Jednoduchý a funkčný dom s drevenou fasádou dokonale kopíruje terén

Jednoduchý a funkčný dom s drevenou fasádou dokonale kopíruje terén

13. 01. 2015
Zdieľať

Bungalovy zažívajú u nás boom. Lenže prečo nenechať dom na úbočí, aby sa schodmi a stupňami prispôsobil svahu? Odstupňovaním získa na zaujímavosti interiér aj exteriér, a najmä poskytne výhody obyvateľom.

Okolie rieky Berounky, povestného raja českých vodákov, trampov a chatárov sa pomaly mení – v niekdajších chatových osadách neďaleko Prahy postupne pribúdajú rodinné domy. Práve v takejto meniacej sa chatovej kolónii na južnom svahu, ktorý sa obracia do údolia a pozvoľna klesá k neďalekému lesíku, stojí na prvý pohľad jednoduchý, avšak do detailu premyslený dom s drevenou fasádou.


Dom, ktorý kopíruje terén. Na jeho usporiadanie mali zásadný vplyv danosti parcely, ktorá sa zvažuje smerom na juh a poskytuje úžasný výhľad do údolia rieky Berounky.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Dom, ktorý kopíruje terén. Na jeho usporiadanie mali zásadný vplyv danosti parcely, ktorá sa zvažuje smerom na juh a poskytuje úžasný výhľad do údolia rieky Berounky.

Na fasády použili povrchovo neupravené drevo červeného smreka, ktoré postupne sivie podľa toho, ako je stena vystavená pôsobeniu slnka. Dom je vďaka tomu z každej strany trochu iný.

Z ulice si ho možno ani nevšimnete, pretože architekt ho otočil tým najprirodzenejším spôsobom: k ulici chrbtom, k výhľadu čelom. Rodina, ktorá v ňom žije, si tak môže v maximálnej miere užiť súkromie aj nádherné okolie. „Usporiadanie domu ovplyvnili práve danosti pozemku. I keď okolitá zástavba je veľmi rôznorodá, čo sa týka formy aj kvality, veľkou devízou tu bola najmä poloha s ďalekým výhľadom do údolia Berounky a takmer nerušená južná orientácia smerom k borovicovému lesu,“ hovorí autor projektu, architekt Martin Rezek z ateliéru Sféra.

Jednoducho a s citom

Majiteľ si predstavoval celkovo skromný, jednoduchý a funkčný dom, ktorý by optimálne využil daný pozemok. A architekt skutočne pristupoval už k jeho umiestneniu na pozemku veľmi citlivo – rešpektoval napríklad miesta, kde rástli staré stromy, a výhľad do údolia doprial nielen domácim, ale zachoval ho aj z okolitých pozemkov.

„Výškové usporiadanie domu kopíruje svah tak, aby jednotlivé miestnosti mali väzbu na záhradu. Ďalším dôvodom na takéto stupňovité usporiadanie bolo udržať dom čo najnižší, aby neoberal o výhľady susedov, a zároveň ich doprial aj svojim obyvateľom.“


Vďaka danostiam pozemku bolo možné orientovať obytné miestnosti priam ideálne – do záhrady, na juh a zároveň k výhľadu. Keďže architekt vytvoril na prízemí domu dve výškové úrovne, ktoré sledujú mierny svah, možno z každého priestoru vyjsť priamo na terasu a do záhrady.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Vďaka danostiam pozemku bolo možné orientovať obytné miestnosti priam ideálne – do záhrady, na juh a zároveň k výhľadu. Keďže architekt vytvoril na prízemí domu dve výškové úrovne, ktoré sledujú mierny svah, možno z každého priestoru vyjsť priamo na terasu a do záhrady.

Obývačku spája so záhradou široké posuvné okno, umiestnené v šikmo zrazenom juhovýchodnom rohu. Časť terasy tak prirodzene chráni prečnievajúce poschodie. Zároveň sa tým zdynamizovala inak veľmi striedma južná fasáda a odľahčila sa celková hmota domu.

Kompozíciu stavby tvoria tri rôzne vysoké časti: dominantná najvyššia časť obsahuje dennú zónu na spodnom a spálne na hornom podlaží. K nej zo západnej strany prilieha prízemná časť s pracovňou i hygienickým zázemím a zo severu najnižší, relatívne samostatný blok s garážou, ktorý na strane ulice kopíruje hranicu pozemku.


