spálni je na stene oproti posteli použitý rovnaký obklad z lakovanej preglejky ako vo zvyšku bytu. Vďaka premyslenej kombinácii so zrkadlami sa priestor opticky predĺžil, zároveň sa však z postele v zrkadle neuvidíte.

V spálni je na stene oproti posteli použitý rovnaký obklad z lakovanej preglejky ako vo zvyšku bytu. Vďaka premyslenej kombinácii so zrkadlami sa priestor opticky predĺžil, zároveň sa však z postele v zrkadle neuvidíte.
Dano Veselský


1 otvorený denný priestor 39,2 m2, 2 nočná chodba 5,2 m2, 3 WC 1,3 m2, 4 kúpeľňa 6,5 m2, 5 spálňa 12,3 m2, 6 šatník s práčkou 3,6 m2, 7 pracovňa (detská izba) 12 m2

Legenda:
1 otvorený denný priestor 39,2 m2, 2 nočná chodba 5,2 m2, 3 WC 1,3 m2, 4 kúpeľňa 6,5 m2, 5 spálňa 12,3 m2, 6 šatník s práčkou 3,6 m2, 7 pracovňa (detská izba) 12 m2
Dano Veselský


1 otvorený denný priestor 39,2 m2, 2 nočná chodba 5,2 m2, 3 WC 1,3 m2, 4 kúpeľňa 6,5 m2, 5 spálňa 12,3 m2, 6 šatník s práčkou 3,6 m2, 7 pracovňa (detská izba) 12 m2

Obklady a dlažby: Villeroy & Boch 
Stôl s antikorovou podnožou: ABAB comfort, www.abab.sk
Stoličky: Vitra, www.vitra.com
Svietidlá: Rendl Light, www.rendl.sk
Elektroinštalácie: Legrand, www.legrand.sk
Kuchyňa: Elica (digestor), Bosch (biela technika), Corian (pracovná doska a drez)
Kúpeľňa: Alapé (umývadlo), Hansgrohe (sprcha), Kludi (batéria), Kaldewei (vaňa), Duravit (nábytok)
Nábytok na mieru (čalúnený + skrinky): RULES

Návrh a realizácia interiéru 

RULES ARCHITEKTI
Architektonický ateliér RULES je tím architektov s dobrým vkusom a peknými realizáciami. Momentálne ho tvorí 11 architektov:
Rudolf Lesňák, Tomáš Huliman, Milan Grega-Jakub, Kvetoslava Miľáková, Mária Trnovská, Peter Gajdarik, Miroslav Šustek, Erika Hvaťová, Katarína Országhová, Róbert Bôžek, Matej Kollár.
www.rules.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: Bratislava byt návšteva Vinohradis
Zdieľať článok

Diskusia