Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

31. 08. 2018
Zdieľať

Majitelia nezvyčajného domu vo francúzskom Caluire-et-Cuire oslovili s požiadavkou modernizácie a rekonštrukcie štúdio architektov Dank Architectes. Ich hlavnou požiadavkou bolo premeniť malú obývaciu izbu na veľký moderný minimalistický priestor. Výsledkom bolo omnoho viac.


Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

2244163
Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Prvým krokom bola zmena dispozície

Architektov čakala náročná práca na reorganizácii celého dispozičného riešenia domu. Prvé o čo dbali, bola orientácia voči svetovým stranám – presvetlením tým správnych miest sa do interiéru dostalo svetlo a vzduch. Kontakt s exteriérom a lepšiu využiteľnosť záhrady na relax umožnila nová rozsiahla terasa. Okrem zmeny dispozície sa architekti rozhodli rozšíriť novými obytnými miestnosťami. 


Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

2244169
Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

 


Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

2244195
Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Pracovňa v podzemí so stropným oknom  

Nové priestory s už existujúcou budovou spájajú dva drevené trojuholníky. Sú to vlastne presahy paluby, strechy a jednej bočnej steny, vďaka čomu vznikol krytý trojuholníkový priestor. V najnižšom podlaží domu sú umiestnené pracovne, pričom jedna z nich využíva prirodzené svetlo vďaka stropnému oknu, ktoré vidno na podlahe terasy domu. Okrem nich sa tu nachádzajú dve spálne, šatňa a hygienické zázemie.   


Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

2244175
Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Interiér? Čistý a minimalistický

Hlavné podlažie tvorí hlavnú obytnú zónu. Do tejto úrovne sa vchádza cez jeden z nových drevených trojuholníkov, pričom vstup dostal nové veľké presklenie. Kuchyňa je riešená minimalisticky. Kuchynské i úložné skrinky sú vyrobené z drevenej konštrukcie a čiernych panelov Valchromat. 

„Snažili sme sa udržať všetok interiér čistý a minimalistický: čierny nábytok, svetlosivá dlažba a trojuholníkové preglejkové dosky na strope,“ opisujú architekti princíp riešenia interiéru, ktorého sa držali. 


Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

2244197
Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Hra tvarov, svetla a priestoru

Ďalším pozitívom, z ktorého môžu obyvatelia domu po rekonštrukcii čerpať, je orientácia kuchyne smerom do záhrady. Pracovný pult s drezom stojí hneď pri okne, takže ponúka dostatok svetla i príjemný výhľad. Hneď pri kuchyni sa nachádza jedálenská časť, ktorá sa dá spojiť s terasou otvorením dverí. 


Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

2244201
Kevin Buy, Frenchie Cristogatin


Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

2244167
Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Mimochodom, práve trojuholníkové preglejkové dosky na strope hlavného obytného priestoru vytvárajú veľmi zaujímavú atmosféru a zvýrazňujú atypické zakrivenie strechy. Čo poviete na túto hru tvarov?

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Keď z premeny malej obývačky nakoniec vzíde celková rekonštrukcia domu

2244171
Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

 

VILA EDUT v skratke 

Architektonické štúdio: Dank Architectes

Hlavný architekt: Steven Guigoz

Lokalita: Caluire-et-Cuire, Francúzsko

Rok realizácie: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin 

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia domu rodinné domy zariaďovanie obývačky
Zdieľať článok

Diskusia