Pôdorys + rez domu

Martin Rezek


Pôdorys + rez domu

Martin Rezek


Pôdorys + rez domu

Martin Rezek

Postupne po stupňoch

Nielen stupňovitá kompozícia hmoty domu, ale aj jeho dispozičné riešenie rešpektuje klesajúci terén. Spodné podlažie má napríklad v súlade so svahom dve výškové úrovne, vďaka čomu môžete vyjsť z každej miestnosti priamo na priľahlú terasu a do záhrady. Obývačku v nižšej časti delia od jedálne s kuchyňou štyri drevené schodíky, čo otvorený denný priestor jednoznačne rozčlenilo na funkčné zóny. Nad najnižšiu časť umiestnil architekt poschodie, ktoré nad jedálňou prechádza do vysokého vzdušného priestoru otvoreného cez dve podlažia. Práve tu je nielen logické, ale aj mimoriadne efektné miesto na odľahčené priame schodisko vedúce k spálňam na poschodí.


Zo severu, od ulice, na dom nadväzuje relatívne samostatný blok s garážou a krytým parkovacím státím. Rozdielnosť funkcií architekt zdôraznil aj odlišnou fasádou – drevo tu vystriedala svetlosivá omietka.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Zo severu, od ulice, na dom nadväzuje relatívne samostatný blok s garážou a krytým parkovacím státím. Rozdielnosť funkcií architekt zdôraznil aj odlišnou fasádou – drevo tu vystriedala svetlosivá omietka.

Smrekovec na prírodno

Hoci dom ladí s okolitou prírodou dreveným zovňajškom, skrýva pod ním klasické murované steny a monolitické betónové stropy. „Majiteľ preferoval tradičné pálené tehly, ktorých výhodou je napríklad schopnosť tepelnej akumulácie,“ vysvetľuje architekt. Aby čo najviac znížili náklady na vykurovanie, obvodové steny domu doplnili tepelnou izoláciou a zvolili okná s nadštandardnými tepelnotechnickými parametrami. Murivo aj zateplenie nakoniec skryla sympatická fasáda zo smrekovcových dosiek bez povrchovej úpravy. „Drevená fasáda domu jednoducho pristane,“ zdôvodňuje svoj návrh Martin Rezek. „Červený smrek sme zvolili práve preto, že je odolný a mohol teda ostať vo svojej prirodzenej podobe, bez náteru. Fasáda je vďaka tomu príjemná na dotyk a starne do krásnych farieb,“ pridáva architekt k bezúdržbovosti aj poetickejšie dôvody.


Do domu sa vchádza cez dláždený dvor, ktorého krytá časť susediaca s garážou slúži ako prístrešok na auto. Z hlavnej hmoty domu vystupuje omietnuté zádverie, ktoré nielen vzhľadom, ale aj výškou a zastrešením nadväzuje na kryté parkovanie.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Do domu sa vchádza cez dláždený dvor, ktorého krytá časť susediaca s garážou slúži ako prístrešok na auto. Z hlavnej hmoty domu vystupuje omietnuté zádverie, ktoré nielen vzhľadom, ale aj výškou a zastrešením nadväzuje na kryté parkovanie.

Šikmá atika decentne vyrovnáva výškové rozdiely medzi poschodiami.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Pri pohľade z ulice pôsobí dom veľmi uzavreto. Hranicu pozemku tu čiastočne určuje blok s garážou a krytým parkovacím státím, ktorý funguje ako súčasť oplotenia.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Pri pohľade z ulice pôsobí dom veľmi uzavreto. Hranicu pozemku tu čiastočne určuje blok s garážou a krytým parkovacím státím, ktorý funguje ako súčasť oplotenia.


Srdcom domu je rozsiahly otvorený denný priestor s kuchyňou a jedálňou na vstupnej úrovni a s o pár schodov nižšie položenou obývačkou.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Srdcom domu je rozsiahly otvorený denný priestor s kuchyňou a jedálňou na vstupnej úrovni a s o pár schodov nižšie položenou obývačkou.

Na poschodie so spálňami vedie vzdušné priamočiare schodisko situované v časti interiéru otvorenej cez dve podlažia.

Dve výškové úrovne denného priestoru oddeľujú multifunkčné schody, ktoré slúžia aj ako svojbytné sedenie a šikovné miesto na odkladanie.

„Tento dom je zaujímavý pestrosťou vnútorných priestorov a rôznorodosťou ich úrovní, vďaka ktorým vznikli napríklad príjemné miesta na sedenie.“
Martin Rezek, architekt


Kuchynská linka s varným centrom na ostrove sa nesie v rovnakom duchu ako celý denný priestor – prosté, praktické zariadenie, striedme tvary aj farebnosť a niekoľko jednoduchých detailov na oživenie. Na to celkom postačili žlté horné skrinky a originálne tvarovaný závesný digestor.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Kuchynská linka s varným centrom na ostrove sa nesie v rovnakom duchu ako celý denný priestor – prosté, praktické zariadenie, striedme tvary aj farebnosť a niekoľko jednoduchých detailov na oživenie. Na to celkom postačili žlté horné skrinky a originálne tvarovaný závesný digestor.

Jedáleň umiestnil architekt Rezek do centra dispozície, tam, kde sa stretávajú jedno- a dvojpodlažná časť domu. Interiér sa tu pôsobivo otvára do výšky dvoch podlaží. Pásovým oknom, umiestneným tesne pod stropom západnej steny vysokého priestoru jedálne, preniká hlboko do dispozície popoludňajšie slnko.


Viac by bolo zbytočné. V interiéri si architekt vystačil len s niekoľkými farbami a materiálmi: Biele steny kontrastujú s olejovanou dubovou podlahou a kovovými prvkami zjednotenými antracitovou farbou – hliníkovými okennými rámami, oceľovými schodnicami a konštrukciou kozuba. Celok zjemňuje nábytok prevažne v odtieňoch bielej, sivej a belasej.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Viac by bolo zbytočné. V interiéri si architekt vystačil len s niekoľkými farbami a materiálmi: Biele steny kontrastujú s olejovanou dubovou podlahou a kovovými prvkami zjednotenými antracitovou farbou – hliníkovými okennými rámami, oceľovými schodnicami a konštrukciou kozuba. Celok zjemňuje nábytok prevažne v odtieňoch bielej, sivej a belasej.

Výškový rozdiel medzi jedálňou a obývačkou preklenul architekt rôzne členenými stupňami, ktoré plnia funkciu schodov, lavice na sedenie aj odkladacieho nábytku. „A v zime si tu môžete lebediť pri kozube,“ pripomína Martin Rezek.

Obraz „Závod míru“ je zo 70. rokov minulého storočia, jeho autorom je Vilém Cibulka. 


Rodičovskú spálňu na poschodí oddeľuje od kúpeľne en suite čiastočne sklenená priečka. Jeden vtipný nápad osviežil oba priestory.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Rodičovskú spálňu na poschodí oddeľuje od kúpeľne en suite čiastočne sklenená priečka. Jeden vtipný nápad osviežil oba priestory.


Striedmosť a prosté riešenia s vnútornou logikou udávali tón aj v interiéri.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Striedmosť a prosté riešenia s vnútornou logikou udávali tón aj v interiéri.


Schodík v kúpeľni na poschodí je odrazom odlišného výškového členenia prízemia. Tu oddeľuje „kúpaciu a sprchovaciu“ časť kúpeľne od častejšie používanej „toaletno-umývadlovej“.

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale prispôsobil terénu
Robert Žákovič


Schodík v kúpeľni na poschodí je odrazom odlišného výškového členenia prízemia. Tu oddeľuje „kúpaciu a sprchovaciu“ časť kúpeľne od častejšie používanej „toaletno-umývadlovej“.

Stačí málo: tri farby – biela, sivá a drevo – a dva formáty obkladu. Elegancia ostala, nuda sa nedostavila.

Dom v kocke

Lety u Dobřichovic

Autor architektonického návrhu: Ing. arch. Martin Rezek, ateliér SFÉRA

realizácia: 2010 – 2012

Celková úžitková plocha:175 m²

Základy: betónové pásy

Zvislé konštrukcie: murované z tehál (Porotherm 240), tepelná izolácia z minerálnej vlny (Orsik Uni, 160 mm)

Stropy: monolitický betón

Okná: hliníkové s trojsklom (Heroal)

Fasáda: prevetrávaná, zo smrekovcových dosiek bez povrchovej úpravy v kombinácii so sivými omietkami prefarbenými v hmote

Strechy: ploché, s nosnou konštrukciou z monolitického železobetónu a extenzívnou zeleňou

Vykurovanie: plynový kondenzačný kotol, radiátory, podlahové vykurovanie v kúpeľniach a zádverí, teplovzdušný kozub s prieduchmi na poschodie

Energetická trieda domu: B (merná výpočtová spotreba energie je 95 kWh/m2/rok, celková výpočtová dodaná energia 46,3 GJ za rok).

Architekt Martin Rezek je súčasťou trojčlenného tímu ateliéru SFÉRA (Martin Rezek, Tomáš Stránský a Vojtech Geryk), ktorý spoločne založili v roku 2006, ešte počas štúdia.

www.sfera-atelier.com

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené fasády drevodomy drevostavba
Zdieľať článok

Diskusia